πηγή: virus.com.gr
Διαδοχικές συναντήσεις με τους παρόχους είχε ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σ. Μπερσίμης την προηγούμενη εβδομάδα. Η συζήτηση άγγιξε όλα τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τις δύο πλευρές, αλλά στο επίκεντρο όλων των συναντήσεων ήταν η παράδοση στους εκπροσώπους των παρόχων ενός εγχειριδίου με οδηγίες γύρω από τη διαδικασία των υποβολών και της εκκαθάρισης.
Με τη λειτουργία, εδώ και περίπου ενός χρόνου, του νέου συστήματος υποβολής παραστατικών και τιμολογίων παρατηρούνταν συχνά λάθη, παραλείψεις και παρερμηνείες της προβλεπόμενης διαδικασίας. Αυτές οι διαφοροποιήσεις, από όσα ζητούσαν οι υπηρεσίες, οδηγούσαν σε καθυστερήσεις στην εκκαθάριση, αλλά και σε αρκετές ενστάσεις από τους παρόχους, που με τη σειρά τους είχαν αποτέλεσμα νέα καθυστέρηση των πληρωμών τους. Με στόχο να ξεπεραστούν τα εν λόγω εμπόδια και να αποσαφηνιστούν οι διαδικασίες ελέγχου, περικοπών και εκκαθάρισης των δαπανών, ο ΕΟΠΥΥ συνέταξε εγχειρίδια για τους παρόχους με τους οποίους έχει σύμβαση, ξεχωριστά για κάθε μια κατηγορία εξ αυτών.
Κάθε φορέας έχει στη διάθεση του 7 με 10 ημέρες για να επεξεργαστεί το εγχειρίδιο του και να υποβάλλει παρατηρήσεις ή να προτείνει διορθώσεις, ώστε να ακολουθήσει μια νέα συνάντηση με την αρμόδια Διεύθυνση Εκκαθαρίσεων και να οριστικοποιηθεί ο οδηγός.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) την Πέμπτη συζητήθηκε και ο προϋπολογισμός του 2017 και η κατανομή ανά κωδικό, οι ειδικές επεμβάσεις, τα νοσήλια και η νοσηλεία σε ΜΕΘ, αλλά και το ζήτημα της απόκλισης στη δαπάνη μεταξύ των Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης και των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού.
Σε ό,τι αφορά το τελευταίο φαίνεται πως για τους παρόχους προκύπτει ζήτημα άνισης αντιμετώπισης σε επίπεδο δαπάνης, με αποτέλεσμα διαφορετικά ποσοστά claw back, κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους. Ακόμη τέθηκε το θέμα της διατήρησης της έκπτωσης 2,5% στις διαγνωστικές εξετάσεις εξωτερικών ασθενών, τη νοσηλεία και υποβολή δαπανών των Ευρωπαίων πολιτών, καθώς και τον χρόνο πληρωμής.
Εν τω μεταξύ, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια καθυστέρηση στις πληρωμές, αποτέλεσμα κυρίως των αλλαγών που ακολούθησαν με την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ και τη μεταφορά της ευθύνης εκτέλεσης μιας σειράς διαδικασιών από το ΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για εργασίες που αφορούν σε 4,5 εκατ. ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Ο κ. Μπερσίμης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας πως προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση του φόρτου εργασίας των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε μετάταξη κάποιων υπαλλήλων από το ΕΦΚΑ, ενώ αναμένονται και άλλοι.
Πάντως, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) συνεχίζεται κανονικά η διαδικασία αποζημίωσης του Ιανουαρίου, που βρίσκεται στο στάδιο της εκκαθάρισης και οριστικοποίησης, «με 1.500 περίπου εξ’ αυτών να έχουν ήδη ενταλματοποιηθεί, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει και η ψηφιοποίηση των παραπεμπτικών μηνός Φεβρουαρίου, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί για όλες τις μονάδες παροχής υπηρεσιών εργαστηριακής ιατρικής εντός τους τρέχοντος μηνός Ιουνίου».
Όπως αναφέρει ο ΠΑΣΙΔΙΚ, οι δύο πρώτοι μήνες του τρέχοντος έτους θα πληρωθούν ολόκληροι, «ενώ με την πληρωμή του Μαρτίου ή του Απριλίου θα γίνει η παρακράτηση του υπολοίπου από τον συμψηφισμό του claw back πρώτου εξαμήνου 2016». Σε ό,τι αφορά τους παρόχους των οποίων η απαίτηση Δεκεμβρίου 2016 ήταν μεγαλύτερη της επιστροφής, λόγω claw back Α’ εξαμήνου 2016, σε εξέλιξη είναι η πίστωση των χρημάτων στους λογαριασμούς τους.
Το «αγκάθι» των ληξιπροθέσμων προ του 2012, τα οποία θα περάσουν στην αρμοδιότητα του ΕΦΚΑ, εφόσον δεν εκκαθαριστεί έως τέλη Ιουνίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εκδοθεί Υπουργική Απόφαση από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας παράταση.
Ο ΠΑΣΙΔΙΚ αναφέρει πως θα χρειαστεί η ψήφιση ρύθμισης η οποία θα παρατείνει την περίοδο αποπληρωμής τους μέχρι το Δεκέμβριο του 2018, ώστε να αποφευχθεί η παραγραφή.
«Όσον αφορά τις απαιτήσεις μας από την έναρξη λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (περίοδος 2012-2015) οι οποίες δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί, αυτές θα εκκαθαριστούν με το δειγματοληπτικό έλεγχο του 5% και θα συμψηφιστούν με τις οφειλές που έχουν οι πάροχοι προς τον Οργανισμό λόγω της επιβολής των μέτρων του claw back και rebate για τις ίδιες χρονικές περιόδους. Το ποσό επιστροφής προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μετά την αφαίρεση των δικών μας απαιτήσεων, είναι της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ περίπου και γίνεται προσπάθεια η παρακράτηση αυτού του ποσού να επιστραφεί τμηματικά στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από τους παρόχους σε 24 δόσεις», αναφέρει ο Σύνδεσμος.
Αντίστοιχα, η ΠΕΙΚ αναφέρει πως θα υπάρξει, πιθανόν, Υπουργική Απόφαση που θα διορθώνει λάθος δείκτες στους αλγόριθμους που σχετίζονταν με τον υπολογισμό του claw back του 2014. 7. Ειδικά, για τον συμψηφισμό του 10% του ΕΟΠΥΥ με τα rebate and claw back, αναμένεται να γίνει άμεσα εκκαθάριση, πιθανόν και εντός του Αυγούστου, ενώ εντός της προσεχούς εβδομάδος θα αναρτηθούν στον e-ΔΑΠΥ τα σημειώματα που θα αφορούν το claw back του β’ εξαμήνου 2016.