back to top
28.8 C
Athens
Δευτέρα 14 Ιουλίου 2025

ICAP Group: Επάνοδος στην κερδοφορία για τις ελληνικές επιχειρήσεις το 2015

Την πορεία των ελληνικών επιχειρήσεων για το 2015, μέσα από μια οικονομική ανάλυση σε δείγμα 10.531 εταιρειών με διαθέσιμους δημοσιευμένους ισολογισμούς των δυο τελευταίων ετών, παρουσιάζει η ΙCAP Group, στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και σύμφωνα με τα αρχεία της ICAP Databank.

Από τις συγκεκριμένες εταιρείες οι 2.051 είναι βιομηχανικές, οι 3.660 εμπορικές, οι 3.336 εταιρείες παροχής υπηρεσιών, ενώ 802 και 682 προέρχονται αντίστοιχα από τον τουριστικό και τον κατασκευαστικό κλάδο. Τα μεγέθη των επιχειρήσεων αυτών (εξαιρουμένων τραπεζών ασφαλειών) συγκρίνονται με τα αντίστοιχα μεγέθη των ίδιων ακριβώς επιχειρήσεων για το 2014.

- Advertisement -

«Σε όλη την περίοδο της κρίσης, οι ελληνικές επιχειρήσεις λειτούργησαν σ ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον, προσπαθώντας να προσαρμοστούν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Μετά από μία μακρά περίοδο ύφεσης, η ελληνική οικονομία εμφάνισε ενδείξεις ασθενούς ανάκαμψης το 2014 και στο 1ο εξάμηνο του 2015, εντούτοις οι εξελίξεις αυτές ανατράπηκαν στη συνέχεια με τα γνωστά μέτρα περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων, κ.ά., με συνέπεια τελικά την καταγραφή οριακής ύφεσης στο σύνολο του έτους» επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ICAP Group Νικήτας Κωνσταντέλλος και προσθέτει:

«Σε αυτό το πλαίσιο, βαριές ήταν οι απώλειες που συσσώρευσε ο εταιρικός τομέας, με κύριο χαρακτηριστικό τη ραγδαία επιδείνωση της κερδοφορίας και τη συσσώρευση ζημιών επί σειράν ετών. Ωστόσο, η εικόνα αυτή αλλάζει το 2015. Όπως φάνηκε από τα ενοποιημένα αποτελέσματα ενός μεγάλου δείγματος 10.531 ελληνικών επιχειρήσεων (όλες όσες έχουν δημοσιεύσει ισολογισμούς μέχρι σήμερα, εκτός τραπεζών-ασφαλειών), φαίνεται ότι το 2015 αποτέλεσε το ορόσημο που σηματοδότησε την ανακοπή της φθίνουσας πορείας και την επάνοδο των ελληνικών επιχειρήσεων στην κερδοφορία, για πρώτη φορά μετά από μία περίοδο συνεχούς καταγραφής ζημιών, επί μία πενταετία.

- Advertisement -

»Παρόλο λοιπόν που ο κύκλος εργασιών το τελευταίο έτος σημείωσε μικρή μείωση, κατά 3%, οι τεράστιες προσπάθειες προσαρμογής των επιχειρήσεων απέδωσαν καρπούς, με συνέπεια το λειτουργικό αποτέλεσμα να βελτιωθεί εντυπωσιακά και τα λειτουργικά κέρδη να διπλασιαστούν. Επίσης, η πλέον θεαματική μεταβολή σημειώθηκε στο τελικό καθαρό αποτέλεσμα του συνόλου των εταιρειών. Συγκεκριμένα, το 2015 υπήρξε ανατροπή των μέχρι τότε αρνητικών αποτελεσμάτων και καταγράφηκαν κέρδη προ φόρου ύψους  1,89 δισ., έναντι ζημιών 213 εκατ. της προηγούμενης χρήσης.»

«Η ελληνική οικονομία έχει τις δυνατότητες να επανέλθει σε ανοδική τροχιά, παρά τις αντιξοότητες στο διεθνές περιβάλλον. Βέβαια, στην παρούσα φάση εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα στην αγορά, λόγω των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων της χώρας και των δανειστών-εταίρων της, γεγονός που επιδρά αρνητικά στις αναπτυξιακές προοπτικές. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, κομβικό παραμένει το ζήτημα της αποκατάστασης ομαλών συνθηκών λειτουργίας της αγοράς και της εξασφάλισης ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος αφενός, και αφετέρου της ενθάρρυνσης των επιχειρηματικών επενδύσεων, παράγοντες που θα ευνοήσουν την επιχειρηματικότητα και θα διευκολύνουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» καταλήγει ο κ. Κωνσταντέλλος.

Διαβάστε περισσότερα στο αρχείο ICAP_PR_ 10.531 Balances_Dec2016.

Σχετικές δημοσιεύσεις

True Leader για 8η χρονιά η Ευρωπαϊκή Πίστη

Χ. Γεωργακόπουλος: «Η Ευρωπαϊκή Πίστη τα τελευταία χρόνια σημειώνει επιδόσεις και αποτελέσματα που της επιτρέπουν να υλοποιεί με ασφάλεια το όραμά της, καθώς και τους στρατηγικούς της στόχους

ICAP: Βράβευσε τους 70 True Leaders του 2017

Ν. Κωνσταντέλλος: «Όλο και πιο πολλές εταιρείες πραγματοποιούν τις απαραίτητες προσαρμογές που οδηγούν σε αύξηση της παραγωγικότητας, σε μείωση κόστους και κατ’ επέκταση σε αύξηση του EBITDA και βελτίωση της πιστοληπτικής τους ικανότητας»

ICAP: Ανακάμπτει το μέγεθος αγοράς των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας

Η συνολική αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας εκτιμάται ότι παρουσίασε αύξηση της τάξης του 1,5% το 2018 σε σχέση με το 2017, ύστερα από 5 έτη συνεχή μείωση

Στην Ελλάδα η ΓΣ της FEBIS, με την υποστήριξη του ομίλου ICAP

Το διήμερο Συνέδριο που θα διεξαχθεί παράλληλα με τη Γενική Συνέλευση αφορά τον σημαντικό ρόλο της Μηχανικής Μάθησης και της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκτίμηση του Επιχειρηματικού Ρίσκου

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

«Φως» για τη λύση του προβλήματος των ανασφάλιστων οχημάτων

Αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και με τη συμμετοχή και του Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ

Στελέχη της Carglass® μεταξύ των εισηγητών στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του ΕΙΑΣ για Πραγματογνώμονες, Εκτιμητές και Διακανονιστές Ζημιών Αυτοκινήτου

Η Carglass® συμμετείχε με εισηγήσεις στελεχών της στο Ολοκληρωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Πραγματογνωμόνων

Το digital insurance στο νέο επεισόδιο του «Και Αν Συμβεί;»

Στο podcast με καλεσμένο τον Ευθ. Παπαδόπουλο της Pricefox η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τον συνδυασμό φυσικού και ψηφιακού καναλιού

Νέα Συλλογική Σύμβαση για τον ασφαλιστικό κλάδο

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΑΣΕ) υπέγραψαν

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Σημαντικές εξελίξεις για τα ανασφάλιστα οχήματα

Καθοριστική συνάντηση της ηγεσίας του ΕΕΑ με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρη Παπαστεργίου

Ο Ασφαλιστικός Πράκτορας στο επίκεντρο: Από την επαγγελματική εξουθένωση στην ευημερία

Η Επιτροπή Ασφαλιστικών Πρακτόρων του ΕΕΑ καθορίζει ένα νέο θεσμικό προσανατολισμό

Ν. Μακρόπουλος στην κάμερα του I.W.: Η ελληνική ασφαλιστική αγορά αλλάζει

Tο εφετινό Insurance Conference ανέδειξε και ανέλυσε όλα όσα συμβαίνουν στον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης, μέσα από διακεκριμένους ομιλητές, στελέχη και επιχειρήσεις.

Τι προβλέπει η Αllianz-Trade για την οικονομία

Στην Ευρώπη, οι αμυντικές δαπάνες ξεπερνούν το όριο του 3,5% του ΑΕΠ που απαιτούν οι ΗΠΑ στα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ

«Φως» για τη λύση του προβλήματος των ανασφάλιστων οχημάτων

Αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και με τη συμμετοχή και του Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ