Μέτρα προστασίας του κλάδου και της επάρκειας της ευρωπαϊκής αγοράς φαρμάκων, από ένα άναρχο Brexit ζητάει η Φαρμακοβιομηχανία.
Η βαριά ήττα της πρωθυπουργού T. May επί της συμφωνίας εξόδου από την Ε.Ε., αυξάνει τις ανησυχίες τόσο για τις εξελίξεις εντός της Βρετανίας όσο και για τις αναταράξεις στα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Αρκετά εξ αυτών έχουν ήδη αρχίσει να αξιολογούν τις πιθανές επιπτώσεις από μια έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.
Ιρλανδία
Σύμφωνα με το Reuters, η Γερμανία εμφανίζεται αισιόδοξη πως τα απόνερα της πολιτικής αναταραχής δεν θα επηρεάσουν την επάρκεια φαρμάκων. Για την Ιρλανδία, όμως, τα πράγματα είναι ελαφρώς πιο περίπλοκα. Συγκεκριμένα, το Δουβλίνο συνέταξε μια λίστα με 24 φάρμακα, των οποίων η προμήθεια πιθανόν να είναι πιο ευάλωτη σε μία άτακτη έξοδο της Βρετανίας. Άλλωστε, 60% με 70% των 4 χιλιάδων φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ιρλανδική αγορά είτε προέρχονται είτε διέρχονται μέσω του Ην. Βασιλείου.
Ωστόσο, ο Υπουργός Υγείας της χώρας δεν εκτιμά ότι υπάρχει ανάγκη δημιουργίας αποθέματος, καθώς μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και να διαταράξει την εφοδιαστική αλυσίδα. Τα φάρμακα που μπορεί να επηρεαστούν, επειδή έχουν ανάγκη ειδικής φύλαξης ή μεταφοράς, μικρής διάρκειας ζωή ή προμήθειας από έναν μοναδικό πάροχο, περιλαμβάνουν ενδοφλέβια προϊόντα και προϊόντα ακτινοθεραπείας. Οι αρχές, πάντως, αναπτύσσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης, που περιλαμβάνουν και την εξεύρεση κατάλληλων εναλλακτικών.
EFPIA
Έκκληση για τη λήψη κατάλληλων μέτρων, που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των ασθενών, τόσο στην Ε.Ε. όσο και στη Βρετανία, απευθύνει η EFPIA. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων, προειδοποιεί πως μια έξοδος της Βρετανίας, χωρίς συμφωνία, απειλεί την ασφάλεια των ασθενών και στις δύο πλευρές της Μάγχης.
«Τώρα είναι η στιγμή για τους φορείς λήψης αποφάσεων τόσο στο Ην. Βασίλειο όσο και στην Ε.Ε. να θέσουν σε εφαρμογή μέτρα που θα προστατέψουν τους ασθενείς από πιθανές αρνητικές συνέπειες του Brexit. Ειδικά από τη διαταραχή της προμήθειας των φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων καθυστερήσεων στη μεταφορά τους στα σύνορα, αλλά και στα πεδίο όπου η ανάπτυξη, η παρασκευή, η συσκευασία, η ρύθμιση και οι έλεγχοι ασφαλείας επωφελούνται από την αμοιβαία αναγνώριση», δήλωσε σχετικά η Γενική Διευθύντρια της EFPIA, N. Moll.
Η βιομηχανία έχει σχεδιάσει τις κινήσεις που θα ακολουθήσει σε κάθε πιθανό εξέλιξη. Για αυτό η EFPIA καλεί τους διαπραγματευτές να συμφωνήσουν σε μια σειρά δράσεων που κρίνονται απαραίτητες για την προστασία των ασθενών.
Μεταξύ αυτών, μέτρα διατήρησης της αναγνώρισης των βρετανικών ερευνών, τουλάχιστον έως τη μεταφορά τους στην Ε.Ε., μέτρα διατήρησης της συμμετοχής της Βρετανίας σε σημαντικές πλατφόρμες δεδομένων, που προστατεύουν τη δημόσια υγεία, καθώς και διαβουλεύσεις μεταξύ κοινών αρχών και του κλάδου για το συντονισμό των δράσεων έκτακτης ανάγκης, όπως fast-track διαδικασίες σε αεροδρόμια και λιμάνια.
Η πλήρης λίστα δράσεων έχει αναρτηθεί στο site της EFPIA.
Πηγή: virus.com.gr