Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Σταθερά ανοδική πορεία ακολουθούν οι επενδύσεις κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών σε εταιρείες insurtech, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Willis Towers Watson. Οι επενδύσεις διεθνώς στον κλάδο insurtech ανήλθαν στο ύψος-ρεκόρ των 7,4 δις. δολαρίων το α’ εξάμηνου του έτους, ένας αριθμός που υπερβαίνει τις επενδύσεις συνολικά για όλο το 2020 αλλά και τα προηγούμενα χρόνια.
Το μεγαλύτερο μέρος της επενδυτικής δραστηριότητας της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021 κατεγράφη το β’ τρίμηνο του έτους, με 162 deals που αντιστοιχούν σε επενδύσεις 4,8 δις. δολαρίων. Το ποσό είναι αυξημένο κατά 210% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, με την WTW να κάνει λόγο για «γιγαντιαίο άλμα» που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε 15 μεγάλες συμφωνίες ύψους τουλάχιστον 100 εκατ. δολαρίων εκάστη, που αφορούν σε άντληση κεφαλαίων από σχετικά «ώριμες» insurtechs για να χρηματοδοτήσουν την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Συνδυαστικά, τα 15 αυτά deals αντιστοιχούν σε επενδύσεις 3,3 δις. δολαρίων ή τα δυο τρίτα της συνολικής χρηματοδότησης του β’ τριμήνου του έτους.
Μεταξύ των εταιριών που ενεπλάκησαν στη συμφωνία αυτή είναι η ψηφιακή ασφαλιστική από τη Γερμανία wefox που άντλησε 650 εκατ. δολ., η βρετανική εταιρεία ασφάλισης κατοικίδιων Bought by Many που άντλησε 350 εκατ. δολάρια και η Shift Technology, στην οποία τοποθετήθηκαν 220 εκατ. δολ.
Εκτός από τα deals που αφορούσαν εταιρείες που δεν «ζητούν» για πρώτη φορά χρηματοδότηση από venture capitals, ισχυρή δυναμική κατεγράφη το β’ τρίμηνο του έτους και στις συμφωνίες «παρθενικής χρηματοδότησης» insurtechs, που αυξήθηκαν κατά 9% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο και κατά 200% σε ετήσια βάση, όταν η πανδημία του κορωνοϊού είχε παγώσει (προσωρινά όπως αποδείχθηκε) την επενδυτική δραστηριότητα στον κλάδο.
Άλλα ενδιαφέροντα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα στοιχεία της WTW είναι τα εξής:
- Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης κατευθύνθηκε σε insurtechs με κύριο πεδίο δραστηριότητας την διανομή ασφαλιστικών προϊόντων. Οι εν λόγω νεοφυείς εταιρείες εστιάζουν στη μείωση της εξάρτησης από τα δίκτυα πρακτόρων.
- 73% της χρηματοδότησης αφορούσε insurtechs του κλάδου γενικών ασφαλίσεων
- 43 εταιρείες άντλησαν κεφάλαια για νέες τεχνολογίες/εφαρμογές στον κλάδο ζωής και υγείας
- 35 εταιρείες άντλησαν χρηματοδοτόηση κατά το β’ τρίμηνο, με «νέες εισόδου» από χώρες όπως η Μποτσουάνα (!), το Μάλι, η Ρουμανία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία.