Ζημιές από τις τοποθετήσεις κεφαλαίων στο εξωτερικό

Zημιές από το εξωτερικό «μετρούν» όσοι επέλεξαν να «διώξουν» εσπευσμένα κεφάλαια στο εξωτερικό τοποθετώντας τα –μέσω τραπεζών, επενδυτικών και ασφαλιστικών εταιρειών- σε ξένους τίτλους, προκειμένου να αποφύγουν ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων ή και το ενδεχόμενο επιστροφής της χώρας στη δραχμή.

Η ανατροπή που επέφερε στις ξένες αγορές η υπόθεση της Κίνας, φόρτωσε με πολλές ζημιές μετοχικές, αμοιβαία κεφάλαια, καθώς και σύνθετα επενδυτικά προϊόντα του εξωτερικού, τίτλους δηλαδή τους οποίους επέλεξαν όσοι «φυγάδευσαν» οικονομίες τους στο εξωτερικό, πιεζόμενοι στο κρίσιμο δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου από το κακό κλίμα που επικράτησε στη χώρα λόγω του αδιεξόδου στο οποίο οδηγούνταν  η διαπραγμάτευση της Ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της χώρας.

Πρόκειται για επενδυτές της τελευταίας στιγμής, οι οποίοι, όπως φάνηκε στο… τέλος της ημέρας, από αλλού περίμεναν τις ζημιές και από αλλού τους ήλθαν. Κι αυτό διότι ενώ δεν υπήρξε «κούρεμα» καταθέσεων στην Ελλάδα, όπως δεν υπήρξε και έξοδος της χώρας από το ευρώ, βρέθηκαν αντιμέτωποι με αρνητικές υπεραξίες που προκλήθηκαν από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, την Κίνα.

Όσο για τα περιθώρια αντίδρασης… Οι μη έχοντες άμεση ανάγκη τα κεφάλαιά τους οφείλουν να επιδείξουν υπομονή έως ότου οι αγορές πάρουν εκ νέου… μπροστά και αποδώσουν κέρδη. Οι υπόλοιποι θα υποχρεωθούν σε άμεσες ρευστοποιήσεις προκειμένου να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες τους, με το αζημίωτο βέβαια, αφού θα μετατρέψουν σε πραγματικές τις λογιστικές σήμερα αρνητικές αποδόσεις.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*