Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Ραγδαία εντείνεται η απειλή cyber επιθέσεων για τις επιχειρήσεις, οι οποίες τη θεωρούν πλέον ως δεύτερο μεγαλύτερο κίνδυνο διεθνώς, σύμφωνα με την έκθεση Allianz Risk Barometer που καταρτίζει κάθε χρόνο ο γερμανικός ασφαλιστικός όμιλος. Πέντε χρόνια πριν η cyber απειλή βρισκόταν στην 15η θέση, ενώ πέρυσι βρισκόταν στην 3η θέση της κατάταξης. Αξιολογείται επίσης ως ο πλέον υποτιμημένος κίνδυνος και ο μεγαλύτερος σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, με την προοπτική για… κυβερνοτυφώνες (cyber hurricanes) να έρχεται όλο και πιο κοντά.
Η μελέτη δείχνει ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη συναίσθηση του cyber κινδύνου, που έκανε μέσα σε ένα χρόνο άλμα στη 2η από την 6η θέση της λίστας με τους μεγαλύτερους κινδύνους. Σε κλαδικό επίπεδο, οι cyber επιθέσεις αξιολογούνται ως κορυφαίος κίνδυνος για τις εταιρείες media, παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών.
Η διακοπή εργασιών (business interruption) αξιολογείται ως μεγαλύτερος επιχειρηματικός κίνδυνος γενικά για έκτο συνεχόμενο έτος. Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν ένα διευρυνόμενο φάσμα σεναρίων διακοπής της δραστηριότητάς τους που εκτείνεται από τις παραδοσιακές εστίες διαταραχής (πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές, προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού) σε νέα μέτωπα που προκύπτουν από την ψηφιοποίηση και τη διασύνδεση, και τα οποία δεν χαρακτηρίζονται μεν από «φυσικές» απώλειες, αλλά φέρνουν υψηλές οικονομικές ζημίες. Η κατάρρευση των βασικών πληροφοριακών συστημάτων, η τρομοκρατία, κρούσματα ποιοτικών προβλημάτων προϊόντων ή απρόσμενες αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο μπορούν να βάλουν «φρένο» στη λειτουργία των επιχειρήσεων, με καταστροφικές συνέπειες για τον κύκλο εργασιών τους.
Για πρώτη φορά, οι cyber επιθέσεις εμφανίζονται ως ο πιο επίφοβος καταλύτης για διακοπή εργασιών. Η δε διακοπή εργασιών θεωρείται ως η μεγαλύτερη αιτία απωλειών ύστερα από μια cyber επίθεση. Η εταιρεία μοντελοποίησης cyber κινδύνου Cyence (που συνεργάζεται με την Allianz Global Corporate & Specialty-AGCS) έχει υπολογίσει ότι το μέσο κόστος ενός μπλακάουτ διάρκειας άνω των 12 ωρών στο cloud θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες 850 εκατ. δολαρίων στη Β. Αμερική και 700 εκατ. δολαρίων στην Ευρώπη.
Η διακοπή εργασιών αξιολογείται ως ο δεύτερος πλέον υποτιμημένος κίνδυνος στο Allianz Risk Barometer. «Οι εταιρείες μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεων αναφορικά με τις αιτίες, την εμβέλεια και τις οικονομκές συνέπειες, και να υποτιμήσουν την πολυπλοκότητα της διαδικασίας επιστροφής στην κανονικότητα. Γι’ αυτό θα πρέπει να εκσυγχρονίζουν συνεχώς τα σχέδια επιχειρηματικής συνέχειας σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, ώστε να αντικατοπτρίζουν το νέο περιβάλλον διακοπής εργασιών και δη την αύξηση της cyber απειλής», επισήμανε ο Volker Muench, υψηλόβαθμο στέλεχος της AGCS.
O Chris Fischer Hirs, διευθύνων σύμβουλος της AGCS, σχολίασε από την πλευρά του: «Για πρώτη φορά, η διακοπή εργασιών και οι cyber κίνδυνοι βρίσκονται πρώτα με μικρή διαφορά στην κατάταξη του Alllianz Risk Barometer. Οι κίνδυνοι αυτοί είναι ολοένα και πιο αλληλένδετοι… Είτε προκύπτουν από επιθέσεις όπως η WannaCry είτε -συχνότερα- από αστοχίες των συστημάτων, τα cyber επεισόδια αποτελούν σημαντική αιτία διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας των διασυνδεδεμένων εταιρειών του σήμερα, των οποίων τα βασικά περιουσιακά στοιχεία είναι τα δεδομένα, οι πλατφόρμες παροχής υπηρεσιών ή οι ομάδες πελατών και προμηθευτών. Ωστόσο, οι μεγάλες φυσικές καταστροφές του 2017 μας υπενθυμίζουν ότι ο αντίκτυπος των “διαχρονικών” κινδύνων δεν πρέπει να υποτιμάται. Οι διαχειριστές κινδύνων αντιμετωπίζουν ένα πολύ περίπλοκο και ευμετάβλητο περιβάλλον, τόσο όσον αφορά τους παραδοσιακούς επιχειρηματικούς κινδύνους όσο και τις νέες τεχνολογικές προκλήσεις του μέλλοντος».
Σημειώνεται ότι, εκτός από τη διακοπή εργασιών και την cyber απειλή, στην πρώτη δεκάδα των κορυφαίων επιχειρηματικών κινδύνων φιγουράρουν οι φυσικές καταστροφές, οι εξελίξεις στις αγορές, οι αλλαγές των νομοθετικών / ρυθμιστικών πλαισίων, οι πυρκαγιές και οι εκρήξεις, οι παρενέργειες από τις νέες τεχνολογίες, η απώλεια φήμης / μείωση αξίας εταιρικής επωνυμίας, οι πολιτικοί κίνδυνοι και η κλιματική αλλαγή.
Δείτε ολόκληρη την έκθεση της Allianz εδώ.