back to top
28.9 C
Athens
Τετάρτη 6 Αυγούστου 2025

Π. Τσακλόγλου: Η καθυστέρηση στην υποβολή των ΑΠΔ των εποχικά εργαζομένων δεν συνεπάγεται απώλεια των δικαιωμάτων τους

«Οι αιτήσεις για παροχές σε χρήμα που υποβάλλουν οι εργαζόμενοι λόγω μη έγκαιρης υποβολής των αντίστοιχων Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων από το Υπουργείο Εργασίας κατά την περίοδο της πανδημίας, παραμένουν στις αρμόδιες Υπηρεσίες μέχρι την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων».  Αυτό επεσήμανε σήμερα ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Πάνος Τσακλόγλου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Γ. Μουλκιώτη που αφορούσε στην ασφαλιστική τακτοποίηση των εποχικά εργαζομένων σε επιχειρήσεις τουρισμού και επισιτισμού (που δεν λειτούργησαν το 2020 και 2021 λόγω της πανδημίας), των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή σε συνέχεια υποβολής μονομερούς δήλωσης.

Ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι «η καθυστέρηση στην υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται απώλεια των δικαιωμάτων των εργαζομένων». 

- Advertisement -

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Εισφορών Μισθωτών του e-ΕΦΚΑ, για την περίοδο από 1 Ιουνίου 2020 έως 31/12/2020, έχουν υποβληθεί από το Υπουργείο Εργασίας Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις, με τις οποίες, στο πλαίσιο της ανωτέρω διαδικασίας, τακτοποιήθηκαν ασφαλιστικά περίπου 130.000 εποχικά εργαζόμενοι όλων των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας και ενημερώθηκαν οι ασφαλιστικοί λογαριασμοί τους.  Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί για όλους τους μήνες του 2020 και στην παρούσα φάση ενημερώνονται μηχανογραφικά οι «Ατομικοί Λογαριασμοί Ασφάλισης» στο πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, «από τους ελέγχους έχουν προκύψει 14.000 αταυτοποίητες δηλώσεις μονομερών αναστολών.  Μάλιστα σε πολλές από αυτές δεν αναφέρεται ούτε καν ο ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου.  Έχει ήδη δοθεί προτεραιότητα προκειμένου να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι μηχανογραφικοί έλεγχοι για τη διασταύρωση των στοιχείων αυτών των μη ταυτοποιημένων ασφαλισμένων». 

- Advertisement -

Σε ό,τι αφορά το έτος 2021, ο κ. Τσακλόγλου επεσήμανε ότι «έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες από τη Γενική Γραμματεία Εργασίας, προκειμένου ο ανάδοχος του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό την παραγωγή των αντίστοιχων αρχείων για αποστολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων στον e-ΕΦΚΑ». 

Τρεις παρεμβάσεις για ενίσχυση των εποχικά εργαζομένων

Στη συνέχεια ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναφέρθηκε στο πλαίσιο των παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την οικονομική ενίσχυση των εποχικά απασχολούμενων, επισημαίνοντας  τις ακόλουθες πρωτοβουλίες:

  • Ο αριθμός των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για το επίδομα ανεργίας των εποχικών υπαλλήλων μειώθηκε από 100 σε 50 για το έτος 2020
  • Επεκτάθηκε και στο έτος 2021 η μείωση των ημερών ασφάλισης από 100 σε 50 για τους ασφαλισμένους του τουριστικού – επισιτιστικού κλάδου
  • Τέλος, με τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, επεκτείνεται η ευνοϊκή ρύθμιση που προβλέπει τη μείωση των ελάχιστων ημερών ασφάλισης σε 50 από 100 για τη χορήγηση τακτικού επιδόματος ανεργίας και σε άλλους κλάδους εποχικά απασχολούμενων. Πρόκειται για εργαζομένους ιδίως στην κονσερβοποιία, σε διαλογητήρια και στα λοιπά επαγγέλματα που συνδέονται με τη γεωργία και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι κινδύνευαν να μη συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ημερών ασφάλισης», κατέληξε ο κ. Τσακλόγλου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ανασχηματισμός: Νέα υφυπουργός στο Υπουργείο Εργασίας

Στις 11.00 το πρωί ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Τι γνωρίζουν οι νέοι από χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό;

Tι ειπώθηκε στο Panel VI: «Οι Νέοι μας», με συντονιστή τον κ. Αιμίλιο Κυριάκου, Πρόεδρο ΔΣ, Junior Achievement Greece

Ambassadeur: Νέο διαγωνισμό με μικρότερες απαιτήσεις διοργανώνει ο e-ΕΦΚΑ

Στόχος του e-ΕΦΚΑ είναι να λειτουργήσει το ακίνητο ως ξενοδοχείο τουλάχιστον 4 αστέρων

Τα 4 προγράμματα για απόκτηση στέγης της κυβέρνησης και οι βασικές ρυθμίσεις

Ανέβηκε στο opengov το στεγαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για ανοιχτή διαβούλευση

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η απάντηση της DallBogg στα πρόσφατα δημοσιεύματα

«Κατηγορηματικά» διαψεύδει τις αρνητικές ειδήσεις που την αφορούν η DallBogg, υποστηρίζοντας ότι «συνεχίζει με υπευθυνότητα και συνέπεια το έργο της»

Οι ανακοινώσεις των ελληνικών τραπεζών μετά την επιτυχία στο stress test

Ανθεκτικότητα επέδειξαν οι ελληνικές τράπεζες στην τελευταία άσκηση της EBA, σημειώνοντας επιδόσεις πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Allianz Commercial: Σε 5 χρόνια η ασφαλιστική αγορά υδρογόνου αναμένεται να ξεπεράσει τα $3 δισ.

Παρόλο που το δυναμικό της αγοράς υδρογόνου είναι πολύ υψηλό, υπάρχουν πολλές άγνωστες μεταβλητές και κίνδυνοι

Η εικόνα των ασφαλειών στην έκθεση της ICAP CRIF για τους κορυφαίους κλάδους

Μπορεί να ξεχώρισαν τα τελευταία χρόνια αλυσίδες καταστημάτων παιχνιδιών και real estate, αλλά πώς κινήθηκαν τράπεζες και ασφαλιστικές;

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Mega Brokers – Acrisure: Στρατηγική συμμαχία που αλλάζει τα δεδομένα στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

Λένε πως «τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις» — όμως η ασφαλιστική αγορά μόλις απέκτησε τη δική της, και μάλιστα μεγατόνων!

Αγορά Ιδιωτικής Υγείας και Ασφάλισης: Τι αποκαλύπτει η τελική Έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Η υπερφόρτωση του ΕΣΥ οδηγεί σε άνοδο τα ασφάλιστρα υγείας, αλλά το ιδιωτικό σύστημα δεν πρέπει να αποτελεί προϊόν πολυτελείας

Άμεση ενεργοποίηση της αυτόματης εγγραφής ανηλίκων στον προσωπικό παιδίατρο ζητά ο ΙΣΑ

Οι γιατροί τονίζουν ότι η μη εφαρμογή της διαδικασίας θίγει την υπόστασή τους αλλά και την πρόσβαση των παιδιών στις υπηρεσίες που δικαιούνται

Η Allianz αποθεώνει τον Εμμανουήλ Καραλή: 6,08 μ. και Νο4 στην ιστορία του επί κοντώ!

Η Allianz με το μήνυμα #WeSecureYourFuture αντικατοπτρίζει την πορεία ενός αθλητή που με αφοσίωση χτίζει το μέλλον του χωρίς όρια

Solvency ΙΙ: Τεχνικές πληροφορίες για τα άνευ κινδύνου επιτόκια από την EIOPA

Η EIOPA δημοσιεύει σε μηνιαία βάση τις σχετικές πληροφορίες μέσω ειδικής ενότητας στον ιστότοπό της