Την διαβεβαίωση για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της εμβολιαστικής στρατηγικής έναντι του SARS–CoV-2 που προάγει τον συνδυασμό εμβολίων διαφορετικής τεχνολογίας προσφέρει δημοσιευμένη μελέτη.
Η κλινική μελέτης CombiVacS δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet και αφορά την χορήγηση στη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης με το εμβόλιο BNT162b2 (Pfizer/BioNTech) σε άτομα που έχουν λάβει μία δόση του εμβολίου ChAdOx1-S (AstraZeneca/Oxford University) .
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να διαφωτίσει τα αποτελέσματα του συνδυασμού καθώς μέχρι τώρα δεν διατίθεντο δεδομένα για τον ετερόλογο εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 σε ανθρώπους. Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης.
Συγκεκριμένα, ο πληθυσμός της κλινικής μελέτης φάσης 2 ήταν ενήλικες 18 έως 60 ετών, χωρίς ιστορικό λοίμωξης COVID-19, οι οποίοι είχαν λάβει μία δόση του εμβολίου ChAdOx1-S (AstraZeneca/Oxford University) 8 εώς 12 εβδομάδες πριν την ένταξή τους στη μελέτη. Στην συνέχεια οι εθελοντές τυχαιοποιήθηκαν με αναλογία 2 προς 1 να λάβουν είτε 2η δόση του εμβολίου BNT162b2 είτε να συνεχίσουν την παρακολούθηση.
Ως πρωτεύον καταληκτικό σημείο ορίστηκε η ανοσογονικότητα 14 ημέρες μετά τον δεύτερο εμβολιασμό, ενώ το καταληκτικό σημείο σχετικά με την ασφάλεια αφορούσε τις τοπικές και συστηματικές αντιδράσεις επτά ημέρες μετά τον εμβολιασμό.
Κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 24 και 30 Απριλίου 2021, στη μελέτη προστέθηκαν 676 άτομα σε πέντε πανεπιστημιακά νοσοκομεία στην Ισπανία. Από αυτούς, οι 450 συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν το BNT162b2 και οι 226 εντάχθηκαν στην ομάδα ελέγχου. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 44 έτη, ενώ το 57% ήταν γυναίκες.
Περισσότερα στο virus.com.gr