Δυστύχημα από Θαλάσσιο Σπορ με Αλεξίπτωτο – Θανάσιμος Τραυματισμός Ανηλίκου Βρεττανού Υπηκόου και Σοβαρός Τραυματισμός του Ανηλίκου αδελφού του – Ψυχική Οδύνη (ΑΚ 932) 900.000 ευρώ – Ηθική Βλάβη (ΑΚ 932) 150.000 ευρώ – Υποχρεωτική Ασφάλιση Μεγάλων Κινδύνων από την μετακίνηση και κυκλοφορία των πλοίων αναψυχής
Δυστύχημα από Θαλάσσιο Σπορ με Αλεξίπτωτο
α) Θανάσιμος Τραυματισμός Ανηλίκου 13 ετών, Βρεττανού Υπηκόου
β) Σοβαρός Τραυματισμός του Ανηλίκου αδελφού του 15 ετών, Βρεττανού Υπηκόου
Διεθνής Δικαιοδοσία Ελληνικών Δικαστηρίων (άρθρ. 3 παρ.1 ΚΠολΔ, άρθρο 31 παρ. 2 του Κανονισμού 1215/2012)
Όταν για μια αγωγή έχουν αποκλειστική διεθνή δικαιοδοσία περισσότερα δικαστήρια, η διαπίστωση της έλλειψης διεθνούς δικαιοδοσίας γίνεται υπέρ του πρώτου επιληφθέντος δικαστηρίου (άρθρο 31 παρ.1 του Κανονισμού 1215/2012)
Η αρχή της προτεραιότητας υπέρ του παρεκταθέντος Δικαστηρίου, που καθιερώνει το άρθρο 31 παρ. 2 του Κανονισμού 1215/2012 < για τη διεθνή δικαιοδοσία, την αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις>, δεν εφαρμόζεται κατ΄ άρθρο 31 παρ. 4 του Κανονισμού, όταν ο ενάγων ανήκει στην κατηγορία του θεωρουμένων αδύναμων μερών, δηλαδή είναι ο αντισυμβαλλόμενος του ασφαλιστή, ο ασφαλισμένος, ο δικαιούχος της ασφαλιστικής σύμβασης και η συμφωνία δεν είναι έγκυρη βάσει διάταξης περιλαμβανόμενης στα τμήματα 3, 4, και 5. Στην περίπτωση αυτή, αρμόδιο είναι πάντοτε και χωρίς εξαιρέσεις το βάσει των προβλεπόμενων δικαιοδοτικών βάσεων πρώτο επιληφθέν δικαστήριο, το οποίο θα διαγνώσει την εγκυρότητα ή ακυρότητα της συμφωνίας παρέκτασης.
Ο ασφαλιστής μπορεί επιπλέον να εναχθεί ενώπιον των δικαστηρίων του τόπου όπου συνέβη το ζημιογόνο γεγονός, αν πρόκειται για ασφάλιση αστικής ευθύνης…» (άρθρο 12 του Κανονισμού 1215/2012)
Ευθύνη αλληλεγγύως και εις ολόκληρον προς Αποζημίωση
για το θάνατο του ηλικίας 13 ετών ανήλικου συγγενούς των εναγόντων καθώς και τον σοβαρό τραυματισμό του έτερου ανήλικου αδελφού του 15 ετών από την ένδικη αδικοπραξία του θαλάσσιου σπορ με αλεξίπτωτο
α) Ευθύνη Εναγομένου Ιδιοκτήτη και Εκπαιδευτή Θαλασσίων Μέσων και Χειριστή Σκάφους – Αμελής και Παράνομη Συμπεριφορά του, συνισταμένη στο ότι: α) παρέβλεψε τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και την κατάσταση του καιρού, με την εκδήλωση καταιγίδων στην περιοχή ήδη από ώρα 12 μεσημβρινή, β) υπερεκτίμησε τις δυνατότητες του εξοπλισμού του, ο οποίος ήταν ακατάλληλος για να αντιμετωπίσει τις συγκεκριμένες συνθήκες, καθώς το σκάφος του διέθετε ανεπαρκές ανεμόμετρο, ο δε μηχανισμός έλξης σχοινιού αλεξιπτώτου (βίντσι-winch) στερούνταν οργάνων ελέγχου και ρυθμιστικών βαλβίδων ανακούφισης πίεσης και επιπλέον η πρόσδεση σχοινιού στη θηλιά ιμάντα του αλεξιπτώτου είχε πραγματοποιηθεί με ακατάλληλο ναυτικό κόμπο και γ) προέβη σε αδέξιους χειρισμούς του σκάφους, ήτοι αφενός ακολούθησε διαδρομή πολύ μακρύτερα της ακτής, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί εγγύτερα στη βραχώδη περιοχή, όπου επέπεσε το αλεξίπτωτο και αφετέρου δεν συνυπολόγισε το επικίνδυνο ανάγλυφο της περιοχής που δημιουργεί τις τυρβώδεις ροές ανέμων και ριπές, ούτε συνυπολόγισε αθροιστικά στη δύναμη του ανέμου, την ταχύτητα του ταχύπλοου σκάφους που είθισται να κινείται αντίθετα με τη φορά του ανέμου, την κατεύθυνση των ανέμων, τα φαινόμενα των ριπών (gusts) και τυρβωδών ροών (wind shears).
Δεδικασμένο ως προς την άδικη και αμελή συμπεριφορά του ως προς τους διαδίκους της από 1/12/2021 αγωγής καθώς η υπ΄αριθ. 78/2023 πρωτοβάθμια απόφαση δεν έχει εκκληθεί κατά το ανωτέρω κεφάλαιο.
Β) Αντικειμενική Ευθύνη της Εναγομένης Ιδιοκτήτριας του Ξενοδοχείου ως Προστήσασα τον ανωτέρω εναγόμενο εκπαιδευτή θαλασσίων σπορ – χειριστή του σκάφους στη διεξαγωγή της επίδικης δραστηριότητας με τα θαλάσσια μέσα αναψυχής την οποία πραγματοποίησε, ο οποίος ήταν διορισμένος υπεύθυνος στις λιμενικές αρχές.
Η διεξαγωγή της συγκεκριμένης δραστηριότητας με τα θαλάσσια σπορ με τον τρόπο που διεξήχθη κατά το ένδικο δυστύχημα εντασσόταν στο πεδίο της επαγγελματικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας της ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου.
Επιπλέον ευθύνη της ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου και κατά τις διατάξεις του άρθρου 8 του Ν. 2251/1994 «περί προστασίας καταναλωτών» ως πάροχος τουριστικών υπηρεσίες αναψυχής στο ξενοδοχείο της. Τις υπηρεσίες αυτές των θαλασσίων μέσων αναψυχής τις παρείχε στους διαμένοντες στο ξενοδοχείο της, στο πλαίσιο άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητάς της, δια του προστηθέντος από αυτήν ως άνω εναγομένου ιδιοκτήτη.
Ψυχική Οδύνη (ΑΚ 932) 900.000 ευρώ
Επιδικάστηκαν στους ενάγοντες συγγενείς του ανήλικου θανόντος, ηλικίας 13 ετών, για χρηματική τους ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης, τα παρακάτω ποσά, επιμεριζόμενα:
–250.000 ευρώ στον πατέρα
— 250.000 ευρώ στη μητέρα
— 200.000 ευρώ στον αδελφό
— ανά 50.000 ευρώ στον παππού και γιαγιά εκ πατρικής γραμμής (σύνολο 100.000 ευρώ)
— ανά 50.000 ευρώ στον παππού και γιαγιά εκ μητρικής γραμμής (σύνολο 100.000 ευρώ)
Το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο επιδικάζοντας τα παραπάνω ποσά λόγω ψυχικής οδύνης στους συγγενείς του θανόντος ανηλίκου, ηλικίας 13 ετών, στο θαλάσσιο σπορ με αλεξίπτωτο, δεν παραβίασε την αρχή της αναλογικότητας, ούτε υπερέβη τα ακραία όρια της διακριτικής ευχέρειάς του, αφού τα επιδικασθέντα ποσά δεν αφίστανται, κατά την κοινή πείρα, τη δικαστηριακή πρακτική και την περί δικαίου συνείδηση, από τα επιδικαζόμενα σε παρόμοιες περιπτώσεις ποσά.
Ηθική Βλάβη (ΑΚ 932) 150.000 ευρώ
Για εύλογη χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη από τον σοβαρό τραυματισμό του στο θαλάσσιο σπορ με αλεξίπτωτο, ο έτερος ανήλικος υιός των δύο πρώτων εναγόντων, ηλικίας 15 ετών, επιδικάστηκε το εύλογο ποσό των 150.000 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες κάτω οποίες συνέβη το ένδικο ατύχημα, της αποκλειστικής υπαιτιότητας του προστηθέντος της πρώτης εναγόμενης, του βαθμού του πταίσματός του, του είδους και της φύσης των σωματικών βλαβών, των σωματικών και ψυχικών πόνων και ταλαιπωριών που δοκίμασε, ψυχολογικά δεν έχει διαχειριστεί το συμβάν, το έχει εσωτερικεύσει και προσπαθεί να το απωθήσει, ενώ αποφεύγει γενικά να μιλήσει για αυτό είτε με την οικογένειά του είτε με ψυχολόγο, ενώ υπάρχουν στιγμές που δυσκολεύεται να κοιμηθεί καθώς κάνει αναδρομές στο περιστατικό, έχει αίσθημα πτώσης από ύψος, αποφεύγει την συναναστροφή με πολλούς ανθρώπους και προτιμάει να μένει μόνος του, στάση που αποτελεί μεταστροφή στον χαρακτήρα του μετά το ατύχημα, της ηλικίας του, και του ότι ήταν πλήρως υγιής κατά το χρόνο του ατυχήματος, της προσωπικής, κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης των διαδίκων μερών.
Υποχρεωτική Ασφάλιση Μεγάλων Κινδύνων
από την μετακίνηση και κυκλοφορία των πλοίων αναψυχής
και των επαγγελματικών τουριστικών ημερόπλοιων του
καθώς και των μικρών σκαφών ή άλλων θαλάσσιων μέσων αναψυχής τα οποία θεωρούνται ταχύπλοα (άρθρο 14 του ν. 4256/2014)
Εφαρμογή του Ελληνικού Δικαίου
(άρθρο 145 § 2 του ν. 4364/2016) Ελληνικού Δικαίου
Επανάληψη της Συζήτησης της υπόθεσης στο Ακροατήριο
(άρθρα 254 παρ. 1 και 524 παρ. 1 ΚΠολΔ) –
Διενέργεια Πραγματογνωμοσύνης (άρθρ.372 ΚΠολΔ), προκειμένου:
α) Να προσκομισθούν με επιμέλεια της εκκαλούσας τα έγγραφα τα οποία αν και τα επικαλέσθηκε δεν τα προσκόμισε, ως προς το ζήτημα της ορθής μετάφρασης του όρου «bewu?t»
β) Να διεξαχθεί Πραγματογνωμοσύνη από τον διορισμένο Πραγματογνώμονα Μεταφραστή Πιστοποιημένο από το Μητρώο Μεταφραστών του Υπουργείου Εξωτερικών (άρθρ. 372 ΚΠολΔ, ν. 4781/2021), για τη μετάφραση από τη Γερμανική στην Ελληνική γλώσσα των αναφερομένων στο σκεπτικό ειδικών όρων του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, συμπεριλαμβανομένου και του όρου «bewu?t».
Μη Λήψη Υπόψη Ενόρκων Βεβαιώσεων
Λόγω μη νόμιμης επίκλησης των εκθέσεων επίδοσης από τις οποίες να προκύπτει η νομότυπη και εμπρόθεσμη κλήτευση των εναγομένων οι οποίοι δεν παραστάθηκαν για τη λήψη αυτών
Απόφ. Τριμ.Εφ.Δωδεκανήσου (Τακτική Διαδικασία)
Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου – Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων