back to top
7.7 C
Athens
Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025

Στις κάλπες… «βυθίζεται» και η Υγεία

της Βασιλικής Αγγουρίδη

Σε νέες …περιπέτειες έβαλε το χώρο της Υγείας η εξαγγελία των εκλογών, με τους παράγοντες της αγοράς να κάθονται «σε αναμμένα κάρβουνα» εν αναμονή των εξελίξεων.
Αν και «κοντή» αυτή η προεκλογική περίοδος μπορεί να προβάλλει σημαντικά εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, καθώς μοιάζει να παγώνει τις περισσότερες διαδικασίες ή να βάζει στο ρελαντί αρκετές άλλες.
Αυτή την εβδομάδα επρόκειτο να συναντηθεί ο Υπουργός Υγείας με στελέχη της Φαρμακοβιομηχανίας προκειμένου να τους αποσαφηνίσει μια σειρά θεμάτων που προκύπτουν από την ψήφιση του Μνημονίου ΙΙΙ (εδώ και εδώ). Η συνάντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί αλλά μέχρι να επιστρέψει η χώρα στην πολιτική ομαλότητα τα ζητήματα θα παραμείνουν στον αέρα.
Το ερώτημα είναι, λοιπόν, ποια θέματα θα προχωρήσουν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα έως τις εκλογές, ποιες αποφάσεις θα ληφθούν και ποια μέτρα θα υλοποιηθούν.
Η ψήφιση του Μνημονίου ΙΙΙ έδωσε μια κατεύθυνση, αλλά οι απαραίτητες εφαρμοστικές διατάξεις και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Η μεταβατική φάση στην οποία βρίσκονται αποφάσεις για την Υγεία, σε συνδυασμό με τη δυσμενή κατάσταση στην οποία συνεχίζει να βρίσκεται δεν αποκλείεται να την τοποθετήσει και στο επίκεντρο και αυτής της προεκλογικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Ήδη, η πρώτη κόντρα φέρεται να είναι γύρω από τις προσλήψεις.
Οι 4500 προσλήψεις που έχουν εξαγγείλει Πρωθυπουργός και Υπουργός Υγείας φαίνεται πως προχωρούν κανονικά και ήδη οι πρώτες περίπου 1000 είναι κοντά στην υλοποίηση.
Τη δέσμευση αυτή επανέλαβε ο Π. Κουρουμπλής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να λάβει, μέσω ανακοίνωσης, απάντηση από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Λ. Γρηγοράκο πως η διαδικασία για την υλοποίηση των εν λόγω προσλήψεων είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
Αν ο βραχύς προεκλογικός χρόνος δεν επιβάλλει συνολική αλλαγή των προσώπων για το σχηματισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης και η τωρινή ηγεσία παραμείνει, λίγο πολύ, αμετάβλητη τότε δεν αποκλείεται να δούμε και άλλες αλλαγές προσώπων σε φορείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, ακόμη και σε Νοσοκομεία.
Από τις εξελίξεις, όμως, εξαρτώνται και άλλα θέματα, πιο πρακτικής και επείγουσας φύσεως για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου της Υγείας.
Μεταξύ αυτών είναι η γενική ανακοστολόγηση των φαρμάκων, η υλοποίηση της οποίας απαιτεί αποσαφηνίσεις και αλλά και να περάσει από διάφορα στάδια, που ίσως αναχαιτιστούν από τη ρευστή πολιτική κατάσταση. Μάλλον, λοιπόν, μοιάζει να απομακρύνεται η πιθανότητα η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων να καταφέρει να συνεδριάσει επί των αλλαγών μέσα στις επόμενες ημέρες.
Εν τω μεταξύ εκκρεμής παραμένει και η ανακοστολόγηση των εξετάσεων, ενώ ανοικτό παραμένει και το θέμα της σχέσης των ιδιωτών παρόχων με τον ΕΟΠΥΥ, οι συμβάσεις και οι πληρωμές των οφειλών, όπως και η διευθέτηση των πληρωμών προς τους προμηθευτές το ΕΣΥ. Άλλωστε, η Αριστοτέλους μένει να αποσαφηνίσει και τα σχέδια της για την ΠΦΥ.
Ποιες αποφάσεις θα ληφθούν τελικά και ποια ζητήματα θα παραμείνουν παγωμένα μένει να φανεί, αν και δεν αποκλείεται τα πρώτα δείγματα να κάνουν την εμφάνιση τους ακόμη και αυτή την εβδομάδα.

- Advertisement -

Πηγή: Virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η ανακύκλωση της αγοράς και τα συγχωροχάρτια

α διαζύγια των τραπεζών με τις ασφαλιστικές δεν άντεξαν στον χρόνο, μπήκαν στον μηχανισμό της ανακύκλωσης και βγήκαν με άλλο πρόσωπο.

Τα νέα για τις ασφαλίσεις που θα ακουστούν την επόμενη εβδομάδα

Εμείς εδώ από την στήλη του Editorial σήμερα και προσωρινά μέχρι να ανακοινωθεί το όνoμά του θα το ονομάσουμε «Παρατηρητήριο των Αγορών»...

H EAEE ενημερώνει για τον ν.5170/2025 σχετικά με την αναπροσαρμογή ασφαλίστρων υγείας

H ΕΑΕΕ ενημερώνει ότι στις 20.1.2025 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο ν. 5170/2025, ο οποίος περιλαμβάνει στο άρθρο 29

Γιάννης Ρούντος: το δικαίωμα στην Υγεία, η κοινωνική ευθύνη και η βιωσιμότητα της ασφάλισης

Σε μια επεισοδιακά πολύπλοκη εποχή, κατά την οποία η «τάση» να μιλούν όλοι για «βιωσιμότητα» έχει περάσει με περισσή επιπολαιότητα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Ευρώπη μόνη Ασφαλιστική στην artoza, επιστέγασμα των καινοτόμων ιδεών Ν. Μακρόπουλου

Μεγάλη παρουσία στο περίπτερο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος στη μεγάλη κλαδική έκθεση artoza θεσμό για την αγορά, έχει η Ευρώπη Ασφαλιστική, επιστέγασμα πρωτοποριακών ιδεών του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου Νικόλαου Μακρόπουλου.

Έγκριση θεραπευτικής αγωγής για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

To «πράσινο φως» έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε νέα θεραπευτική επιλογή για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Έναρξη νέου κύκλου Σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το 2025 από την NP Ασφαλιστική

Νέο κύκλο σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επανεκπαίδευση) Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, ξεκινάει εντός του Μαρτίου

Οι θέσεις Insurance Europe σχετικά με την προώθηση πρότασης Omnibus

Μεταξύ των προωθούμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών της συγκαταλέγεται η υιοθέτηση πρότασης Omnibus

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Ευρώπη μόνη Ασφαλιστική στην artoza, επιστέγασμα των καινοτόμων ιδεών Ν. Μακρόπουλου

Μεγάλη παρουσία στο περίπτερο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος στη μεγάλη κλαδική έκθεση artoza θεσμό για την αγορά, έχει η Ευρώπη Ασφαλιστική, επιστέγασμα πρωτοποριακών ιδεών του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου Νικόλαου Μακρόπουλου.

«Όαση» για τις συναλλαγές η ασφάλιση πιστώσεων

Η εγχώρια αγορά, χρόνια τώρα, ήδη από το 2008, που ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση και η Ελλάδα, 24 μήνες μετά, βίωσε τη δική της πολυετή

Το δημογραφικό στο μικροσκόπιο της Eurostat: O ευρωπαϊκός πληθυσμός γερνάει…

Η μέση ηλικία του πληθυσμού της ΕΕ έφθασε την 1η Ιανουαρίου 2024 τα 44,7 χρόνια, ανακοινώθηκε από τη Eurostat. Αυτό σημαίνει πως

Πώς θα κρατήσετε τους πελάτες σας στις Κυκλάδες και την Κρήτη

Από εκεί που ψάχναμε για πελάτες για να ασφαλίσουν την περιουσία τους, ψάχνουμε να δούμε πότε τα επιστημονικά συμπεράσματα ....

Έγκριση θεραπευτικής αγωγής για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

To «πράσινο φως» έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε νέα θεραπευτική επιλογή για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.