back to top
10.2 C
Athens
Πέμπτη 10 Απριλίου 2025

PwC: Μείωση κόστους 15-20% για τις αντασφαλιστικές μέσω της τεχνολογίας blockchain

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Οι αντασφαλιστικές εταιρείες έχουν πάρει θέση για να δημιουργήσουν μερικές από τις μεγαλύτερες εφαρμογές blockchain (σ.σ. πρόκειται για την τεχνολογία πίσω από τα ψηφιακά νομίσματα όπως το bitcoin) εκτός του τομέα πληρωμών, με δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων 5-10 δισ. δολαρίων.

Αυτό υποστηρίζει νέα έκθεση της PwC που δημοσιεύθηκε επ’ αφορμή της Συνάντησης του Μόντε Κάρλο. Οπως αναφέρουν οι αναλυτές της γνωστής συμβουλευτικής εταιρείας, η τεχνολογία blockchain έχει τη δυνατότητα να αλλάξει εκ βάθρων τον αντασφαλιστικό κλάδο, με δεδομένο τον όγκο δεδομένων που κυκλοφορεί μεταξύ των πελατών, των μεσιτών, των (αντ)ασφαλιστών και των “εξωτερικών” παρόχων υπηρεσιών (outsource service providers).

- Advertisement -

H PwC υπολογίζει ότι, απλοποιώντας τις πολλαπλές εισαγωγές δεδομένων (multiple data entries), οι εφαρμογές blockchain μπορεί να μειώσουν τα έξοδα της αντασφαλιστικής βιομηχανίας κατά 15-20%, κάτι που “μεταφράζεται” σε εξοικονόμηση πόρων 5-10 δισ. δολ. Η έκθεση αποδεικνύει ότι η τεχνολογία blockchain μπορεί να επιταχύνει τις διαδικασίες καταβολής αποζημιώσεων, απλοποιώντας την επεξεργασία των στοιχείων και την εξακρίβωση των δεδομένων των υποψήφιων δικαιούχων. Μπορεί επίσης να επιτρέψει στους πρωτασφαλιστές να (αντ)εκχωρήσουν τους κινδύνους που έχουν αναλάβει χρησιμοποιώντας εφαρμογή ειδικά σχεδιασμένη για να επεξεργάζεται τις πληρωμές ασφαλίστρων και προμηθειών.

Μερικά από τα βασικά πλεονεκτήματα του blockchain στις αντασφάλειες είναι η εξάλειψη του φαινομένου της επανάληψης διαδικασιών (task duplication), η διευκόλυνση των εταιριών ώστε να εισέλθουν σε νέες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς swap για φυσικές καταστροφές και η ενίσχυση της διαφάνειας.

- Advertisement -

“Η τεχνολογία blockchain αποτελεί ακόμα νέο και εν πολλοίς ανεξερεύνητο έδαφος για τις αντασφαλιστικές εταιρείες, όμως αυτές που μπορούν να οικοδομήσουν, να αξιολογήσουν και να τελειοποιήσουν τις εφαρμογές τους θα ξεχωρίσουν από τις υπόλοιπες και θα αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα”, αναφέρει ο Stephen O’ Hearn, επικεφαλής του κλάδου ασφαλίσεων της PwC. “Σε μια περίοδο που οι εταιρίες αναζητούν τρόπους να  μειώσουν τις δαπάνες τους, η δυνατότητα του blockchain να βελτιώσει εντυπωσιακά την αποτελεσματικότητα και την ακρίβεια δεν μπορεί να αγνοηθεί…”

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΑΟΝ, Guy Carpenter: Αντασφαλιστικά μηνύματα για το 2025

Το Capacity αυξήθηκε και η προσφορά από τους αντασφαλιστές δείχνει να είναι αρκετή για να καλύψει την ζήτηση για αντασφάλιση.

Στους στόχους του Δ. Μαζαράκη οι επαναδιαπραγματεύσεις με τους αντασφαλιστές

Επαναδιαπραγματεύσεις με τους αντασφαλιστές σχεδιάζει να ξεκινήσει ο Δημήτρης Μαζαράκης, απαντώντας σε ερώτηση του IW.gr

Ποιος κρατά το κλειδί στο σταυρόλεξο των αντασφαλιστών, τι βλέπουν Lloyds, Tokio Marine Kiln

Η καινοτομία πρέπει να αναζητείται με όρους πραγματικός, πρέπει να προσαρμοστεί στην βάση της πολυπλοκότητας του κλάδου. Δεν μπορεί απλώς να είναι μία αναζήτηση μίας ασημένιας σφαίρας

Τι συζητούν σήμερα οι αντασφαλιστές στο Baden Baden

Ξεκίνησε χτες Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024 το συνέδριο των αντασφαλιστών στο Baden Baden στην Βάδη Βυρτεμβέργη με τις κύριες συζητήσεις των αντασφαλιστών να επικεντρώνονται στις συνθήκες της προσφοράς και της ζήτησης.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Νέος associate director στη Howden Hellas ο Ιωάννης Πολίτης

Η Howden Hellas, ο μεγαλύτερος μεσίτης ασφαλίσεων στην Ελλάδα και την Κύπρο, ανακοινώνει την ένταξη του Ιωάννη Πολίτη

Greek Exports Forum & Awards 2025: Ξεκίνησε η ψηφοφορία κοινού και κριτικής επιτροπής!

Τα Greek Exports Awards 2025, που διοργανώνονται από την ethosEVENTS, σε συνεργασία με την Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών

Πέντε ασφαλιστικές ελέγχουν το 87% της αγοράς

Στις ασφαλίσεις κατά ζημιών, ο δείκτης ζημιών της αγοράς στις 30.9.2024 ανήλθε σε 52% των αντίστοιχων δεδουλευμένων ασφαλίστρων

Ο Αλέξανδρος Μπόζας νέος Γενικός και Εμπορικός Διευθυντής της Infotrust

O κ. Αλέξανδρος Μπόζας αναλαμβάνει τον ρόλο του Γενικού & Εμπορικού Διευθυντή και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Infotrust.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Το καυτό θέμα της υποχρεωτικότητας στην ασφάλιση περιουσίας για τους ασφαλιστές

Δεν είναι παράλογες οι ανησυχίες των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και της ΕΑΔΕ. Εύλογα τους έβαλε σε σκέψη μίας και έχουν προηγούμενα...

Νέος associate director στη Howden Hellas ο Ιωάννης Πολίτης

Η Howden Hellas, ο μεγαλύτερος μεσίτης ασφαλίσεων στην Ελλάδα και την Κύπρο, ανακοινώνει την ένταξη του Ιωάννη Πολίτη

Η Εθνική Ασφαλιστική συνεχίζει να κατέχει ισχυρή παρουσία στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνει η έκθεση Φερεγγυότητας και χρηματοοικονομικής κατάστασης της Εθνικής Ασφαλιστικής

Κοντά στο 1 δις η παραγωγή για την NN Hellas το 2024

Eντυπωσιακές επιδόσεις για ακόμη μια χρονιά κατέγραψε το 2024 η NN Hellas.  Σύμφωνα με την Έκθεση Φερεγγυότητας και Χρηματοοικονομικής

Τα ηνία της ΕΙΝΑΠ αναλαμβάνει ο Γιώργος Σιδέρης

Το «τιμόνι» της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά αναλαμβάνει ο Γιώργος Σιδέρης, μετά την ομόφωνη εκλογή του.