«Ένα θετικό βήμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του κλάδου μας αποτελούν τα κυβερνητικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, και περιλαμβάνουν μια σειρά από φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές, καθώς και τη διεύρυνση της υποχρεωτικής ασφάλισης επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών» τονίζει το έμπειρο στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς κ. Φιλίππα Μιχάλη, κοιτώντας με αισιοδοξία το 2025. Αλλά δεν μένει μόνο σε αυτά, καθώς «περισσότερες φοροελαφρύνσεις σε τομείς που χρειάζονται ενίσχυση, όπως η υγεία και η σύνταξη, π.χ. κατάργηση του φόρου ασφαλίστρων στα συμβόλαια υγείας, καθώς αυτή έχει εξαγγελθεί μόνο για όσους είναι κάτω των 18 ετών, και μείωση ή πλήρης κατάργηση του ΦΠΑ στα νοσήλια», θα μπορούσαν να αποφέρουν πολλαπλά οφέλη για το κράτος, τις δομές υγείας, τους πολίτες και, βέβαια, για τις ασφαλιστικές εταιρείες, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο BT.
Πλησιάζοντας στο τέλος του 2024, ποιο γεγονός θεωρείτε ότι είχε θετικό αντίκτυπο στη λειτουργία και τις προοπτικές της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς;
Τα τελευταία χρόνια, με αφορμή την πανδημία, αλλά και με τις ολοένα και πιο συχνές φυσικές καταστροφές, αναδείχθηκε η ανάγκη της προετοιμασίας για αναπάντεχα γεγονότα και, κατ’ επέκταση, επισημάνθηκαν τα οφέλη της ιδιωτικής ασφάλισης. Πολίτες και επιχειρήσεις που έχουν προνοήσει να προστατεύουν τις περιουσίες τους αποτελούν ένα «καλό παράδειγμα» στην κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης ολοένα και περισσότερων Ελλήνων.
Πλησιάζοντας στο τέλος του ’24, θεωρώ πως ένα θετικό βήμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του κλάδου μας αποτελούν τα κυβερνητικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, και περιλαμβάνουν μια σειρά από φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές, καθώς και τη διεύρυνση της υποχρεωτικής ασφάλισης επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών.
Ο ασφαλιστικός κλάδος είναι έτοιμος και μπορεί να υποστηρίξει αυτήν την προσπάθεια της Πολιτείας σε θέματα που αφορούν τη θωράκιση της κοινωνίας μας.
Συνέβη κάτι μέσα στο 2024 που πιστεύετε πως θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ιδιωτική ασφάλιση;
Η πορεία της αγοράς αλλά και οι προοπτικές της έχουν μάλλον θετικό πρόσημο. Παρ’ όλα αυτά, η διαχρονική πρόκληση της χαμηλής διείσδυσης της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα απαιτεί την προσοχή μας. Η ασφαλιστική κουλτούρα χρειάζεται ενίσχυση και, σίγουρα, μέτρα όπως αυτά που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση στη ΔΕΘ μπορούν να βοηθήσουν παράλληλα με ενέργειες της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, αλλά και μεμονωμένα οι πρωτοβουλίες των εταιρειών για ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την αξία της ασφάλισης.
Περνώντας στον κλάδο της υγείας, η αύξηση του κόστους αποζημιώσεων, η οποία συμπαρασύρει τα ασφάλιστρα προγραμμάτων υγείας, ασκεί πίεση σε ασφαλιστικές εταιρείες και ασφαλισμένους. Το πρόβλημα είναι σύνθετο και απαιτεί συνεργασία ασφαλιστικών εταιρειών, παρόχων υγείας και Πολιτείας.