Κενά ασφαλείας(;) στα ηλεκτρονικά συστήματα των αεροπλάνων

Ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας και της ασφάλισης των αεροσκαφών συζητούν αναλυτικά οι αεροπορικές εταιρείες, οι κατασκευάστριες εταιρείες αλλά και η ασφαλιστική αγορά. Αφορμή στάθηκε το γεγονός της πρόσφατης πειρατείας σε αεροσκάφος προηγμένης τεχνολογίας από τον ερευνητή ασφαλείας Chris Roberts, που έγινε πρωτοσέλιδο τον περασμένο μήνα, όταν τον συνέλαβε το FBI.

Ο Roberts προσπάθησε να ελέγξει ηλεκτρονικά από τη θέση του το σύστημα επικοινωνίας του αεροπλάνου, προκειμένου να αποδείξει ότι υπάρχουν κενά ασφαλείας τα οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν οι hackers.
Στο παρελθόν ο Roberts είχε προκαλέσει ηλεκτρονικά πάλι την πλάγια κίνηση του αεροπλάνου κατά τη διάρκεια πτήσης με στόχο να δείξει ότι όσο τα συστήματα αυτά εξελίσσονται και είναι ηλεκτρονικά γίνονται τρωτά και είναι αναγκαίο για την προστασία των πολιτών να δημιουργηθούν δικλείδες ασφαλείας.

Όσο λοιπόν η βιομηχανία των αερομεταφορών υιοθετεί πρωτόκολλα επικοινωνίας παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στο Internet για συνδέεται με πιλοτήρια και καμπίνες, μπορεί να αποτελέσει στόχο ηλεκτρονικών εγκληματιών όπως οι υπόλοιπες βιομηχανίες.

Πηγή: Reuters

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*