Του Αιμίλιου Νεγκή, διευθυντή σύνταξης virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Μπράβο στο Δήμο Τρικκαίων και στους επαγγελματίες της περιοχής. Από την ερχόμενη εβδομάδα, ξεκινούν στα Τρίκαλα να εφαρμόζουν την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς, δημόσιους χώρους, όπως καφετέριες, ταβέρνες και μπαρ!
Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν ενεργά όλοι οι σύλλογοι της περιοχής, όπως των εμπόρων, των εστιατόρων, των ξενοδόχων και των καφετεριών. Αξίζουν τα εύσημα όλοι τους και ας ελπίσουμε ότι θα καταφέρουν να κάνουν τα Τρίκαλα, την πρώτη πόλη στην Ελλάδα χωρίς τσιγάρο.
Ο δήμος έχει φτιάξει ενημερωτικά φυλλάδια, που θα τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και η δημοτική αστυνομία θα αναλάβει να ενημερώνει το κοινό για την εφαρμογή του μέτρου. Να δούμε πώς θα αντιδράσει η τοπική κοινωνία και πως θα αντιμετωπιστούν οι παραβάτες…
Για πρώτη φορά στη χώρα μας έχουν δημιουργηθεί όλες οι προϋποθέσεις (συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης και επαγγελματιών), ώστε επιτέλους να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος, που ψηφίστηκε πριν από μία δεκαετία, αλλά έκτοτε έχει μείνει στα χαρτιά. Με ευθύνη όλων μας.
Είναι μία χρυσή ευκαιρία που το υπουργείο Υγείας, η τοπική αυτοδιοίκηση και η επιστημονική κοινότητα δεν πρέπει να αφήσουν να πάει χαμένη. Εξηγούμαι: Είναι μια χρυσή ευκαιρία να τεκμηριωθούν και να καταγραφούν τα οφέλη για τη δημόσια υγεία στα Τρίκαλα από την εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους, κλειστούς χώρους.
Στο εξωτερικό, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες, που έχουν αναδείξει στοιχεία για τα οφέλη αυτά. Ενδεικτικά πρέπει να αναφερθεί ότι μέχρι σήμερα έχει βρεθεί πως η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους, κλειστούς χώρους έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση:
- Στα εμφράγματα και στα εγκεφαλικά.
- Στους πρόωρους τοκετούς!
- Στις κρίσεις παιδικού άσθματος.
- Στον αριθμό των παιδιών που γεννιούνται πολύ μικρόσωμα!
- Στις εισαγωγές στο νοσοκομείο για πνευμονοπάθειες.
Ειδικότερα, υπάρχουν δεδομένα δείχνουν ότι όπου απαγορεύτηκε το τσιγάρο (δημόσιους χώρους, μπαρ, εστιατόρια κλπ.) η μείωση των εμφραγμάτων ήταν πάνω από 40%!
Ακόμη, υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι ο περιορισμός του καπνίσματος στους χώρους εργασίας έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 10-20% των ατόμωνπου εισάγονται στα νοσοκομεία με καρδιαγγειακά προβλήματα, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του μέτρου!
Μια άλλη διεθνής μελέτη έδειξε ότι η αντικαπνιστική νομοθεσία επηρεάζει θετικά όσους καπνιστές ήδη προβληματίζονταν με τη συνήθειά τους και αναζητούσαν «στήριγμα» για να περιορίσουν το κάπνισμα ή να το κόψουν. Συγκεκριμένα, μετά την εφαρμογή των σχετικών νόμων σε κάθε χώρα, διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό των καπνιστών που σταμάτησε να καπνίζει στο σπίτι, αυξήθηκε κατά 17% στην Γαλλία, 25% στην Ιρλανδία, 28% στην Ολλανδία και 38% στη Γερμανία!
Η αξιέπαινη πρωτοβουλία των Τρικαλινών είναι βέβαιο ότι θα έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία τους. Είναι σημαντικό αυτό να καταγραφεί και να αναδειχθεί από την Πολιτεία. Υπουργείο Υγείας, κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα και Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος πρέπει να αφήσουν κατά μέρος τις έχθρες και τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να μη χαθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία…
Υ.Γ. Αναρωτιέμαι: Το υπουργείο Υγείας έχει αναλάβει κάποια σχετική πρωτοβουλία στα Τρίκαλα; Για παράδειγμα, υπάρχουν υπηρεσίες για να απευθυνθούν όσοι Τρικαλινοί παρακινηθούν να διακόψουν το τσιγάρο; Πόσα ιατρεία διακοπής καπνίσματος είναι διαθέσιμα στην περιοχή;