Στη νέα σειρά της ΑΧΑ και του National Geographic «Ανθεκτικές Πόλεις», ερευνητές που υποστηρίζονται από το Ταμείο Ερευνών της ΑΧΑ διερευνούν τις δυνητικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις και τους τρόπους για να γίνουν πιο ανθεκτικές ενάντια σε ακραία γεγονότα.
Η σειρά για τις ανθεκτικές πόλεις αποτελείται από πέντε επεισόδια:
#1 – Ερευνώντας την ανάπτυξη των μελλοντικών πόλεων και την αστική τοπογραφία
#2 – Πλημμύρες: Ερευνώντας συστήματα έγκαιρης ειδοποίησης
#3 – Ατμοσφαιρική ρύπανση: Ερευνώντας την επίδραση στην υγεία
#4 – Σεισμοί: Ερευνώντας συστήματα έγκαιρης ειδοποίησης
#5 – Ασφάλιση: Κάνοντας τις πόλεις πιο ανθεκτικές
Πλημμύρες: Ερευνώντας συστήματα έγκαιρης ειδοποίησης
Οι σημερινές εκτιμήσεις είναι ότι η παγκόσμια αύξηση του επιπέδου της θάλασσας πρόκειται να διπλασιαστεί μέχρι το 2100. Σε μια πρώτη ανάγνωση μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι κινδυνεύουν κυρίως οι παραθαλάσσιες περιοχές. Παρ’ όλα αυτά οι ηπειρωτικές πόλεις κινδυνεύουν εξίσου, καθώς η εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων δημιουργεί υπερχειλίσεις στα ηπειρωτικά ποτάμια συστήματα.
Οι πλημμύρες και οι καταστροφές που αυτές προκαλούν μπορούν να κοστίσουν τόσο σε κοινωνικό όσο και οικονομικό επίπεδο. Το 2016, το κόστος από τις πλημμύρες που έπληξαν το Παρίσι και τις παρακείμενες περιοχές κόστισαν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Οι πλημμύρες επηρεάζουν όλους τους ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο: ιδιοκτήτες κατοικιών, ασθενείς τη στιγμή που μεταφέρονται στο νοσοκομείο, σχολεία, επιχειρήσεις.
Πολλές πόλεις έχουν χτιστεί δίπλα σε ακτές ή ποτάμια, για να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αγαθά. Αυτός είναι ο λόγος που η αύξηση της γνώσης μας για τις πλημμύρες είναι ζωτικής σημασίας. Έτσι θα επιτρέψουμε πρόσβαση σε καλύτερη πληροφορία, βοηθώντας τους ανθρώπους να αυξήσουν την ανθεκτικότητα των πόλεων.
Σε αυτό το βίντεο συζητάμε με τον Dr. Vazken Andréassian (IRSTEA Παρίσι) του οποίου η έρευνα (με την υποστήριξη του Ταμείου Ερευνών ΑΧΑ), προσβλέπει στην ανάπτυξη μοντέλων έγκαιρης ειδοποίησης.
Εάν υπάρχει έγκαιρη ειδοποίηση, οι απώλειες και ζημιές που προκύπτουν από τις πλημμύρες μπορούν να ελαχιστοποιηθούν. Πρακτικά αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι αντιπλημμυρικά έργα δημιουργούνται γύρω από ευάλωτες περιοχές ή κρίσιμες υποδομές (όπως οδικές αρτηρίες) ή θα μπορούσαν να επιτρέπουν στους κατοίκους να μεταφέρουν τα υπάρχοντά τους σε χώρους όπου δεν θα καταστραφούν, ενώ οι κτηνοτρόφοι θα έχουν χρόνο να μετακινήσουν τα ζώα τους σε ανώτερα σημεία, πριν η πλημμύρα τους πλήξει.
Τα συστήματα έγκαιρης ειδοποίησης προσφέρουν χρόνο για να μειώνεται η επίδραση από τις πλημμύρες και στηρίζουν τη δημιουργία ανθεκτικών πόλεων.