back to top
9.1 C
Athens
Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025

Ι. Βοτσαρίδης, Interlife: Η επόμενη μέρα

του Ιωάννη Παν. Βοτσαρίδη, Διευθύνων Σύμβουλος INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α*

Είναι ο περίφημος αστάθμητος παράγοντας στην Οικονομία. Που δεν περιορίζεται σε μια χώρα, αλλά, λόγω παγκοσμιοποίησης, αφορά όλο τον πλανήτη. Με τη συγκεκριμένη πανδημία του COVID-19 να έχει μια ευκρινή διαφορά από προηγούμενους πανδημικούς ιούς, και ως προς την ένταση και τη σφοδρότητα, αλλά και ως προς την ταχύτητα εξάπλωσής του. Ύψιστη προτεραιότητα είναι αναμφισβήτητα η διαφύλαξη της υγείας του πληθυσμού με όποιο μέτρο -έστω και ακραίο- κρίνεται σκόπιμο.

- Advertisement -

Με μια ψύχραιμη θεώρηση, χωρίς πανικό και κασσανδρισμούς, φαίνεται ότι η πανδημία θα κάνει τον κύκλο της και σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα θα μπει σε μια ελεγχόμενη ύφεση. Και το ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη όλων είναι:

Πως ξημερώνει η Επόμενη Μέρα;

- Advertisement -

Δυστυχώς, είναι βέβαιο ότι ο επόμενος μεγάλος ασθενής θα είναι η Παγκόσμια Οικονομία. Οι προβλέψεις των Χρηματοοικονομικών φορέων ζοφερές: Μεγάλη μείωση του Παγκόσμιου ΑΕΠ, καθίζηση της Βιομηχανικής Παραγωγής και της Ανάπτυξης, αύξηση της Ανεργίας, συρρίκνωση του Παγκόσμιου Εμπορίου, ισχυρός κλονισμός του τραπεζικού συστήματος, βουτιά Μετοχών και Ομολόγων κ.λπ.

Η χώρα μας, ως αδύναμος κρίκος του παγκόσμιου συστήματος, και με τους βασικούς της πόρους να εξαρτώνται από τις Υπηρεσίες (Τουρισμός, Ναυτιλία, Εμπόριο κ.λπ.) εμφανίζεται ως ιδιαίτερα ευπαθής την επόμενη μέρα. Και εξαρτάται από τους χειρισμούς της κυβέρνησης αλλά και από τις αποφάσεις της Ε.Ε. ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις της αναπάντεχης αυτής κρίσης, που ανέτρεψε μια ελπιδοφόρα πορεία ανάκαμψης.

Παρά ταύτα, όπως σε κάθε γενικευμένη διεθνή κρίση τέτοιας κλίμακας, η Επόμενη Μέρα δεν φέρνει μόνο απαισιόδοξες προοπτικές. Κάπου, μέσα στην αναταραχή και την αναστάτωση, συντελούνται κομβικές ζυμώσεις, διαφοροποιήσεις και ανατροπές στην Κοινωνία και στην Οικονομία. Ανατροπές όχι κατ’ ανάγκη αρνητικές.

Ο Κορωνοϊός δεν άλλαξε μόνον την καθημερινότητα μας και τις συνήθειές μας. Φαίνεται ότι οδηγεί και σε μια αναθεώρηση των συνθηκών της Εργασίας και της Επιχειρηματικότητας σε διεθνή κλίμακα. Πρόκειται για αλλαγές που επεβλήθησαν εξ ανάγκης, αλλά είναι πολύ πιθανόν να μείνουν και να επηρεάσουν την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη σε πολύ πιο ευρεία κλίμακα στο άμεσο και το απώτερο μέλλον.

Όπως αναφέρεται, όλο και συχνότερα, σε δημοσιεύματα του εγχώριου και του ευρωπαϊκού Τύπου, η εξ αποστάσεως Εργασία, το online εμπόριο, οι Υπηρεσίες Λογισμικού για απασχόληση και συνεργασία ομάδων εξ αποστάσεως, η αύξηση της ζήτησης για αυτόνομες -και όχι μαζικές- Μεταφορές είναι μερικές μόνον από τις νέες συνιστώσες που θα επηρεάσουν τις επιχειρηματικές και εργασιακές πρακτικές. Και, ίσως, οι πρακτικές αυτές να μην είναι μόνον αντανακλαστικές στην πανδημία, αλλά να έχουν “υπολειμματική αξία” και διάρκεια, βασιζόμενες, όχι μόνον στην ευελιξία και τη μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις, αλλά και στον παράγοντα της Ασφάλειας.

Διότι, μετά την οδυνηρή εμπειρία που μας επεφύλαξε ο κορονοϊός, κανένας επιχειρηματίας, επενδυτής ή ακόμη και δημόσιος φορέας δεν θα θέλει να ξαναϋποστεί παρόμοιες αναταράξεις που απειλούν την οικονομική και επιχειρηματική του επιβίωση.

Ο εφιάλτης που ζούμε κάποια στιγμή θα τελειώσει – για κάποιους με πολύ σοβαρές απώλειες. Ωστόσο, την Επόμενη Μέρα τίποτε δεν θα είναι πια το ίδιο. Οι άνθρωποι θα έχουν βιώσει μια εμπειρία που θα τους επιτρέψει να είναι πιο προετοιμασμένοι για “αστάθμητους παράγοντες” και “ασύμμετρες απειλές”, ενώ οι αλλαγές που θα έχουν μπει στη ζωή μας θα έχουν εξελικτικό χαρακτήρα και θα επηρεάσουν βαθιά την απασχόληση, τις συνήθειες και την καθημερινότητά μας.

Η Επόμενη Μέρα θα είναι σίγουρα διαφορετική…

*Αναδημοσίευση από το Interlife Magazine – Μάρτιος 2020 – Τεύχος 47

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Interlife Ασφαλιστική στις 30 εισηγμένες που ξεχώρισε η RSM Ελλάδος

Τις 30 ελληνικές εισηγμένες εταιρείες που διοικούνται από Διοικητικά Συμβούλια τα οποία χαρακτηρίζονται από τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία

Το καλό και το …καλύτερο

Η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό εμφανίζεται με κύριο πρόσημο τη Σταθερότητα, σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον ασταθές και αβέβαιο

INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α.: Eπαγγελματική εκπαίδευση για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα σεμινάρια επαγγελματικής εκπαίδευσης που διοργάνωσε η INTERLIFE Ασφαλιστική

ΙNTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α.: Αύξηση παραγωγής ασφαλίστρων 9μήνου 

Κερδοφορία, αύξηση Παραγωγής Ασφαλίστρων, Ενεργητικού, Επενδύσεων και Αποθεμάτων καθώς και υψηλοί Δείκτες Φερεγγυότητας χαρακτηρίζουν τα Αποτελέσματα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

«Όαση» για τις συναλλαγές η ασφάλιση πιστώσεων

Η εγχώρια αγορά, χρόνια τώρα, ήδη από το 2008, που ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση και η Ελλάδα, 24 μήνες μετά, βίωσε τη δική της πολυετή

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Αποκλειστικός χορηγός της εκδήλωσης της Ακαδημίας Αθηνών για την «Κλασική Παιδεία στην Ελληνική Εκπαίδευση»

Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και παραμένοντας πιστή στην δέσμευσή της

Τι μας λέει η Allianz-Trade για τέσσερις μεγάλους βιομηχανικούς κλάδους

Τέσσερις μεγάλοι βιομηχανικοί κλάδο (το αλουμίνιο, η αμμωνία, ο χάλυβας και το τσιμέντο) θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο

Προβληματισμοί, ανησυχίες και προσδοκίες ασφαλιστών για το έτος 2025

«Δαίδαλα πάντα ἀσφαλίσματα» έγραψε και δίδαξε από την αυλή του φιλόμουσου βασιλιά της Μακεδονίας, Αντίγονου του Γονατά, ο πλέον τιμημένος

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

«Όαση» για τις συναλλαγές η ασφάλιση πιστώσεων

Η εγχώρια αγορά, χρόνια τώρα, ήδη από το 2008, που ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση και η Ελλάδα, 24 μήνες μετά, βίωσε τη δική της πολυετή

Το δημογραφικό στο μικροσκόπιο της Eurostat: O ευρωπαϊκός πληθυσμός γερνάει…

Η μέση ηλικία του πληθυσμού της ΕΕ έφθασε την 1η Ιανουαρίου 2024 τα 44,7 χρόνια, ανακοινώθηκε από τη Eurostat. Αυτό σημαίνει πως

Πώς θα κρατήσετε τους πελάτες σας στις Κυκλάδες και την Κρήτη

Από εκεί που ψάχναμε για πελάτες για να ασφαλίσουν την περιουσία τους, ψάχνουμε να δούμε πότε τα επιστημονικά συμπεράσματα ....

Έγκριση θεραπευτικής αγωγής για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

To «πράσινο φως» έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε νέα θεραπευτική επιλογή για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Έναρξη νέου κύκλου Σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το 2025 από την NP Ασφαλιστική

Νέο κύκλο σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επανεκπαίδευση) Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, ξεκινάει εντός του Μαρτίου