back to top
26 C
Athens
Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2025

Ο ΙΣΑ κατά της νέας ΠΦΥ

Την απόσυρση του Σχεδίου Νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ζητάει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), υποστηρίζοντας πως προωθεί την αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Κατά τους γιατρούς της Αθήνας, το νομοθέτημα ειναι πρόχειρο και διαθέτει σοβαρές αδυναμίες. Αξιώνουν δε την έναρξη διαλόγου επί του θέματος, κρίνοντας πως δεν υπήρξε ουσιαστική συζήτηση με επιστημονικούς φορείς και συλλόγους ασθενών.

- Advertisement -

Ο ΙΣΑ υποστηρίζει ότι με το συγκεκριμένο νομοθέτημα θεσμοθετείται η αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος, «που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία». Ειδικότερα, χαρακτηρίζει «απαράδεκτο ότι επιτρέπεται σε φαρμακοποιούς να πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις, ενώ δίνεται η δυνατότητα συνταγογράφησης ιατρικών εξετάσεων σε μαίες».

«Την ώρα που στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου τηρείται ευλαβικά η απαγόρευση της χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, στη χώρα μας θεσμοθετείται η τέλεση ακόμα και ιατρικών πράξεων από μη γιατρούς», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

- Advertisement -

Όπως εκτιμά ο ΙΣΑ, το σχέδιο νόμου θα συντελέσει δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Αλλά, αν και η θέσπιση του οικογενειακού γιατρού αξιολογείται πως είναι σε θετική κατεύθυνση, με την προϋπόθεση ότι θα παρακολουθεί τον ιατρικό φάκελο του ασθενή, οι γιατροί δηλώνουν «αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή gatekeeping που θέτει εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών στους γιατρούς που έχουν ανάγκη».

Σε ο, τι αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις, ο ΙΣΑ χαιρετίζει την εξέλιξη, για όσους ιατρούς το επιθυμούν, και τη διασφάλιση αξιοπρεπών αμοιβών αντίστοιχων της προσφοράς τους. Ωστόσο, εκφράζει τον προβληματισμό του για την εξαίρεση των οικογενειακών ιατρών από τη Συλλογική Σύμβαση.

«Με το συγκεκριμένο νομοθέτημα δημιουργείται ένα συγκεντρωτικό και κρατικοδίαιτο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, χαμηλού κόστους, το οποίο εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς βάζει τις βάσεις για την παράνομη άσκηση της ιατρικής από επαγγελματίες που δεν διαθέτουν το γνωστικό αντικείμενο. Καθώς μάλιστα δεν έχει διασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση, θα καταρρεύσει όταν εξαντληθούν τα κοινοτικά κονδύλια», σχολίασε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατουλης.

Ο ΙΣΑ ζητά την απόσυρση του Σχεδίου Νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την έναρξη δημόσιου διαλόγου για τη θεσμοθέτηση ενός βιώσιμου συστήματος που θα διασφαλίζει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας αξιοποιώντας το αξιόμαχο επιστημονικό προσωπικό της χώρας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Επέκταση του Προγράμματος Πρόληψης για τον Καρκίνο Τραχήλου της Μήτρας

Η εξέταση HPV DNA εντάσσεται στα Βιοπαθολογικά Εργαστήρια με αμοιβή 25 ευρώ για τη λήψη δείγματος

ΠΟΕΔΗΝ: Σοβαρές ελλείψεις και ανισότητες στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας σύμφωνα με νέες έρευνες

Πρωτιά στην έλλειψη πρόσβασης λόγω οικονομικών και γεωγραφικών εμποδίων, υπερπροσπάθεια προσωπικού και εξάντληση πόρων μεταξύ των πορισμάτων

Η Ελλάδα πρωτοπόρος στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων

Το εθνικό πρόγραμμα ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ ως υπόδειγμα δημόσιας υγείας παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη στο Ευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο

Η υγεία στα χέρια σου: Παρουσίαση του MyHealth App στην 89η ΔΕΘ από την ΗΔΙΚΑ

H εφαρμογή φέρνει τον ιατρικό φάκελο ασθενούς σε κάθε κινητό τηλέφωνο - Πότε και πού θα γίνει η παρουσίαση

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Επέκταση του Προγράμματος Πρόληψης για τον Καρκίνο Τραχήλου της Μήτρας

Η εξέταση HPV DNA εντάσσεται στα Βιοπαθολογικά Εργαστήρια με αμοιβή 25 ευρώ για τη λήψη δείγματος

Alzheimer Festival 2025: Διήμερο ευαισθητοποίησης και επιστημονικής ενημέρωσης στο ΚΠΙΣΝ

Η φετινή διοργάνωση αποσκοπεί σε ένα καλύτερο μέλλον για ασθενείς και φροντιστές, μέσω πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης, νέων θεραπειών και AI

Νέα υπηρεσία του 1555: Εξυπηρέτηση μέσω βιντεοκλήσης στη νοηματική γλώσσα για θέματα ΥΕΚΑ

Το 1555 εξυπηρετεί πλέον και πολίτες με προβλήματα ακοής, με διερμηνείς καταρτισμένους σε εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά θέματα

Ξεκινά η εφαρμογή των DRGs από την 1η Ιανουαρίου 2026

Υλοποιείται το αίτημα ασφαλιστικών εταιρειών και διαμεσολαβητών για δίκαιη μεταχείριση των ασφαλισμένων, κατάργηση των διπλοχρεώσεων και έλεγχο του κόστους υγείας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΚΕΠ και gov.gr φέρνουν ταχύτητα και ακρίβεια στις άδειες οδήγησης – Σημαντικό για τις ασφαλιστικές

Η αυτοματοποίηση των διαδικασιών και η διαθεσιμότητα αξιόπιστων δεδομένων ωφελούν τις ασφαλιστικές εταιρείες πολλαπλά

Νέα εκστρατεία υποκλοπής στοιχείων σύνδεσης μέσω Facebook

Από τα τέλη Αυγούστου η Kaspersky έχει εντοπίσει και στην Ελλάδα κακόβουλη εκστρατεία που αξιοποιεί το λογισμικό infostealer StealC v2 και μηνύματα Facebook

Επέκταση του Προγράμματος Πρόληψης για τον Καρκίνο Τραχήλου της Μήτρας

Η εξέταση HPV DNA εντάσσεται στα Βιοπαθολογικά Εργαστήρια με αμοιβή 25 ευρώ για τη λήψη δείγματος

Γ. Κεφαλογιάννης: Συνεχής η μάχη με την κλιματική κρίση, τα στελέχη της Πυροσβεστικής υπερβαίνουν εαυτόν

Ο αρμόδιος υπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα μέτρα ενίσχυσης των πυροσβεστών και στη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης

Alzheimer Festival 2025: Διήμερο ευαισθητοποίησης και επιστημονικής ενημέρωσης στο ΚΠΙΣΝ

Η φετινή διοργάνωση αποσκοπεί σε ένα καλύτερο μέλλον για ασθενείς και φροντιστές, μέσω πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης, νέων θεραπειών και AI