back to top
21.9 C
Athens
Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2025

Τα “ατού” των προγραμμάτων περιορισμένου ρίσκου

Άρθρο του κ. Νίκου Δελένδα Γενικού Διευθυντή Πωλήσεων και Εκπαίδευσης της Eurolife ERΒ Ασφαλιστικής

Πρόκειται για προϊόντα τα οποία προσφέρουν στους κατόχους τους ασφάλεια ως προς την επιστροφή του κεφαλαίου τους, σε συνδυασμό με μια ελάχιστη εγγυημένη απόδοση και, πολύ συχνά, συμμετοχή σε τυχόν υπεραπόδοση.

- Advertisement -

Για την επίτευξη των παραπάνω, οι ασφαλιστικές εταιρείες υιοθετούν ανάλογες επενδυτικές πολιτικές, οι οποίες εξασφαλίζουν, κατά κύριο λόγο, την ακεραιότητα του κεφαλαίου και της εγγυημένης απόδοσης για την οποία έχει δεσμευθεί η ασφαλιστική εταιρεία, πάντα σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο της Φερεγγυότητας ΙΙ, το οποίο δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ποιότητα των επενδύσεων.

Όπως προβλέπει η Φερεγγυότητα ΙΙ, η οποία ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο στις αρχές του 2016, οι ασφαλιστικές εταιρείες υποχρεούνται να τηρούν συγκεκριμένα κριτήρια στην επιλογή επενδύσεων καθώς και αυστηρούς περιορισμούς στην ανάληψη επενδυτικών κινδύνων.

- Advertisement -

Με αυτό το δεδομένο, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν επιλέξει ως πρακτική με τους μικρότερους δυνατούς κινδύνους τη διασπορά των επενδύσεών τους. Παράλληλα, κατά κανόνα, αποφεύγουν την υπερβολική έκθεση σε περιουσιακά στοιχεία ενεργητικού υψηλού κινδύνου. Αυτοί οι στόχοι είναι συνεπείς με τον κύριο επενδυτικό σκοπό των συγκεκριμένων προγραμμάτων, που είναι ουσιαστικά η εγγύηση του κεφαλαίου.

Τα εν λόγω προγράμματα απευθύνονται σε μια κατηγορία καταναλωτικού κοινού που, με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν επιθυμεί να αγοράσει ασφαλιστικά προϊόντα δημιουργίας κεφαλαίου με ρίσκο απώλειας των χρημάτων του. Επιλέγει, δηλαδή, μια ασφαλή επένδυση, ακόμη και με μικρότερη απόδοση, αρκεί αυτή να είναι εγγυημένη.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα προσφέρουν συχνά, εκτός από την εγγύηση κεφαλαίου, και δυνατότητες ευέλικτων λύσεων, ώστε ο καταναλωτής να αντιμετωπίσει πιθανές έκτακτες καταστάσεις. Τέτοιες λύσεις είναι συνήθως η δυνατότητα αύξησης ή μείωσης των συμφωνημένων δόσεων, καθώς και η δυνατότητα έκτακτων καταβολών, αν η οικονομική κατάσταση του καταναλωτή το επιτρέπει, ώστε να εξυπηρετείται η επενδυτική του επιλογή. Επίσης, προσφέρουν επιλογές διάρκειας της επένδυσης αλλά και του ποσού το οποίο ο πελάτης καταβάλλει. Πρόκειται για ευελιξίες και επιλογές απολύτως αναγκαίες, ειδικά σήμερα, που ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός του μέσου Έλληνα είναι δυσκολότερος από ποτέ, και πολύ συχνά αυτή η ανασφάλεια γίνεται αιτία αναβολής ή και ματαίωσης της αποταμίευσης.

Από την άλλη πλευρά, τα προγράμματα unit linked απευθύνονται σε ένα διαφορετικό προφίλ καταναλωτή, με μεγαλύτερη εξοικείωση σε επενδυτικά εργαλεία και συνήθως με «όρεξη» (appetite) για ανάληψη ρίσκου, με «τίμημα» την προοπτική υψηλότερων αποδόσεων.

Το ερώτημα όμως είναι αν, ειδικά σε καθεστώς capital controls, μπορεί να «ταιριάξει» η ανάγκη των εταιρειών για προγράμματα τα οποία οδηγούν σε χαμηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις, όπου το ρίσκο έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου ο πελάτης, με την ανάγκη του τελευταίου για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια.

Και αυτό το ερώτημα καλούνται καταρχάς να επιλύσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες με τις επιλογές που προσφέρουν, έχοντας κατά νου να υποστηρίξουν την κατάλληλη επενδυτική πολιτική αλλά και να παρέχουν στον υποψήφιο πελάτη την προσφορότερη για αυτόν επιλογή.

Αναδημοσίευση από το  Broker’s Time / ΣΕΜΑ

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΕΙΑΣ: Σεμινάριο Αμοιβαίων Κεφαλαίων και Επενδυτικών Προϊόντων – Unit Linked

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε υβριδικό περιβάλλον webinar και φυσικής τάξης στις 23 και 25 Σεπτεμβρίου

Insurance Europe: Η μεταρρύθμιση του Solvency II δεν επαρκεί για μια πιο ανταγωνιστική Ευρώπη

H ομοσπονδία προειδοποιεί ότι η απουσία βασικών πολιτικών δεσμεύσεων θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη και επενδύσεις δισεκατομμυρίων

Solvency ΙΙ: Τεχνικές πληροφορίες για τα άνευ κινδύνου επιτόκια από την EIOPA

Η EIOPA δημοσιεύει σε μηνιαία βάση τις σχετικές πληροφορίες μέσω ειδικής ενότητας στον ιστότοπό της

C. Borean, Generali: Το Solvency II ως καταλύτης των ευρωπαϊκών επενδύσεων

Απαραίτητη χαρακτηρίζει την απελευθέρωση πλεονάζοντος προληπτικού κεφαλαίου για πιο παραγωγικές επενδύσεις ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής της Insurance Europe

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Athens Riviera Summit 2025: Iδιαίτερη επιτυχία και υψηλές παρουσίες

Tην επίσημη έναρξη της Συνόδου, που λαμβάνει χώρα στα Αστέρια Γλυφάδας το τριήμερο 1-3 Οκτωβρίου, κήρυξε ο υπουργός Ανάπτυξης

Ο δικηγόρος Μ. Κοσμόπουλος εντάσσεται στην επιτροπή Amicus της INTA – Σημαντική στήριξη στα εμπορικά σήματα και για την ελληνική ασφαλιστική αγορά

Με την ένταξή του στην IAC, ο κ. Κοσμόπουλος ενισχύει τη σύνδεση και των εγχώριων ασφαλιστικών επιχειρήσεων με τις διεθνείς τάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας

Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Σοβαρές κυρώσεις για άρνηση αλκοτέστ

Με αφορμή την αυστηροποίηση του ΚΟΚ, η Apeiron Insurance υπενθυμίζει στους οδηγούς τη σημασία της υπεύθυνης οδήγησης

Mind The Hack: Άντλησε 2,8 εκατ. ευρώ με στρατηγικό επενδυτή τον όμιλο Deep Capital

Η επένδυση αναμένεται να επιταχύνει τη μετατροπή της κυβερνοασφάλειας σε συνεχή, αυτοματοποιημένη και AI-powered υπηρεσία

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

H BlueByte διαψεύδει τις φήμες εξαγοράς της

Με ανακοίνωσή της, η εταιρεία ασφαλιστικού λογισμικού διαψεύδει τις φήμες περί πώλησής της σε επιχειρηματία του ασφαλιστικού χώρου

Τελευταία μέρα συμμετοχής στον διαγωνισμό της Euroins – Οι 3 νικητές θα γίνουν… συνοδηγοί του Θ. Χαλκιά

Η Euroins βάζει τους τυχερούς στο δεξί bucket του Renault Clio Rally3 του οδηγού αγώνων για μια μοναδική εμπειρία αδρεναλίνης

Επίσημος Χορηγός της ΚΑΕ Περιστέρι η Extra Assistance

Κοινό όραμα, η προαγωγή του αθλητισμού και η ανάδειξη των αξιών της ομαδικότητας και της αλληλοϋποστήριξης

Η Καινοτομία στις θεραπείες και στην ιατρική τεχνολογία θα δώσει λύσεις σε άλυτα θεραπευτικά πεδία

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε 24ο Ετήσιο Συνέδριο Healthworld με τίτλο «A New Era in Healthcare – Driving the Change»

Athens Riviera Summit 2025: Iδιαίτερη επιτυχία και υψηλές παρουσίες

Tην επίσημη έναρξη της Συνόδου, που λαμβάνει χώρα στα Αστέρια Γλυφάδας το τριήμερο 1-3 Οκτωβρίου, κήρυξε ο υπουργός Ανάπτυξης