back to top
19.7 C
Athens
Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024

Η αξιολόγηση φέρνει τα «κακά μαντάτα» στο Φάρμακο. Ύστατη έκκληση στον Πρωθυπουργό

Στον Αλέξη Τσίπρα στρέφονται οι Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις, σε μια ύστατη προσπάθεια αποφυγής του «ατυχήματος» που εκτιμάται ότι θα προκληθεί από τη νομοθέτηση των αλλαγών στα νέα φάρμακα. Η ύστατη επιστολή εστάλη αργά χθες το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές στο Φάρμακο, μεταξύ των οποίων πιθανότατα το rebate 25% στα νέα σκευάσματα, θα ενταχθούν στο επικείμενο πολυνομοσχέδιο, που θα επισφραγίσει την αξιολόγηση και τη συμφωνία με τους Θεσμούς. Το εν λόγω νομοθέτημα αναμένεται έως το Πάσχα και έως την κατάθεση του η Αριστοτέλους εξετάζει την κατάθεση, σε άλλα σχέδια νόμου, επιμέρους διατάξεων. Πάντως, το προσχέδιο του κεφαλαίου για το Φάρμακο φέρεται να είναι στη διαδικασία της τελικής επεξεργασίας.

- Advertisement -

Τα τελευταία δεδομένα, όπως παρουσιάστηκαν και σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα μεταξύ του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ, φαίνεται να μην έχουν μεγάλες αποκλίσεις από τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως σήμερα.

Θυμίζουμε ότι επίσημη ενημέρωση, κυρίως στους εκπροσώπους του τυπου, για τις νομοθετικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Υγείας δεν πραγματοποιείται.

- Advertisement -

Όπως είχε γράψει, πάντως, το Virus, το rebate στα νέα φάρμακα έχει κλείσει στο 25% (διαβάστε εδώ). Ωστόσο, περιθώρια ευελιξίας φαίνεται να έχουν βρεθεί, μέσω της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης στην αρμόδια Επιτροπή του ΕΟΠΥΥ. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το rebate εκτιμάται από κύκλους της αγοράς ότι θα αποτελέσει το «αντίδοτο» σε πιθανή αύξηση του claw back που μπορεί να επιφέρει η είσοδος των νέων φαρμάκων. Αντίστοιχα, εκτιμήσεις θέλουν το ενοποιημένο rebate, που πρόκειται να εισαχθεί άμεσα, να αποτελεί το «αντίβαρο» στη μνημονιακή υποχρέωση μείωσης του claw back κατά 30% για το τρέχον έτος (άλλο τόσο προβλέπεται για το 2018), ήτοι περίπου 210 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η νομοθετική παρέμβαση αναμένεται να περιέχει και κλειστούς προϋπολογισμούς, για τρεις παθήσεις. Το μόνο ανοικτό θέμα φαίνεται πως είναι το σύστημα HTA, ένα από τα ελάχιστα σημεία που η Αριστοτέλους προχώρησε σε αλλαγές, καθώς περιόρισε σε 6 κράτη με HTA το προαπαιτούμενο για την αποζημίωση ενός νέου φαρμάκου. Ασαφές είναι, προς το παρόν, αν τελικά θα συμπεριληφθεί σχετική διάταξη και, αν ναι, με ποια μορφή.

Η φαρμακευτική αγορά, η οποία καθόταν έτσι και αλλιώς σε «αναμμένα κάρβουνα» περιμένοντας τις εξελίξεις, είναι τώρα «στα κάγκελα», ενόψει της άμεσης θεσμοθέτησης των παραπάνω αλλαγών, που εκτιμάται ότι θα αφήσει εκτός Ελλάδας για 2 με 4 χρόνια νέες θεραπείες.

Ο ΣΦΕΕ στον Πρωθυπουργό

Αφού οι προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις που θα επιφέρουν τα μέτρα και η έντονη ανησυχία δεν φάνηκαν να συγκινούν τους εμπνευστές των αλλαγών, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) αποφάσισε να στραφεί στον Πρωθυπουργό.

Στην επιστολή, που εστάλη αργά το απόγευμα στον Αλέξη Τσίπρα, γίνεται λόγος για μεγάλες αστοχίες για τη φαρμακευτική δαπάνη το περασμένο έτος, που οδήγησαν σε εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης, εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής, απουσία δομικών μεταρρυθμίσεων και επιλογής μόνο οριζόντιων μέτρων. Παράλληλα, περιγράφεται ένα δυσοίωνο μέλλον για τη φαρμακευτική αγορά.

Ο ΣΦΕΕ, που έχει ζητήσει συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πριν τη θεσμοθέτηση των αλλαγών, κάνει λόγο για άμεση απειλή της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του κλάδου και των 86 χιλιάδων θέσεων εργασίας, αλλά και για ανυπέρβλητα εμπόδια στις όποιες επενδύσεις. Όπως επισημαίνεται στον Πρωθυπουργό, σε μια ανεπαρκή φαρμακευτική δαπάνη, το 2016 υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις άγγιξαν στο € 1 δισ., που μεταφράζεται σε δωρεάν παροχή 1 στα 4 φάρμακα στην κοινότητα και 1 στα 3 φάρμακα στα νοσοκομεία από τις εταιρίες- μέλη του. Μάλιστα, στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη καταγράφεται αύξηση 21% στην επιβάρυνση του κλάδου (755 εκατ. ευρώ), συγκριτικά με το 2015. Στα 261 εκατ. ευρώ θα ανέρθει η επιβάρυνση στη νοσοκομειακή δαπάνη.

Υπογραμμίζεται, παράλληλα, πως δεν υπάρχει άλλος κλάδος της ελληνικής οικονομίας που επιστρέφει στο κράτος πάνω από 30% προ φόρων, ούτε παρατηρείται κάτι ανάλογο σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν νέα οριζόντια μέτρα, η θεσμοθέτηση κλειστών προϋπολογισμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες, τα κριτήρια στην ένταξη νέων προϊόντων στη θετική λίστα, το επιπλέον 25% κόστος εισόδου στα καινοτόμα φάρμακα, που μεταφράζεται σε συνολική επιβάρυνση έως και 60% κάτω από τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης και φυσικά το ενοποιημένο rebate μέχρι 30%, που, όπως είχε γράψει το Virus, θα επιφέρει σημαντική αύξηση των ήδη υπαρχουσών εκπτώσεων σε ποσοστό άνω του 50%.

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις εκφράζουν και την ανησυχία του για την απουσία νομοθετικής πρόβλεψης για τη μείωση κατά 30% του claw back. Την ίδια ώρα, απουσιάζουν και δομικές μεταρρυθμίσεις (οργανισμός HTA, πρωτόκολλα, μητρώα ασθενών, συμφωνίες όγκου τιμής), απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του κλάδου, του συστήματος και της δημόσιας υγείας.

Θυμίζουν, δε, πως τα 43 νέα φάρμακα για τον καρκίνο και για σπάνιες παθήσεις που κυκλοφόρησαν την περίοδο 2014-2016, δεν θα ήταν σήμερα διαθέσιμο στους πολίτες της χώρας, εάν ίσχυαν τα προτεινόμενα μέτρα.

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Γιατροί Αθήνας: Ζητούν δόσεις για την είσπραξη των ανείσπρακτων οφειλών rebate και clawback

Με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά την είσπραξη των ανείσπρακτων οφειλών

Ποιες φαρμακευτικές εταιρείες συμμετέχουν στο επενδυτικό clawback

Το «πράσινο φως» δόθηκε για 53 φαρμακευτικές επενδύσεις, συνολικού ύψους 519.288.136,57 ευρώ, έως τα τέλη του 2023 μέσω της δράσης «Μεταρρύθμιση του συστήματος clawback & συμψηφισμός του με ερευνητικές και επενδυτικές δαπάνες»

Προς επίλυση το claw back: Αρχίζει ο διάλογος για να συμφωνηθούν μεταρρυθμίσεις

Την πρόθεση της κυβέρνησης να επιλυθεί το ζήτημα του claw back εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας σε συνάντηση με εκπροσώπους του Συντονιστικού Οργάνου φορέων της Π.Φ.Υ. Μέσω του διαλόγου με τον ΕΟΠΥΥ θα υπάρξουν νομοθετικές τροποποιήσεις.

Συμμετοχή ρεκόρ στη γ.σ της ΚΕΕΕ – τι είπε ο πρόεδρος Γ. Χατζηθεοδοσίου

Με συμμετοχή ρεκόρ καθώς έδωσαν παρών 57 από 59 επιμελητήρια της χώρας ολοκληρώθηκε η γενική συνέλευση της ΚΕΕΕ.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Άποψη για τις εκλογές του ΕΕΑ

Tο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών όλων των επαγγελματιών της ευρύτερης περιφέρειας των Αθηνών

Generali-Mondial Assistance: Μια μεγάλη συνεργασία ξεκινά

Διασφάλιση του υψηλού επιπέδου υπηρεσιών για τους ασφαλισμένους της Εταιρείας χωρίς καμία αλλαγή στις υπάρχουσες παροχές

HOWDEN: Νέο πρόγραμμα cyber κινδύνων, νέα εποχή για την αγορά

Νέο πρόγραμμα κάλυψης cyber κινδύνων έβγαλε προς διάθεση στην αγορά η Howden σε συνεργασία με την Safe Security με την υποστήριξη των Mosaic Insurance, Chubb και Liberty Specialty Markets

Ευχαριστήριες επιστολές από ικανοποιημένους πελάτες του Ομίλου ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ

Στο πλαίσιο της δέσμευσής του για την υψηλή ποιότητα εξυπηρέτησης, ο Όμιλος ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ έχει καθιερώσει το «Νοιαζόμαστε για εσάς» ως βασική του αξία.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Oι φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα το διάστημα 2000-2020 και η καταστροφή στη Βαλένθια

 O αριθμός των θυμάτων στη πρόσφατη φυσική καταστροφή στη...

Κ. Χατζηδάκης: Τέσσερις παρεμβάσεις για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Τέσσερις παρεμβάσεις που υλοποιεί το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε στενή συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών

Ε. Ράπτη στα Greek Hospitality Awards: Μαζί θα κρατήσουμε την Ελλάδα ψηλά στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη

Επέστρεψε η μεγάλη γιορτή του ελληνικού τουρισμού με την τέλεση της κορυφαίας εκδήλωσης αριστείας για την ελληνική ξενοδοχία.

Ν. Παπαθανάσης, grha24: H Ελλάδα παρουσιάζει ένα δυνατό πρόσωπο στην παγκόσμια αγορά

Από το βήμα του 10ου Greek Hospitality Awards, ο κ. Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συνεχάρη τους ανθρώπους του τουριστικού κλάδου

Χ. Σταϊκούρας στα Greek Hospitality Awards: Τα μεγάλα έργα υποδομών αναβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν

Επέστρεψε η μεγάλη γιορτή του ελληνικού τουρισμού με την τέλεση της κορυφαίας εκδήλωσης αριστείας για την ελληνική ξενοδοχία.