Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου,
Κομβικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος της γήρανσης του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες και τη μείωση του πλούτου πολλών χωρών εξαιτίας του παράγοντα αυτού θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι γυναίκες μέσω της αύξησης της συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας, βάσει στοιχείων που παρουσίασε η Allianz επ’ αφορμή του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας (8 Μαρτίου).
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του think tank της Allianz International Pensions, έως το 2035 η γήρανση του πληθυσμού στη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Ιαπωνία θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των ατόμων στην αγορά εργασίας έως και 20%. Ως εκ τούτου, ο συνολικός πλούτος των εν λόγω χωρών θα μπορούσε να μειωθεί έως και 15%, σε όρους κατά κεφαλήν εισοδήματος. Για παράδειγμα, εάν το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας της Γερμανίας αυξανόταν από τα σημερινά επίπεδα (69,5%) στα επίπεδα που βρίσκεται το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες (77,6%), το συνολικό εργατικό δυναμικό θα αυξανόταν κατά 2 εκατομμύρια άτομα έως το 2022. Ακόμα και το 2060, η δεξαμενή των εργαζομένων θα ήταν κατά 1,5 εκατ. άτομα μεγαλύτερη από ότι σήμερα. Εάν οι γυναίκες δεν ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά εργασίας, η δημογραφική αλλαγή θα μπορούσε να αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά το κατά κεφαλήν εισόδημα, αρχής γενομένης από φέτος.
“Είναι απόλυτα ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι στο μέλλον το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας θα είναι εξίσου υψηλό με αυτό των ανδρών”, σχολιάζει η Brigitte Miksa, επικεφαλής της International Pensions. Αυτό όμως προϋποθέτει πρωτοβουλίες για να προωθηθεί η ισότητα των φύλων (που παραμένει ζητούμενο παρά τα βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί), με τις εταιρείες να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τις γυναίκες να ισορροπήσουν με επιτυχία μεταξύ καριέρας και οικογένειας.
Περισσότερο άρωμα γυναίκας στην Allianz
Η Allianz, πάντως, ενισχύει τη γυναικεία παρουσία στο ΔΣ της, αφού η Helga Jung, μέχρι τώρα μοναδική εκπρόσωπος του ασθενούς φύλου, από τον Ιούλιο θα αποκτησει παρέα. Και τούτο διότι θέση στο ΔΣ θα αποκτήσει και η 47χρονη Νοτιοαφρικανή Jackie Hunt, η οποία θα τεθεί επικεφαλής του κλάδου διαχείρισης ενεργητικού της Allianz στις ΗΠΑ (θα εποπτεύει δηλαδή τον κολοσσό των ομολογιακών Α/Κ Pimco) και τον κλάδο ασφαλειών ζωής εκεί. Η Hunt ήταν προηγουμένως επικεφαλής των δραστηριοτήτων της Prudential στη Βρετανία, την ηπειρωτική Ευρώπη και την Αφρική. Η κ.Hunt, που ξεκίνησε την σταδιοδρομία της στην Deloitte & Touche, έχει επίσης διατελέσει οικονομική διευθύντρια της Aviva, της Norwich Union και της Standard Life.
Ερευνα Mercer
Ενδεικτική του ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ακόμα περισσότερα εμπόδια από ότι οι άνδρες στην επαγγελματική τους ανέλιξη (κάτι που πολλές φορές οδηγεί σε πρόωρη έξοδό τους από την αγορά εργασίας) είναι η έρευνα που παρουσίασε η συμβουλευτικη εταιρεία Mercer για τον ασφαλιστικό και χρηματοοικονομικό κλάδο, με στοιχεία για 3,2 εκατ. εργαζομένους από 583 εταιρείες σε 42 χώρες. Η έρευνα έδειξε ότι ενώ το 76% του βοηθητικού προσωπικού των ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών εταιρειών είναι γένους θηλυκού, το ποσοστό των γυναικών περιορίζεται στο 48% στα κατώτερα διοικητικά κλιμάκια, στο 44% στα μεσαία κλιμάκια, στο 30% στα ανώτερα κλιμάκια και στο 21% στις ηγετικές ομάδες. Οπως αναφέρει το στέλεχος της Mercer Pat Milligan, “Δεν είναι ότι οι εταιρείες δεν προσλαμβάνουν αρκετές γυναίκες, είναι ότι δεν προάγουν αρκετές γυναίκες και δεν τους δίνουν κίνητρα για να παραμείνουν.”.
To καλό παράδειγμα της Axa
Η γαλλική ασφαλιστική Αxa, πάντως, τα τελευταία χρόνια δίνει το καλό παράδειγμα, αυξάνοντας το ποσοστό των γυναικών σε όλα τα κλιμάκια της ιεραρχίας, οργανώνοντας ειδικές εκδηλώσεις για τα στελέχη γένους θηλυκού και αναπτύσσοντας ειδικά προϊόντα που απευθύνονται σε γυναίκες. “Μια εταιρεία που δεν επιδιώκει την ποικιλομορφία σύντομα δεν θα έχει επαφή με όλη την γκάμα των πελατών της. Δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι ακούμε αυτούς που μας εμπιστεύονται και την ίδια στιγμή να “μπλοκάρουμε” το 50% αυτών από δυνητικούς εργαζομένους”, είναι το μήνυμα που στέλνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της AXA Henri de Castries.
Το 2009, οι γυναίκες αναλογούσαν μόλις στο 9% των υηψηλοβαθμων στελεχών της AXA και δεν υπήρχε ούτε μία γυναίκα στο ΔΣ της AXA France. το 2014, το ποσοστό των γυναικών αυξήθηκε στο 16% και το 2015 διαμορφώθηκε στο 21%. Η συμμετοχή των γυναικών αναμένεται να φτάσει στον στόχο του 25% φέτος και να ανέλθει στο 33% έως το 2020. Τρεις γυναίκες συμμετέχουν στο 7μελές ΔΣ της AXA France (ποσοστό 43%).
Για τρίτο συνεχόμενο έτος, η ΑΧΑ διοργάνωσε ειδικό Συνέδριο για τις γυναίκες, με στόχο να προωθήσει την επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών στο χώρο εργασίας, να ενθαρρύνει την πρόσληψη νέων, ταλαντούχων γυναικών και να δημιουργήσει ένα ευέλικτο εργασιακό περιβάλλον που δεν αποκλείει κανέναν. Η έκθεση She for Shield που εκπόνησε η εταιρεία σε συνεργασία με την IFC (τον επενδυτικό βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας) διερευνά τις προοπτικές της ασφαλιστικής αγοράς για τις γυναίκες. Η AXA είναι η πρώτη ασφαλιστική που τοποθετείται ενεργά σε αυτό το τμήμα, η δυνητική αξία του οποίου εκτιμάται στα 1,5 τρισ. δολάρια. Αυτό οδήγησε σε μια σειρά πρωτοβουλιών για τη γυναίκα ως ιδιώτη πελάτη, ως επιχειρηματία και ως διανομέα ασφαλιστικών προϊόντων. Για παράδειγμα, την προηγούμενη εβδομάδα η AXA διοργάνωσε Workshop για γυναίκες στη διανομή, με τη συμμετοχή 24 γυναικών από 7 χώρες, όπου κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την προώθηση της ισότητας των δυο φύλων στο δίκτυο διανομής της AXA.