Η εταιρεία μοντελοποίησης κινδύνων φυσικών καταστροφών AIR Worldwide επικαιροποίησε τις εκτιμήσεις της για τις ζημίες από τον τυφώνα Maria στην Καραϊβική και κάνει πλέον λόγο για ζημίες από 27-48 δισ. δολ., αναθεωρώντας προς τα κάτω την αρχική πρόβλεψη για ζημίες 40-85 δισ. δολ. που είχε κάνει στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Η πτωτική αναθεώρηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι αποδείχθηκε πως η ένταση του τυφώνα όταν πέρασε από το Πουέρτο Ρίκο ήταν μικρότερη από ότι είχε εκτιμηθεί, με χαμηλότερες ταχύτητες ανέμων. Οπως ανακοίνωσε η AIR, με δεδομένο ότι ένα μεγάλο μέρος των ζημιών που προέκυψαν από το μοντέλο της αφορούν στη βιομηχανία, υπάρχει υψηλή αβεβαιότητα για τον τελικό λογαριασμό, καθώς δεν είναι σαφές το ύψος των αιτήσεων αποζημίωσης για διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η αύξηση της ζήτησης θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει το ύψος των ζημιών.
Την ίδια στιγμή, εξάλλου, ο επενδυτικός οίκος Jeffries L.L.C. ανακοίνωσε ότι αναμένει αύξηση του λογαριασμού των ζημιών από φυσικές καταστροφές το 2018, καθώς υπάρχει ένα κενό της τάξης των 20 δισ. δολαρίων μεταξύ των ζημιών που έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής οι (αντ)ασφαλιστικές εταιρείες και των εκτιμήσεων για τις συνολικές ασφαλιζμένες ζημίες, στοιχείο που παραπέμπει σε αύξηση των αντασφαλίστρων στην περίοδο ανανεώσεων των συμβολαίων (renewals) του Ιανουαρίου.
“Θεωρούμε ότι η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι ορισμένες απο τις εκτιμήσεις των εταιρειών (σ.σ. για τις ζημίες τους) θα αναθεωρηθούν ανοδικά το 2018, οδηγώντας σε αυξήσεις αντασφαλίστρων”, αναφέρεται στην σχετική ανάλυση.
Τέτοιες αναθεωρήσεις είναι “σχετικά συνήθεις” μετά από φυσικές καταστροφές που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ζημιογόντας, εξαιτίας της υποκειμενικότητας των εκτιμήσεων. Σύμφωνα πάντα με την Jeffries, οι εκτιμήσεις της (αντ)ασφαλιστικής βιομηχανίας για τις ζημίες από τον τυφώνα Katrina αυξήθηκαν κατά 20%, ενώ οι εκτιμώμενες ζημίες από την σούπερ καταιγίδα Sandy το 2012 αυξήθηκαν κατά 70%.
Επισωρεύοντας τις ζημίες από τους τυφώνες Harvey, Irma και Maria και τους σεισμούς στο Μεξικό που ανακοινώθηκαν στα αποτελέσματα γ’ τριμήνου 2017 των (αντ)ασφαλιστικών εταιρειών και με υπόθεση εργασίας για ζημίες 29 δισ. ευρώ στον κλάδο εναλλακτικών κεφαλαίων, “υπάρχει ένα κενό 20 δισ. δολαρίων σε σχέση με τις ανακοινωθείσες ζημίες και τις εκτιμήσεις της βιομηχανίας για ζημίες 90-100 δισ. δολ”.