της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Οι αντασφαλιστικές εταιρείες έχουν πάρει θέση για να δημιουργήσουν μερικές από τις μεγαλύτερες εφαρμογές blockchain (σ.σ. πρόκειται για την τεχνολογία πίσω από τα ψηφιακά νομίσματα όπως το bitcoin) εκτός του τομέα πληρωμών, με δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων 5-10 δισ. δολαρίων.
Αυτό υποστηρίζει νέα έκθεση της PwC που δημοσιεύθηκε επ’ αφορμή της Συνάντησης του Μόντε Κάρλο. Οπως αναφέρουν οι αναλυτές της γνωστής συμβουλευτικής εταιρείας, η τεχνολογία blockchain έχει τη δυνατότητα να αλλάξει εκ βάθρων τον αντασφαλιστικό κλάδο, με δεδομένο τον όγκο δεδομένων που κυκλοφορεί μεταξύ των πελατών, των μεσιτών, των (αντ)ασφαλιστών και των “εξωτερικών” παρόχων υπηρεσιών (outsource service providers).
H PwC υπολογίζει ότι, απλοποιώντας τις πολλαπλές εισαγωγές δεδομένων (multiple data entries), οι εφαρμογές blockchain μπορεί να μειώσουν τα έξοδα της αντασφαλιστικής βιομηχανίας κατά 15-20%, κάτι που “μεταφράζεται” σε εξοικονόμηση πόρων 5-10 δισ. δολ. Η έκθεση αποδεικνύει ότι η τεχνολογία blockchain μπορεί να επιταχύνει τις διαδικασίες καταβολής αποζημιώσεων, απλοποιώντας την επεξεργασία των στοιχείων και την εξακρίβωση των δεδομένων των υποψήφιων δικαιούχων. Μπορεί επίσης να επιτρέψει στους πρωτασφαλιστές να (αντ)εκχωρήσουν τους κινδύνους που έχουν αναλάβει χρησιμοποιώντας εφαρμογή ειδικά σχεδιασμένη για να επεξεργάζεται τις πληρωμές ασφαλίστρων και προμηθειών.
Μερικά από τα βασικά πλεονεκτήματα του blockchain στις αντασφάλειες είναι η εξάλειψη του φαινομένου της επανάληψης διαδικασιών (task duplication), η διευκόλυνση των εταιριών ώστε να εισέλθουν σε νέες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς swap για φυσικές καταστροφές και η ενίσχυση της διαφάνειας.
“Η τεχνολογία blockchain αποτελεί ακόμα νέο και εν πολλοίς ανεξερεύνητο έδαφος για τις αντασφαλιστικές εταιρείες, όμως αυτές που μπορούν να οικοδομήσουν, να αξιολογήσουν και να τελειοποιήσουν τις εφαρμογές τους θα ξεχωρίσουν από τις υπόλοιπες και θα αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα”, αναφέρει ο Stephen O’ Hearn, επικεφαλής του κλάδου ασφαλίσεων της PwC. “Σε μια περίοδο που οι εταιρίες αναζητούν τρόπους να μειώσουν τις δαπάνες τους, η δυνατότητα του blockchain να βελτιώσει εντυπωσιακά την αποτελεσματικότητα και την ακρίβεια δεν μπορεί να αγνοηθεί…”