back to top
22.8 C
Athens
Σάββατο 10 Μαΐου 2025

“Πόσο μεγάλη και σύνθετη, θέλουμε αλήθεια την αγορά μας;”

*του Χάρη Αλεξόπουλου, Αντιπρόεδρος της Ε.Ε.Α.Ε. 

Το τελευταίο μικρό χρονικό διάστημα, βρέθηκα αντιμέτωπος με τα εξής περιστατικά. Όλα ξεκίνησαν από τι άλλο; Την καθημερινή προσπάθεια για εύρεση πελατών και εργασιών και τη διεκπεραίωση των διαδικασιών ασφάλισης τους (που μεταξύ μας, είναι πολλές, πάρα πολλές..)!

- Advertisement -

Ο κύριος Χ, νέος στο συγκεκριμένο χώρο αλλά πολύ σοβαρός βιομήχανος με πολλές δραστηριότητες, ανέπτυξε μονάδα επεξεργασίας ανακυκλωμένης πρώτης ύλης πολυεστέρα (PET) για την αναβάθμισή της, μου ζήτησε ασφάλιση… Λάθος!

Η κυρία Ζ, νεαρή επιχειρηματίας, εξαιρετικά συγκροτημένη, προσπαθεί να ανοιχθεί σε αγορές του κυρίως του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού, με κύρια επιχειρηματική της δραστηριότητα την συσκευασία και πώληση καλλυντικών, προσεγμένης παρασκευής, ποιοτικών και ιδιαίτερων συστατικών, μου ζήτησε ασφάλιση… Λάθος!

- Advertisement -

Ο κύριος Ψ, γνωστός επιχειρηματίας, πολυπράγμων και επιτυχημένος στο χώρο του, 78 ετών αλλά εξαιρετικά δραστήριος, μου ζήτησε ασφάλιση του σκάφους του… Λάθος!

Ο κύριος Π, πολύ νεαρός σε ηλικία αλλά ήδη καθηγητής Πανεπιστημίου, με πολυμελή οικογένεια, που είχε ασθενήσει πριν 8 έτη με νεοπλασματική ασθένεια, πλήρως θεραπευτείς πλέον και ελεύθερος νόσου, μου ζήτησε ασφάλιση υγείας… Λάθος!

ο κύριος Β, έμπορος με καταστήματα ανά την επικράτεια, με εξαιρετικά υγιείς ισολογισμούς.., που κατάφερε μετά από 4 δεκαετίες σκληρής δουλείας να εκπληρώσει το όνειρο του και να αποκτήσει ένα ιδιαίτερα ακριβό αυτοκίνητο, μου ζήτησε ασφάλιση… Λάθος!

Ο κύριος Α, εργοστασιάρχης επεξεργασίας αλουμινίου, με εργοστάσιο που μοιάζει με «φαρμακείο» και με μεγάλο πακέτων ασφαλίστρων ετησίως.., ενημερώθηκε για την ασφάλιση αστικής ευθύνης περιβάλλοντος και μου ζήτησε ασφάλιση… Λάθος!

Αυτές και αρκετές ακόμη περιπτώσεις που μου έχουν αναφέρει συνάδελφοι κατά καιρούς, αλλά και υποθέτω και αρκετές ακόμη που δεν γνωρίζω, με οδηγούν στο ερώτημα του τίτλου αυτού του άρθρου: Πόσο μεγάλη και σύνθετη, θέλουμε αλήθεια την ασφαλιστική αγορά μας;

Πως να καταφέρουμε να μεγαλώσουμε, όταν το σύνολο σχεδόν των εταιρειών (και μιλώ για αυτές που κατέχουν συνολικά άνω του 85% αυτής της αγοράς) απαντούν αυτοματοποιημένα και πανομοιότυπα σε ορισμένα θέματα ως εξής: «Λυπούμαστε αλλά δεν επιθυμούμε να προβούμε σε προσφορά ασφάλισης λόγω φύσης του κινδύνου» ή «απορρίπτεται λόγω είδους δραστηριότητας κ.ο.κ.»

Και δυστυχώς οι προαναφερόμενες απαντήσεις, απευθύνονται σε άτομα με ανεπτυγμένη ασφαλιστική συνείδηση, που πληρώνουν χιλιάδες ασφάλιστρα το χρόνο και θέλουν ακόμη περισσότερο να στηρίξουν και να στηριχθούν από την αγορά. Σκεφτείτε τι αντίκτυπο έχει αυτή η άρνηση σε αυτούς τους ανθρώπους, και κατά πόσον οι ίδιοι την επόμενη ημέρα, θα αισθάνονται καλά να συνεχίσουν να ασφαλίζονται όπως πριν.. !

Αναρωτιέμαι αν, η συλλήβδην πολλάκις, άρνηση ανάληψης κινδύνων, οφείλεται και σε άγνοια ή κακή ενημέρωση των ανθρώπων που βρίσκονται σε θέσεις ανάληψης; Ή μήπως σε οδηγίες αντασφαλιστών που έχουν τεθεί άκριτα και αγνοώντας πολλές φορές την Ελληνική πραγματικότητα; Αναρωτιέμαι..!

Αν θέλουμε η αγορά μας κάποια στιγμή, να ξεκολλήσει από το 2, κάτι του ΑΕΠ και να «πετάξει» σε ποσοστά που μας αξίζουν, του 5% ή και μεγαλύτερα, θα πρέπει να ξεπεραστούν αγκυλώσεις και φοβίες, να τιμολογηθούν σωστά και όχι να απορριφθούν κίνδυνοι, να επικρατήσει επιχειρηματική λογική και επαγγελματισμός, και τότε θα βελτιωθούν πολλά.

Από το περιοδικό ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΩ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τα κυριότερα σημεία της έρευνας της ΕΕΑΕ για τον κλάδο

To Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΑΕ αναζητά και στοχεύει στην διάδραση, την αλληλεπίδραση και την ενεργό συμμετοχή με τα Μέλη της Ένωσης

Πολιτικές διακρίσεων στην ασφαλιστική αγορά του 2025!

Θα πίστευε κάποιος ότι διανύοντας την 3η δεκαετία του 21ου αιώνα, ζώντας και δρώντας σε μια αναπτυγμένη κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά

Το μήνυμα της Δήμητρας-Ιωάννας Λύχρου για τη χρονιά που φεύγει

Άλλη μια χρονιά φτάνει στο τέλος της. Η αναμονή του νέου έτους μας βρίσκει στο επίκεντρο, με έναν νέο νόμο που φέρνει την

Στις 16 Δεκεμβρίου η Ετήσια Τακτική Γ.Σ. της ΕΕΑΕ

Για την Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου όρισε η διοίκηση της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος ως την ημέρα διαξαγωγής της ετήσιας τακτικής

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ν. Γαβριήλης: Καθοριστικός ο ρόλος του μεσίτη στην ασφάλιση ΜμΕ

Ερωτώμενος, ο κος Γαβριήλης για το πώς οι επιχειρήσεις με υψηλό κίνδυνο θα μπορέσουν να ασφαλιστούν, απαντά ότι θα ......

Γ. Στουρνάρας στο 6ο Συνέδριο Επαγγελματικής Άσφαλισης: Να αναπτυχθεί ο θεσμός των ΤΕΑ

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, τοποθετήθηκε στο κορυφαίο συνέδριο...

Ν. Κεραμέως στο Ocin25: Η επαγγελματική ασφάλιση είναι κρίσιμη και απαραίτητη

Χαιρετισμό απηύθυνε η Νίκη Κεραμέως, Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Κ. Αλφιέρης:  Οι δύο κύριοι στόχοι του ΣΕΜΑ, τι συζητείται με MGA και Coverholders

Δύο κύριους στόχους θέτει για τον ΣΕΜΑ ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Συνδέσμου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Athens Insurance Brokers Κωστής Ι. Αλφιέρης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα στο IW.gr

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις του Ιουνίου

Τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων μηνός Ιουνίου 2025 ανακοίνωσε ο e-ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, οι ημερομηνίες πληρωμής

Maxima Insurance: Μαζί για ένα Πράσινο Μέλλον

Με υπερηφάνεια η Maxima Insurance ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τη Διαπιστωτική Πράξη της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής

H κυβέρνηση Τραμπ παύει την ενημέρωση data για το κόστος των φυσικών καταστροφών!

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα πάψει να ενημερώνει μια βάση δεδομένων, η οποία καταγράφει το κόστος των

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και ο μετασχηματισμός του ρόλου του μεσίτη ασφαλίσεων

Ο ασφαλιστικός κλάδος, που επί μακρόν βασιζόταν στην ανθρώπινη τεχνογνωσία και κρίση, υφίσταται σημαντική μεταβολή.

Εκπαιδευτικό σεμινάριο ασφαλίσεων Τεχνικών Κινδύνων, Κατασκευαστικών Έργων& Ευθύνης Εργοληπτών

Ο κατασκευαστικός τομέας της ελληνικής οικονομίας ανθεί, κινείται σε τροχιά διαρκούς ανόδου και οι ρυθμοί ανάπτυξης των εργασιών