back to top
25.1 C
Athens
Κυριακή 4 Μαΐου 2025

ICAP Group: Επάνοδος στην κερδοφορία για τις ελληνικές επιχειρήσεις το 2015

Την πορεία των ελληνικών επιχειρήσεων για το 2015, μέσα από μια οικονομική ανάλυση σε δείγμα 10.531 εταιρειών με διαθέσιμους δημοσιευμένους ισολογισμούς των δυο τελευταίων ετών, παρουσιάζει η ΙCAP Group, στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και σύμφωνα με τα αρχεία της ICAP Databank.

Από τις συγκεκριμένες εταιρείες οι 2.051 είναι βιομηχανικές, οι 3.660 εμπορικές, οι 3.336 εταιρείες παροχής υπηρεσιών, ενώ 802 και 682 προέρχονται αντίστοιχα από τον τουριστικό και τον κατασκευαστικό κλάδο. Τα μεγέθη των επιχειρήσεων αυτών (εξαιρουμένων τραπεζών ασφαλειών) συγκρίνονται με τα αντίστοιχα μεγέθη των ίδιων ακριβώς επιχειρήσεων για το 2014.

- Advertisement -

«Σε όλη την περίοδο της κρίσης, οι ελληνικές επιχειρήσεις λειτούργησαν σ ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον, προσπαθώντας να προσαρμοστούν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Μετά από μία μακρά περίοδο ύφεσης, η ελληνική οικονομία εμφάνισε ενδείξεις ασθενούς ανάκαμψης το 2014 και στο 1ο εξάμηνο του 2015, εντούτοις οι εξελίξεις αυτές ανατράπηκαν στη συνέχεια με τα γνωστά μέτρα περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων, κ.ά., με συνέπεια τελικά την καταγραφή οριακής ύφεσης στο σύνολο του έτους» επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ICAP Group Νικήτας Κωνσταντέλλος και προσθέτει:

«Σε αυτό το πλαίσιο, βαριές ήταν οι απώλειες που συσσώρευσε ο εταιρικός τομέας, με κύριο χαρακτηριστικό τη ραγδαία επιδείνωση της κερδοφορίας και τη συσσώρευση ζημιών επί σειράν ετών. Ωστόσο, η εικόνα αυτή αλλάζει το 2015. Όπως φάνηκε από τα ενοποιημένα αποτελέσματα ενός μεγάλου δείγματος 10.531 ελληνικών επιχειρήσεων (όλες όσες έχουν δημοσιεύσει ισολογισμούς μέχρι σήμερα, εκτός τραπεζών-ασφαλειών), φαίνεται ότι το 2015 αποτέλεσε το ορόσημο που σηματοδότησε την ανακοπή της φθίνουσας πορείας και την επάνοδο των ελληνικών επιχειρήσεων στην κερδοφορία, για πρώτη φορά μετά από μία περίοδο συνεχούς καταγραφής ζημιών, επί μία πενταετία.

- Advertisement -

»Παρόλο λοιπόν που ο κύκλος εργασιών το τελευταίο έτος σημείωσε μικρή μείωση, κατά 3%, οι τεράστιες προσπάθειες προσαρμογής των επιχειρήσεων απέδωσαν καρπούς, με συνέπεια το λειτουργικό αποτέλεσμα να βελτιωθεί εντυπωσιακά και τα λειτουργικά κέρδη να διπλασιαστούν. Επίσης, η πλέον θεαματική μεταβολή σημειώθηκε στο τελικό καθαρό αποτέλεσμα του συνόλου των εταιρειών. Συγκεκριμένα, το 2015 υπήρξε ανατροπή των μέχρι τότε αρνητικών αποτελεσμάτων και καταγράφηκαν κέρδη προ φόρου ύψους  1,89 δισ., έναντι ζημιών 213 εκατ. της προηγούμενης χρήσης.»

«Η ελληνική οικονομία έχει τις δυνατότητες να επανέλθει σε ανοδική τροχιά, παρά τις αντιξοότητες στο διεθνές περιβάλλον. Βέβαια, στην παρούσα φάση εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα στην αγορά, λόγω των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων της χώρας και των δανειστών-εταίρων της, γεγονός που επιδρά αρνητικά στις αναπτυξιακές προοπτικές. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, κομβικό παραμένει το ζήτημα της αποκατάστασης ομαλών συνθηκών λειτουργίας της αγοράς και της εξασφάλισης ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος αφενός, και αφετέρου της ενθάρρυνσης των επιχειρηματικών επενδύσεων, παράγοντες που θα ευνοήσουν την επιχειρηματικότητα και θα διευκολύνουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» καταλήγει ο κ. Κωνσταντέλλος.

Διαβάστε περισσότερα στο αρχείο ICAP_PR_ 10.531 Balances_Dec2016.

Σχετικές δημοσιεύσεις

True Leader για 8η χρονιά η Ευρωπαϊκή Πίστη

Χ. Γεωργακόπουλος: «Η Ευρωπαϊκή Πίστη τα τελευταία χρόνια σημειώνει επιδόσεις και αποτελέσματα που της επιτρέπουν να υλοποιεί με ασφάλεια το όραμά της, καθώς και τους στρατηγικούς της στόχους

ICAP: Βράβευσε τους 70 True Leaders του 2017

Ν. Κωνσταντέλλος: «Όλο και πιο πολλές εταιρείες πραγματοποιούν τις απαραίτητες προσαρμογές που οδηγούν σε αύξηση της παραγωγικότητας, σε μείωση κόστους και κατ’ επέκταση σε αύξηση του EBITDA και βελτίωση της πιστοληπτικής τους ικανότητας»

ICAP: Ανακάμπτει το μέγεθος αγοράς των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας

Η συνολική αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας εκτιμάται ότι παρουσίασε αύξηση της τάξης του 1,5% το 2018 σε σχέση με το 2017, ύστερα από 5 έτη συνεχή μείωση

Στην Ελλάδα η ΓΣ της FEBIS, με την υποστήριξη του ομίλου ICAP

Το διήμερο Συνέδριο που θα διεξαχθεί παράλληλα με τη Γενική Συνέλευση αφορά τον σημαντικό ρόλο της Μηχανικής Μάθησης και της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκτίμηση του Επιχειρηματικού Ρίσκου

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

H AMK σηματοδοτεί τον ολιστικό μετασχηματισμό της Ευρώπη Holdings

Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του δικαιώματος προτίμησης για την ΑΜΚ της Ευρώπη Holdings, ύψους 68,3 εκατ. ευρώ.

EIAΣ: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Μαΐου για διοικητικά στελέχη και ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Θεματολογική ευρύτητα και εξειδίκευση στα εργασιακά ενδιαφέροντα των διοικητικών στελεχών ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Ποια χώρα ασφαλίζει την εμπορική ναυτιλία της με 1 δισ. ευρώ

Η Δανία θα διαθέσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ για να ασφαλίσει τον εμπορικό στόλο της σε περίπτωση πολέμου ή μεγάλης κρίσης.

Oι τοπ 25 ασφαλιστικές παγκοσμίως, με βάση την κεφαλαιοποίηση

Αύξηση κατά κατά 17% στα 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια  κατέγραψε η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς (MCap) των

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα της Επαγγελματικής Ασφάλισης επί τάπητος στο 6ο Συνέδριο (Οcin25)

Για μία ακόμα χρονιά, η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) διοργανώνει, με την υποστήριξη της ethosEVENTS

Το νέο διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος

Tο νέο διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας Ογκολογων Παθολόγων Ελλάδος προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 12ης Απριλίου 2025.

H AMK σηματοδοτεί τον ολιστικό μετασχηματισμό της Ευρώπη Holdings

Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του δικαιώματος προτίμησης για την ΑΜΚ της Ευρώπη Holdings, ύψους 68,3 εκατ. ευρώ.

Στην κορυφή των Δεικτών Φερεγγυότητας για 5η συνεχή χρονιά η NP Ασφαλιστική

H NP Ασφαλιστική παρέμεινε και στο έτος 2024 στην 1η θέση μεταξύ των ασφαλιστικών εταιριών Solvency II.

Swiss Re: Στα 318 δισεκ. οι παγκόσμιες οικονομικές απώλειες το 2024, ανασφάλιστο το 57% των ζημιών

Οι αντασφαλιστές μπορούν να καλύψουν απώλειες μέχρι και 300 δισεκ το χρόνο λόγω της πληθώρας κεφαλαίων, αυξάνεται η ζήτηση για αντασφαλιστικές εγγυήσεις