back to top
18.7 C
Athens
Τετάρτη 14 Μαΐου 2025

Έρχονται αναδρομικά έως 800 ευρώ για 200.000 συνταξιούχους

Οι παράνομες μειώσεις φαίνονται στα ενημερωτικά σημειώματα δύο μηνών και αφορούν σε πρώτη φάση όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών που είχαν άθροισμα συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ και με το άρθρο 96 του νόμου 4387/2016 αποφασίστηκε να γίνει επανυπολογισμός των επικουρικών και να μειωθούν τα ποσά που έπαιρναν μέχρι τον Ιούνιο του 2016 οι συνταξιούχοι.

Ο επανυπολογισμός όμως δεν έβγαλε τα επιθυμητά για το υπουργείο Εργασίας και το ΕΤΕΑ αποτελέσματα γιατί απλά δεν αφαρμόστηκε έτσι όπως τον ψήφισαν.

- Advertisement -

Σε άλλες συντάξεις βγήκαν ακόμη και αυξήσεις έως 35 με 40 ευρώ, τις οποίες «αλλοίωσαν» με παράνομε μειώσεις, ενώ σε πολλές ακόμη (κυρίως του ΙΚΑ, του ΝΑΤ και άλλων επικουρικών ταμείων), έπεσε άγριο… τσεκούρι έως 50% χωρίς κανένα στοιχείο αποδότικότητας.

Για περίπου 200.000 συνταξιούχους του Δημοσίου και ΔΕΚΟ ο επανυπολογισμός επικουρικών έγινε δύο φορές μέσα σε δύο μήνες.

- Advertisement -

Τον Αύγουστο του 2016 «έβγαλε» αυξήσεις στα καθαρά ποσά, έως 35 και 40 ευρώ, και τον Σεπτέμβριο του 2016, το ΕΤΕΑ έκανε ξανά τον επανυπολογισμό και προκειμένου να σβήσει τις αυξήσεις στα καθαρά ποσά, επανέφερε τις παλιές μειώσεις που είχαν στις παλιές επικουρικές με το νόμο 3896/2011!

Με την επαναφορά αυτών των μειώσεων, τα καθαρά ποσά των νέων επικουρικών κατέβηκαν και οι αυξήσεις που τους έβγαλε ο επανυπολογισμός του νόμου Κατρούγκαλου μηδενίστηκαν και το καθαρό ποσό, μετά τον Σεπτέμβριο του 2016 ήταν μικρότερο μεν αλλά με παράνομη μείωση.

Αναδρομικά

Οι εν λόγω συνταξιούχοι δικαιούνται να ζητήσουν την επιστροφή των χρημάτων τους και μάλιστα αναδρομικά από τον Αύγουστο ή Σεπτέμβριο του 2016.

Τα ποσά των αναδρομικών φτάνουν σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο και στα 792 ευρώ μέχρι σήμερα. Όσο δεν αποκαθίστανται η παρανομία, τα αναδρομικά θα αυξάνονται και είναι βέβαιο ότι θα αποδοθούν γιατί πρόκειται για καραμπινάτη λαθροχειρία.

Στο στόχαστρο

Το μεγαλύτερο «τσεκούρι» έπεσε σε συνταξιούχους με επικουρική ΙΚΑ. Οι συντάξεις τους επανυπολογίστηκαν με άλλη μέθοδο από αυτή που προέβλεπε η αρχική εγκύκλιος και αυτό έγινε για να βγουν τα 250 εκατ. ευρώ που δεσμεύτηκε το υπουργείο Εργασίας στην Τρόικα.

Οι εν λόγω αδικημένοι συνταξιούχοι μπορεί να μην έχουν παράνομη μείωση από το ν. 3986/2011 (από τη στιγμή που η σύνταξή τους κόπηκε κατά 50%), αλλά είναι παράνομος όλος ο επανυπολογσμός της σύνταξής τους. Σε αυτές τις χιλιάδες περιπτώσεις τίθεται ζήτημα ακόμη και ακύρωσης των περικοπών που υπέστησαν γιατί δεν εφαρμόστηκαν οι ρήτρες μισθού, εισφορών και ετών ασφάλισης και επιβλήθηκαν οριζόντιες μειώσεις χωρίς την εφαρμογή του μαθηματικού τύπου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η υποβολή αίτησης για πλήρη ανάλυση του τρόπου επανυπολογσμού της επικουρικής, είναι επιβεβλημένη στο ΕΤΕΑ, αλλά ο σίγουρος δρόμος για να ακυρωθεί ο νόμος και να γίνει σωστά ο επανυπολογισμός, είναι με αγωγή κατά του ΕΤΕΑ.

Κλιμακωτή εισφορά αλληλεγγύης

Ο νόμος 3986 του 2011 προβλέπει την κλιμακωτή εισφορά αλληλεγγύης (ο λεγόμενος ΑΚΑΓΕ για τις επικουρικές) σε ποσά επικουρικών από 300 ευρώ και άνω, ως εξής:

Μείωση 3% σε όλο το ποσό από τα 300 έως 350 ευρώ επικουρικής

Μείωση 4% σε όλο το ποσό από τα 350 έως 400 ευρώ επικουρικής

Μείωση 5% σε όλο το ποσό από τα 400 έως 450 ευρώ επικουρικής

Μείωση 6% σε όλο το ποσό από τα 450 ως 500 ευρώ επικουρικής

Μείωση 7% σε όλο το ποσό από τα 500 έως 550 ευρώ επικουρικής

Μείωση 8% σε όλο το ποσό από τα 550 έως 600 ευρώ επικουρικής

Μείωση 9% σε όλο το ποσό από τα 600 έως 650 ευρώ επικουρικής

Μείωση 10% σε όλο το ποσό από τα 650 ευρώ επικουρικής και άνω.

Μια επικουρική Δημοσίου ή ΔΕΚΟ που ήταν στα 455 πριν από το «νομο Κατρούγκαλου» είχε μείωση 6%, δηλαδή 27,3 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό, η επικουρική πήγε στα 250 ευρώ, που σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να έχει καθόλου μείωση.

Ομως επειδή έφυγαν οι άλλες μνημονιακές κρατήσεις (ν. 4093, 4051 και η κράτηση 5,20%), το καθαρό ποσό βγαίνει μεγαλύτερο. Το υπουργείο Εργασίας και το ΕΤΕΑ, για να μη δώσουν λοιπόν αυξήσεις, επανέφεραν σε όλες αυτές τις περιπτώσεις τη μείωση του ν. 3986/2011, εν προκειμένω δηλαδή έβαλαν μείωση 27,3 ευρώ σε σύνταξη που είναι κάτω από 300 ευρώ και δεν θα έπρεπε να υπόκειται σε κράτηση ν. 3986.

Με την ίδια λογική, όπως φαίνεται στα ντοκουμέντα που δημοσιεύουμε, διατήρησε τις παλιές μειώσεις του ν. 3986 σε μικρότερα ποσά επικουρικής, κατά παράνομο τρόπο.

Αυτά τα ποσά των παράνομων μειώσεων, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να τα ελέγξουν πρώτα και στη συνέχεια να απαιτήσουν να τους επιστραφούν αναδρομικά από τον Αύγουστο ή Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι σήμερα, ή για όσους μήνες ακόμη το υπουργείο Εργασίας, το ΕΤΕΑ και η κυβέρνηση εξακολουθούν να τους «κλέβουν» από την επικουρική σύνταξη.

Σχετικές δημοσιεύσεις

ocin25: Tράπεζες και κοινωνικοί εταίροι. Η εμπειρία από τη συμμετοχή στον θεσμό της Επαγγελματικής Ασφάλισης

Ένα ακόμη πάνελ εξαιρετικού ενδιαφέροντος διεξήχθη στο πλαίσιο του 6ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης. “Η εμπειρία των κοινωνικών

Πάμε για μετάλλαξη ασφαλιστικών;

Ενα ερώτημα που θα χωρά δεκάδες απαντήσεις από εδώ και πέρα, πιθανά και αναθεωρήσεις, τι λέτε;

Το καυτό θέμα της υποχρεωτικότητας στην ασφάλιση περιουσίας για τους ασφαλιστές

Δεν είναι παράλογες οι ανησυχίες των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και της ΕΑΔΕ. Εύλογα τους έβαλε σε σκέψη μίας και έχουν προηγούμενα...

e-ΕΦΚΑ: Καταβάλλονται αναδρομικά ποσά σε συνταξιούχους της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας

Καταβάλλονται σήμερα, Παρασκευή 4 Απριλίου 2025, αναδρομικά επασφάλιστρου, συνολικού ποσού περίπου 6.400.000 ευρώ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS ανακοινώνει την εξαγορά της ΝΑΚ INSURANCE BROKERS A.E. και της ΑΜΥΝΑ – Μεσίτες Ασφαλίσεων

Η ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS ανακοινώνει την εξαγορά της ΝΑΚ Insurance Brokers A.E., μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες μεσιτείας ασφαλίσεων στην Ελλάδα

Έρχεται εμφύλιος μεταξύ εργαζομένων του ΕΟΔΥ;

Την αντίδραση του Πανελλήνιου Συλλόγου ΕΟΔΥ προκάλεσε η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΕΟΔΥ

ΣΕΜΑ: Διαμαρτυρία για την αλλαγή στον τρόπο καταβολής αποζημίωσης για τα ασφαλιστήρια Legacy χαρτοφυλακίου

Την διαμαρτυρία του εκφράζει ο ΣΕΜΑ για την αλλαγή στον τρόπο καταβολής αποζημίωσης για τα ασφαλιστήρια Legacy χαρτοφυλακίου

Αλ. Βακάλης / PRIMARY LINK SA: Διττό το πλαίσιο καλύψεων δημοσίων επιβατικών μεταφορών

Υπάρχουν ασφαλιστικές στην αγορά, οι οποίες έχουν σχεδιάσει και εντάξει ειδικές καλύψεις για τις περιπτώσεις ηλεκτρικών μέσων μεταφοράς

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS ανακοινώνει την εξαγορά της ΝΑΚ INSURANCE BROKERS A.E. και της ΑΜΥΝΑ – Μεσίτες Ασφαλίσεων

Η ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS ανακοινώνει την εξαγορά της ΝΑΚ Insurance Brokers A.E., μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες μεσιτείας ασφαλίσεων στην Ελλάδα

ERGO Ασφαλιστική: «AI & Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση: Μια Στρατηγική Συμμαχία για το Παρόν και το Μέλλον»

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έχει ήδη αλλάξει τα δεδομένα στον ασφαλιστικό κλάδο, μεταμορφώνοντας ριζικά τον τρόπο λειτουργίας τόσο των εταιρειών

Έρχεται εμφύλιος μεταξύ εργαζομένων του ΕΟΔΥ;

Την αντίδραση του Πανελλήνιου Συλλόγου ΕΟΔΥ προκάλεσε η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΕΟΔΥ

ΣΕΜΑ: Διαμαρτυρία για την αλλαγή στον τρόπο καταβολής αποζημίωσης για τα ασφαλιστήρια Legacy χαρτοφυλακίου

Την διαμαρτυρία του εκφράζει ο ΣΕΜΑ για την αλλαγή στον τρόπο καταβολής αποζημίωσης για τα ασφαλιστήρια Legacy χαρτοφυλακίου

Αλ. Βακάλης / PRIMARY LINK SA: Διττό το πλαίσιο καλύψεων δημοσίων επιβατικών μεταφορών

Υπάρχουν ασφαλιστικές στην αγορά, οι οποίες έχουν σχεδιάσει και εντάξει ειδικές καλύψεις για τις περιπτώσεις ηλεκτρικών μέσων μεταφοράς