Σε ριζική αναδιάρθρωση της δομής της Zurich Insurance προχωρά ο νέος διευθύνων σύμβουλος Mario Greco, αφότου τα απογοητευτικά αποτελέσματα για το 2015 υποχρέωσαν την μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ελβετίας να εγκαταλείψει την εξαγορά της βρετανικής RSA και οδήγησαν στην έξοδο τον προκάτοχο του Greco, Martin Senn, ο οποίος αυτοκτόνησε τον περασμένο μήνα.
Η Zurich συγχωνεύει τις δυο μεγαλύτερες μονάδες της (ασφάλειες ζωής και γενικές ασφάλειες) και αναδιοργανώνεται με γεωγραφικά κριτήρια. Οι τέσσερις επικεφαλής των γεωγραφικών μονάδων (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, Βόρεια και Λατινική Αμερική, Ασία-Ειρηνικός) θα αναφέρονται απευθείας στον Greco. Ο βραχίονας των εταιρικών πελατών θα αποτελεί ξεχωριστή μονάδα. “Η δομή αυτή είναι αποτελεσματικότερη από την προηγούμενη”, δήλωσε ο 56χρονος Greco, σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές την Παρασκευή. “Θα υπάρχει εξοικονόμηση πόρων, αλλά πρέπει να την ποσοτικοποιήσουμε και δεν είμαστε σε θέση να το κάνουμε σήμερα”.
O Greco ανέλαβε τα ηνία της Zurich τον Μάρτιο μετά από τριετή θητεία ως διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης ασφαλιστικής της Ιταλίας Generali. Ειρωνικά, ο Senn είχε επικρατήσει του Greco το 2012 για την θέση του επικεφαλής της Zurich. Η ελβετική εταιρεία, μαζί με τις υπόλοιπες ανταγωνίστριές της από την Ευρώπη, προσπαθεί να βελτιώσει την κερδοφορία της σε περιβάλλον χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, αυστηρότερων εποπτικών απαιτήσεων, εξαιρετικά χαμηλών (σε πολλές περιπτώσεις αρνητικών) επιτοκίων και πιεσμένων τιμών σε ορισμένες αγορές. Η πολύπλοκη και αδιαφανής δομή της Zurich ειχε επικριθεί επανειλημμένως από τους αναλυτές ως ανασταλτικός παράγοντας για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της κερδοφορίας της εταιρείας.
Η Zurich επιβεβαίωσε τους υφιστάμενους στόχους για τα βασικά της μεγέθη, διευκρινίζοντας ότι θα αποσαφηνίσει τα σχέδια για την περικοπή κόστους τους επόμενους μήνες. Ο προηγούμενος στόχος έκανε λόγο για “ψαλίδι” στις δαπάνες άνω των 300 εκατ. δολαρίων φέτος. Παράγοντες της αγοράς αξιολόγησαν θετικά το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Greco, εκτιμώντας ότι θα ενισχύσει την δυναμική των πωλήσεων και θα καταστήσει πιο αποδοτική την εταιρείας. Ο Greco δημιούργησε επίσης νέα θέση λειτουργικού διευθυντή (chief operating officer) στην οποία τοποθέτησε τον Kristof Terryn, πρών επικεφαλής του κλάδου γενικών ασφαλειών.
Κατά τη θητεία του στη Generali, ο Greco μείωσε τα κόστη και το χρέος της εταιρείας και πούλησε θυγατρικές “δευτερευούσης σημασίας”, εστιάζοντας στις βασικές δραστηριότητες του ιταλικού ομίλου. Αντλησε περί τα 4 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης μιας αντασφαλιστικής εταιρείας στις ΗΠΑ και της ελβετικής private bank BSI Group που κατέληξε πρώτα στη βραζιλιάνικη BTG Pactual και εν συνεχεία στην EFG, την ελβετική τράπεζα του ομίλου Λάτση.