του Βάιου Κρόκου
Η αναγκαιότητα συμπράξεων και επιμέρους συνεργασιών μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα είναι ένα ζήτημα κομβικής σημασίας – όπως έχουν διαμηνύσει όλοι οι εκπρόσωποι της ασφαλιστικής αγοράς – και πληθαίνουν οι ενδείξεις και προοπτικές για νέες συνέργειες.
Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της AXA στην Ελλάδα, κ. Ερρίκος Μοάτσος στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης για τις δράσεις του Ταμείου Ερευνών της AXA και την ίδρυση επίσημης ακαδημαϊκής έδρας στην Επιγενετική – Επιγονιδιωματική στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, στο Ηράκλειο Κρήτης.
Μιλώντας για τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στον κρίσιμο τομέα της Υγείας, ο κ. Μοάτσος επεσήμανε την σημαντική συνεισφορά των εταιρειών και της AXA εν προκειμένω στον κλάδο, όμως απαιτούνται μεγαλύτερα βήματα καθώς οι πολίτες συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβά…την δημόσια, κατά τα άλλα, Υγεία.
«Αυτό που πρέπει να δούμε είναι οι συμπράξεις και τα ΣΔΙΤ, είναι η εποχή να κάνουμε περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση και οι ασφαλιστικές είναι σύμμαχοι σε αυτό και έτοιμες να συμβάλλουν. Σε μεγάλο βαθμό το πράττουμε ήδη», επεσήμανε ο κ. Μοάτσος.
Σε κάθε περίπτωση παρά τις όποιες κωλυσιεργίες από πλευράς Πολιτείας η ανάγκη για επενδύσεις και τεχνογνωσία με στόχο την δημιουργία υπεραξιών τόσο για τους συμβαλλόμενους όσο και τους πελάτες – πολίτες εν τέλει, φέρνει ένα βήμα πιο κοντά τα ΣΔΙΤ. Οι ανάγκες άλλωστε εκτείνονται σε όλους τους τομείς: Υγεία, συντάξεις, φυσικές καταστροφές κλπ.
Σύμπραξη…στην έρευνα
Αξιοσημείωτη είναι η τελευταία πρωτοβουλία της AXA καθώς το Ταμείο Ερευνών της ΑΧΑ χρηματοδοτεί με 1.200.000 ευρώ το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) μέσα από την ίδρυση της 1ης ελληνικής ακαδημαϊκής έδρας στην Επιγενετική – Επιγονιδιωματική στο πλαίσιο του παγκοσμίου διαγωνισμού που προκηρύσσει το Ταμείο Ερευνών ΑΧΑ κάθε χρόνο.
Σχετικά με το Ταμείο Ερευνών ΑΧΑ
Έχοντας ήδη κλείσει 10 χρόνια λειτουργίας, το Ταμείο Ερευνών είναι η παγκόσμια επιστημονική πρωτοβουλία της ΑΧΑ για την υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων και τη διάχυση της γνώσης. Από το 2007 έχει δεσμεύσει 166 εκατομμύρια ευρώ για 531 ερευνητικά έργα σε 34 χώρες, που υλοποιούνται από επιστήμονες 55 εθνικοτήτων.
Η λειτουργία του Ταμείου διέπεται από συγκεκριμένους άξονες, ώστε να διευκολύνει τη διάχυση εστιασμένων προτάσεων και λύσεων που θα έχουν πρακτική αξία για την κοινωνία. Οι άξονες στους οποίους το Ταμείο Ερευνών επενδύει, είναι πέντε: Δεδομένα και τεχνολογία (Data & Tech risks), Προστασία Περιβάλλοντος (Environmental risks),
Προστασία της ζωής (Life risks), Κοινωνικο-οικονομικοί κίνδυνοι (Socio-economic risks), Κίνδυνοι ευρέως ενδιαφέροντος (Transversal risks). Από τις παραπάνω κατηγορίες όπου υποστηρίζονται 531 ερευνητικά έργα, τα 210 αφορούν στην κατηγορία «Κίνδυνοι για τη ζωή», έρευνες δηλαδή, που σχετίζονται κυρίως με την προστασία της ζωής