Με σχεδόν μηδενικά ληξιπρόθεσμα θα μπει ο ΕΟΠΥΥ στο 2018, εκτιμά η κυβέρνηση, η οποία “έδωσε τα χέρια” με τα τεχνικά κλιμάκια για τον συμψηφισμό των χρεών του ΕΟΠΥΥ με τα αντίστοιχα χρέη των παρόχων.
Το deal με τη Διοίκηση του Οργανισμού αφορά τόσο στην περίοδο 2012-2015, όσο και στο πρόγραμμα συμψηφισμού από το 2017 και μετά – που αφορά στην είσπραξη του clawback, όπως ειπώθηκε στο καθιερωμένο breafing των πολιτικών συντακτών. Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο, επιτεύχθηκε μια “προωθητική συμφωνία” με θετικά αποτελέσματα και για τα δύο μέρη: ΕΟΠΥΥ και παρόχους υγείας.
Η αποπληρωμή του clawback θα γίνεται με μηνιαίους συμψηφισμούς (δόσεις) με τις αντίστοιχες οφειλές του ΕΟΠΥΥ ανά πάροχο. Υπενθυμίζεται πως οι κλινικοί και εργαστηριακοί γιατροί είχαν ζητήσει οι δόσεις να μην είναι τουλάχιστον 120. Ο αριθμός αυτός φαίνεται να έχει βγει εντελώς από το πλάνο, αφού πηγές προσδιορίζουν τις ελάχιστες δόσεις στις 60. Διαβεβαιώνουν, παράλληλα, πως η έκταση του προγράμματος θα προσδιορίζεται κατά περίπτωση, με στόχο να μην απειληθεί η βιωσιμότητα του παρόχου. Ο χρόνος αποπληρωμής ή ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων, δηλαδή, θα εξαρτάται από το συνολικό ποσό της οφειλής ανά πάροχο.
Κυβέρνηση και τεχνικά κλιμάκια κατέληξαν, επίσης, σε συμφωνία αναφορικά με το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, που είχε προκαλέσει προβλήματα στην πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο.
“Θεσπίζονται, μεταξύ άλλων, το υποχρεωτικό ελάχιστο ωράριο λειτουργίας φαρμακείου, καθώς και η υποχρεωτική συμμετοχή όλων των φαρμακείων σε διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις” ανέφερε σχετικά ο Δ. Τζανακόπουλος.
Τα “ανοιχτά μέτωπα”
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Υπουργείο Υγείας θα ήθελε να επιβάλλει ακόμη πιο αυστηρούς κανόνες, όπως για παράδειγμα το ανώτατο χρονικό όριο λειτουργίας των φαρμακείων. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, προσκρούει στη βούληση των Θεσμών, που επιμένουν στο απελευθερωμένο ωράριο.
Τέλος, παραμένει ασαφές ακόμα το πλαίσιο λειτουργίας των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας, καθώς εκφράζονται επιφυλάξεις από την πλευρά των Θεσμών.