back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη 14 Μαΐου 2025

H Geneva Association για την κλιματική αλλαγή

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Η ασφαλιστική βιομηχανία έχει δρομολογήσει πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, αλλά εξωτερικά εμπόδια λειτουργούν ανασταλτικά για την μεγέθυνση της συνεισφοράς του κλάδου στην επίλυση του προβλήματος.

- Advertisement -

Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα της νέας μελέτης της δεξαμενής σκέψης  Geneva Association (https://www.genevaassociation.org/), με τίτλο “Η κλιματική αλλαγή και η ασφαλιστική  βιομηχανία: Αναλαμβάνοντας δράση ως διαχειριστές κινδύνων και επενδυτές”. “Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι η κλιματική αλλαγή έχει ανεβεί στην κορυφή της ατζέντας των διοικήσεων, παρότι οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν είναι ούτε οι ρυπαντές, ούτε αυτοί που χαράσσουν πολιτική¨, σχολίασε η γενική γραμματέας της Geneva Association  Anna Maria D’Hulster.

Ως διαχειριστές κινδύνων και φορείς ανάληψης κινδύνων (underwriters), οι ασφαλιστικές εταιρείες ηγούνται στην μοντελοποίηση των κινδύνων και την τιμολόγηση, την γνώση των προληπτικών μέτρων και στην καινοτομία αναφορικά με τα εργαλεία μεταβίβασης κινδύνου, υπογραμμίζεται στην έκθεση. Ως επενδυτές, όμως, οι εταιρείες δεσμεύονται από τις υποχρεώσεις που έχουν ως θεματοφύλακες (σ.σ. των κεφαλαίων των πελατών τους) και από τους περιορισμούς που θέτει το εποπτικό πλαίσιο.  Παρόλα αυτά, ο κλάδος “αναπτύσσει επενδυτικές στρατηγικές και πολιτικές που ενσωματώνουν το θέμα της κλιματικής αλλαγής…Το τρίπτυχο ESG (Environmental Social Governance ή Περιβαλλοντική Κοινωνική Διακυβέρνηση) αναδεικνύεται ως κυρίαρχη μεθοδολογία για την αξιολόγηση της αειφορίας και της “ηθικότητας” μιας  επένδυσης.

- Advertisement -

Οι ασφαλιστικές εταιρείες αντιμετωπίζουν επίσης τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής και από “λειτουργικής” πλευράς, μειώνοντας το αποτύπωμά τους όσον αφορά την εκπομπή ρύπων. Ομως, η επέκταση των εργαλείων μεταφοράς του κινδύνου συναντά διάφορα εμπόδια, όπως:  περιορισμένη πρόσβαση στα σχετικά στοιχεία, δυσκολίες στην τιμολόγηση των κινδύνων, ελλιπής ασφαλιστική συνείδηση, αδύναμες εγχώριες ασφαλιστικές αγορές, περιορισμένη ασφαλιστική κάλυψη έναντι του κινδύνου φυσικών καταστροφών, ρυθμιστικά εμπόδια στην πρόσβαση σε αντασφαλιστική κάλυψη, βιωσιμότητα των ασφαλιστικών προγραμμάτων.

Η Geneva Association κάνει τρεις προτάσεις:

Πρώτον, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (κυβερνήσεις, αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής, εποπτικές αρχές κ.α.) πρέπει να συντονίσουν τις δράσεις τους ώστε να καμφθούν τα εμπόδια που εμποδίζουν την ασφαλιστική βιομηχανία να διαδραματίσει τον ρόλο που μπορεί να παίξει για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Δεύτερον, η ίδια η ασφαλιστική βιομηχανία πρέπει να συνεχίσει να αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή ως θεσμικό ζήτημα υψηλής προτεραιότητας και να στηρίξει την μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων

Τρίτον, οι κυβερνήσεις και η ασφαλιστική βιομηχανία πρέπει να εξερευνήσουν τρόπους για να στηρίξουν ανθεκτικές και “απανθρακοποιημένες” κρίσιμες υποδομές, μέσω των διαδικασιών διαχείρισης κινδύνων, underwriting και των επενδύσεων του κλάδου.

Η μελέτη βασίστηκε σε συνεντεύξεις υψηλόβαθμων στελεχών ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εταιρειών με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 4,7 τρισ. δολαρίων και εγγεγραμμένα ασφάλιστρα άνω των 550 δισ. δολ. (με στοιχεία του 2016).

Σχετικές δημοσιεύσεις

Πάνος Δημητρίου: Το μέλλον της ελληνικής ασφαλιστικής βιομηχανίας

Τα τελευταία χρόνια, η ελληνική ασφαλιστική βιομηχανία βρίσκεται σε μια περίοδο γόνιμων ανακατατάξεων, αλλά και κρίσιμων

Αναζητώντας καινοτόμες λύσεις και συμπράξεις για την ασφαλιστική κάλυψη των πανδημιών στο μέλλον

Καθώς η Ευρώπη σαρώνεται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του Covid-19, έχει «ανάψει» και ο διάλογος στον ασφαλιστικό κλάδο διεθνώς για τον βαθμό κάλυψης των απωλειών που προκαλεί

Θωρακίζοντας τις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες έναντι των διαταραχών

Η πανδημία του κορωνοϊού επιβεβαίωσε την ανάγκη των εταιρειών να προστατευθούν έναντι των διαφόρων τύπων διαταραχών. Οι διεθνείς εφοδιαστικές

Μελέτη ING για Solvency II: Πού επενδύουν τώρα, πού θα επενδύσουν μετά τα κεφάλαιά τους οι ασφαλιστικές

Η τριπλή πρόκληση των ασφαλιστικών εταιρειών, οι επενδύσεις σε τιτλοποιημένα δάνεια και ο μεγάλος κίνδυνος από την αύξηση των επιτοκίων.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΣΕΜΑ: Διαμαρτυρία για την αλλαγή στον τρόπο καταβολής αποζημίωσης για τα ασφαλιστήρια Legacy χαρτοφυλακίου

Την διαμαρτυρία του εκφράζει ο ΣΕΜΑ για την αλλαγή στον τρόπο καταβολής αποζημίωσης για τα ασφαλιστήρια Legacy χαρτοφυλακίου

Αλ. Βακάλης / PRIMARY LINK SA: Διττό το πλαίσιο καλύψεων δημοσίων επιβατικών μεταφορών

Υπάρχουν ασφαλιστικές στην αγορά, οι οποίες έχουν σχεδιάσει και εντάξει ειδικές καλύψεις για τις περιπτώσεις ηλεκτρικών μέσων μεταφοράς

MEGA-deal στην αγορά

H MEGA Brokers ανακοίνωσε μια νέα εξαγορά με στρατηγική σημασία, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση της στην ελληνική ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

Φαρμακοποιοί Αττικής για τα ΦΥΚ: Η παράκαψη των φαρμακείων θέτει σε κίνδυνο τους ασθενείς

Την πλήρη αντίθεσή του δηλώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής στη διάθεση φαρμάκων σοβαρών παθήσεων (ΦΥΚ) από τον ΕΟΠΥΥ

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ERGO Ασφαλιστική: «AI & Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση: Μια Στρατηγική Συμμαχία για το Παρόν και το Μέλλον»

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έχει ήδη αλλάξει τα δεδομένα στον ασφαλιστικό κλάδο, μεταμορφώνοντας ριζικά τον τρόπο λειτουργίας τόσο των εταιρειών

Έρχεται εμφύλιος μεταξύ εργαζομένων του ΕΟΔΥ;

Την αντίδραση του Πανελλήνιου Συλλόγου ΕΟΔΥ προκάλεσε η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΕΟΔΥ

ΣΕΜΑ: Διαμαρτυρία για την αλλαγή στον τρόπο καταβολής αποζημίωσης για τα ασφαλιστήρια Legacy χαρτοφυλακίου

Την διαμαρτυρία του εκφράζει ο ΣΕΜΑ για την αλλαγή στον τρόπο καταβολής αποζημίωσης για τα ασφαλιστήρια Legacy χαρτοφυλακίου

Αλ. Βακάλης / PRIMARY LINK SA: Διττό το πλαίσιο καλύψεων δημοσίων επιβατικών μεταφορών

Υπάρχουν ασφαλιστικές στην αγορά, οι οποίες έχουν σχεδιάσει και εντάξει ειδικές καλύψεις για τις περιπτώσεις ηλεκτρικών μέσων μεταφοράς

MEGA-deal στην αγορά

H MEGA Brokers ανακοίνωσε μια νέα εξαγορά με στρατηγική σημασία, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση της στην ελληνική ασφαλιστική διαμεσολάβηση.