back to top
17.7 C
Athens
Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2025

«Πυξίδα» για ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο

Από τις «έξυπνες» τηλεοράσεις του σπιτιού έως τα κινητά μας, το διαδίκτυο έχει εισέλθει για τα καλά στη ζωή μας. Ο κόσμος του ίντερνετ, άγνωστος και κατά πολλούς επικίνδυνος, σαγηνεύει φυσικά και τα παιδιά, τα οποία είναι εξοικειωμένα με την τεχνολογία και αρκετά εξ αυτών μάλιστα διαθέτουν και προφίλ σε δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα.

Σε αυτό τον αχαρτογράφητο ψηφιακό κόσμο η Συμβουλευτική Γραμμή 11525 του Μαζί για το Παιδί, μέσω του ψυχολόγου Δρ. Λευτέρη Πετρόπουλου, θέτει το πλαίσιο και παρέχει συμβουλές σε γονείς για να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τους «ηλεκτρονικούς» κινδύνους. Όπως στο πλαίσιο ψυχο-εκπαιδευτικού σεμιναρίου με θέμα «Παιδί και Ίντερνετ», που πραγματοποίησε πρόσφατα το Συμβουλευτικό Κέντρο του Μαζί για το Παιδί, ο Δρ. Πετρόπουλος ξεκαθάρισε πως «τα παιδιά μας γεννήθηκαν στην ψηφιακή εποχή. Ως γονείς, δεν έχει νόημα να απορρίπτουμε την μία εις όφελος της άλλης αλλά να εξηγούμε τις διαφορές στα παιδιά, διακρίνοντας εξίσου κινδύνους και οφέλη. Είναι σημαντικό το παιδί να αισθάνεται άνετα και στους δυο κόσμους, τον ψηφιακό και τον πραγματικό».

- Advertisement -

«Η υπερβολική έκθεση στην τηλεόραση ή το διαδίκτυο είναι συνήθως το σύμπτωμα και όχι το πρόβλημα. Τα παιδιά που βλέπουν την περισσότερη τηλεόραση ή απασχολούνται υπερβολικά στον υπολογιστή είναι είτε εκείνα που οι γονείς κάνουν το ίδιο, είτε εκείνα που δεν έχουν αρκετή προσοχή και δεν έχουν βρει τρόπους να αναπτύξουν το ενδιαφέρον τους για τον κόσμο και τους ανθρώπους μέσα από το παιχνίδι και την άμεση επικοινωνία», συμπλήρωσε.

Ξεκαθάρισε, όμως, πως η «οριοθέτηση ως προς τον χρόνο έκθεσης στις οθόνες πρέπει να ξεκινάει νωρίς. Τα όρια πρέπει να εξηγούνται και να υπάρχουν εναλλακτικές δραστηριότητες που το παιδί μπορεί να βρει ενδιαφέρουσες».

- Advertisement -

Η μη δαιμονοποίηση των διαδικτυακών μέσων είναι σημαντική, σύμφωνα με το Δρ. Πετρόπουλο, υπογραμμίζοντας τη σημασία της οριοθέτησης των παιδιών και πως είναι σημαντικό κομμάτι να προστεθούν και άλλα ενδιαφέροντα.

Έτσι, προτείνει:

  • Δείξτε ενδιαφέρον για την ενασχόληση του παιδιού σας με το διαδίκτυο. Μιλήστε μαζί του για αυτό ή αφήστε το να σας δείξει.
  • Να είστε ειλικρινείς ως προς τον γονικό έλεγχο. Μιλήστε στο παιδί για τις εικόνες από τις οποίες θέλετε να το προστατεύσετε.
  • Να είστε ξεκάθαροι και σταθεροί στην οριοθέτηση. Προωθήστε την ικανότητα αυτορρύθμισης, συνοδεύοντας την οριοθέτηση με την παραχώρηση ελευθεριών και με συμμετοχή του παιδιού στη συζήτηση για τα όρια.
  • Οι εξηγήσεις για τους κινδύνους της υπερέκθεσης στις οθόνες είναι χρήσιμες, αλλά δεν αρκούν. Βοηθήστε το παιδί να αναπτύξει ενδιαφέροντα και ασχολίες εκτός οθόνης, μέσα και έξω από το σπίτι.

«Εάν αντιληφθείτε μια προβληματική σχέση του παιδιού με το διαδίκτυο, διερευνήστε τη γενικότερη εικόνα του παιδιού. Η επιμονή στην οριοθέτηση όταν ένα παιδί δυσκολεύεται σε αρκετές πλευρές της ζωής του, αφαιρεί από το παιδί μια από τις λίγες πηγές ικανοποίησης και συμβάλλει στην χειροτέρευση της σχέσης με το παιδί» καταλήγει ο Δρ. Πετρόπουλος.

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Πώς στηρίζουμε τα παιδιά κατά την επιστροφή στο σχολείο; Οι ειδικοί απαντούν

Η επιστημονική ομάδα του Μαζί για το Παιδί συνέταξε έναν οδηγό που βοηθά γονείς-φροντιστές να υποστηρίξουν τα παιδιά αυτή τη μεταβατική περίοδο

Οι ψηφιακοί κίνδυνοι που κρύβει η χρήση AI για τη δημιουργία action figures και χαρακτήρων Ghibli

Τις τελευταίες ημέρες μία νέα τάση έχει κατακλύσει το διαδίκτυο: Πρόκειται για εικόνες τύπου anime εμπνευσμένες από το Studio Ghibli και action figures που

Cyber ​​Insurance: Γιατί αξίζει να έχουμε την αίσθηση ευθύνης

Ο Tom De Laet, Incident Response Team Lead EMEA της Check Point Software, αναλύει την κατάσταση της ασφαλιστικής αγοράς στον κυβερνοχώρο

N. Σπυράτος: Ως κλάδος, έχουμε το know-how και την ειδίκευση να αναλάβουμε cyber κινδύνους

Το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας είναι, πλέον, ζωτικής σημασίας. Ζούμε σε μια εποχή που οι απειλές και οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΠΟΕΔΗΝ για τους νέους Oργανισμούς των νοσοκομείων: Ανάπτυξη ή υποβάθμιση του ΕΣΥ

Η υποβάθμιση της περιφέρειας και οι επιπτώσεις στην υγειονομική ασφάλεια

Το Ευρωκοινοβούλιο εισηγείται περισσότερη προστασία για τα δικαιώματα των ασκουμένων

Εγκριθείσα έκθεση ζητά οι συμβάσεις πρακτικής άσκησης να περιλαμβάνουν σαφείς διατάξεις σχετικά με την αμοιβή, τη διάρκεια και την κοινωνική προστασία

Παγκόσμια ημέρα καρδιάς: 25 χρόνια δράσης για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς τιμάται κάθε χρόνο στις 29/9, με στόχο την ευαισθητοποίηση για την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως

Το Υπουργείο Υγείας αναμορφώνει τους οργανισμούς λειτουργίας των νοσοκομείων

Οι νέοι οργανισμοί θα επανακαθορίσουν τα υφιστάμενα πλαίσια, που είχαν διαμορφωθεί υπό τις δημοσιονομικές πιέσεις της περιόδου 2012-2013

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Επιταχύνθηκαν οι άδειες επισκευής στη Θεσσαλία

Παράλληλα, περίπου 10 ιδιοκτήτες κτιρίων καθημερινά λαμβάνουν το ποσό της Δωρεάν Κρατικής Αρωγής για τον ίδιο σκοπό

ΠΟΕΔΗΝ για τους νέους Oργανισμούς των νοσοκομείων: Ανάπτυξη ή υποβάθμιση του ΕΣΥ

Η υποβάθμιση της περιφέρειας και οι επιπτώσεις στην υγειονομική ασφάλεια

Μεγάλη μείωση νέων εργασιών ζωής το α΄ εξάμηνο 2025

Το δισεπίλυτο πρόβλημα στις σχέσεις των ιδιωτικών κλινικών με τις ασφαλιστικές και το κράτος οδήγησε σε σημαντική μείωση νέων εργασιών

Στο -1% η παραγωγή ασφαλίστρων ζωής το εξάμηνο, με άνοδο στα ομαδικά

Η συνολική παραγωγή του κλάδου ζωής και υγείας ήταν 762,4 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο και 1,61 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο

Δ. Γαβαλάκης: «Το My City Market στηρίζει τις μικρές επιχειρήσεις» – Νέες προοπτικές για την ασφαλιστική αγορά

Μια καινοτόμος πρωτοβουλία στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας, με πολλαπλασιαστικά οφέλη και για τους ασφαλιστές