back to top
22.5 C
Athens
Σάββατο 10 Μαΐου 2025

Γιατί ο εγκέφαλος αντιστέκεται στις δίαιτες;

Φυσιολογικά, θα έπρεπε, πλέον, να γνωρίζουμε τα πάντα για τις δίαιτες. Αμέτρητοι «ειδικοί» μάς αποκαλύπτουν καθημερινά τα μυστικά της «σωστής» διατροφής. Όμως, εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν συνεχώς δίαιτες και αποτυγχάνουν, μιας και τελικά κάτι πολύ πιο σύνθετο συμβαίνει στον οργανισμό μας, όταν καταβροχθίζουμε πίτσα, με επιδόρπιο παγωτό σοκολάτα, αν και ξέρουμε πως αυτό είναι λάθος. Κάπως έτσι, η νόσος της παχυσαρκίας έχει εξελιχθεί σε παγκόσμια επιδημία που διαρκώς υποτροπιάζει.

Με αφορμή την 11η Οκτωβρίου, ημέρα καθιερωμένη ως Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, η ανάγκη για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας φαντάζει ακόμα πιο επιτακτική. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία, που αφορούν στο επιδημιολογικό μέγεθος της νόσου στην Ελλάδα, όπως εμφανίζονται στα αρχεία του World Obesity Federation, δείχνουν ότι το ποσοστό των υπέρβαρων ενηλίκων (ΔΜΣ 25-29,9kg/m2), ηλικίας 18 ετών και άνω, είναι 44,5% στους άνδρες & 30,9% στις γυναίκες, των παχύσαρκων (ΔΜΣ 30-34,9 kg/m2) 17,4% στους άνδρες και 15,5% στις γυναίκες και των σοβαρά παχύσαρκων (ΔΜΣ > 35 kg/m2), 4,9% στους άνδρες & 8,8% στις γυναίκες. Η προβολή των στοιχείων αυτών, για το έτος 2025, δείχνει αυξητικές τάσεις κατά, τουλάχιστον, 1 έως και 3 ποσοστιαίες μονάδες. Σε επίπεδο οικονομικού κόστους στις δαπάνες Υγείας, το συσσωρευτικό συνολικό κόστος, εάν δεν αντιμετωπισθεί η παχυσαρκία, στη χώρα μας, για την περίοδο 2017 έως 2025 θα είναι 16,6 δις ευρώ, ποσό ισοδύναμο με 6 και πλέον φορές τη συνολική δημόσια ετήσια φαρμακευτική δαπάνη (στοιχεία 2016).

- Advertisement -

Γιατί όμως είναι τόσο δύσκολο να χάσουμε βάρος; Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα βρίσκεται σε αυτό που ονομάζεται «όριο ρύθμισης σωματικού βάρους» (ομοιοστασία ανθρώπινου σώματος). Το σωματικό βάρος ορίζεται από τον εγκέφαλο. Αν αυτό δεν γίνει σαφές, μας περιμένουν εκπλήξεις: μυαλό και σώμα αντεπιτίθενται στην προσπάθειά μας να αδυνατίσουμε. Γι’ αυτόν τον λόγο αποτυγχάνουν οι δίαιτες. Κάθε φορά που το βάρος μας αλλάζει υπερβολικά, ο εγκέφαλος επεμβαίνει και το σπρώχνει πίσω, σε αυτό που θεωρεί σωστό βάρος για εμάς. Ανεξάρτητα από το αν συμφωνούμε μαζί του.

Η διαδικασία μοιάζει με θερμοστάτη. Όπως στο σπίτι ο θερμοστάτης κρατά τη θερμοκρασία σταθερή, έτσι και το μυαλό έχει τον δικό του θερμοστάτη: τον υποθάλαμο. Ο υποθάλαμος, εκτός από τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, ενεργοποιεί φυσιολογικές & συμπεριφορικές αντιδράσεις, με τις οποίες ο εγκέφαλος μετρά τα επίπεδα του σωματικού λίπους, χρησιμοποιώντας τη λεπτίνη, μια ορμόνη που βρίσκεται στο αίμα, σε αναλογία με την ποσότητα λίπους που έχουμε στο σώμα μας. Υψηλότερα επίπεδα λεπτίνης στο αίμα, δηλώνουν την ύπαρξη περισσότερου λίπους στο σώμα. Σε ότι αφορά την λεπτίνη, η ορμόνη αυτή μειώνει την πείνα.

- Advertisement -

Και εδώ τα πράγματα περιπλέκονται. Ο καθένας μας έχει ένα συγκεκριμένο επίπεδο λίπους στο σώμα, με το οποίο αισθάνεται καλά. Ο εγκέφαλος θα υπερασπιστεί αυτό το επίπεδο, όπως υπερασπίζεται τη θερμοκρασία του σώματος. Καθώς χάνουμε βάρος, η ποσότητα της λεπτίνης  στο αίμα μειώνεται και τότε αρχίζουν τα προβλήματα: διότι στέλνει ένα σήμα στον εγκέφαλο που βοηθά να επανακτήσουμε το χαμένο λίπος.

Ο εγκέφαλος μεγιστοποιεί την πείνα, κάτι που κάνει τις λιχουδιές ακαταμάχητες και τις λιγούρες αδύνατον να ξεπεραστούν. Όμως, είναι δύσκολο να νικήσουμε τους βιολογικούς μηχανισμούς που μας καθορίζουν. Ακόμα χειρότερα, έρευνες δείχνουν ότι οι μηχανισμοί που οδηγούν στην επανάκτηση του χαμένου βάρους, διαρκούν τουλάχιστον έναν χρόνο – διάστημα που σίγουρα είναι πολύ μεγάλο για να βγούμε νικητές στη «μάχη ενάντια στο σώμα μας».

Παρόλα αυτά, αν θέλουμε να χάσουμε βάρος η απάντηση δεν βρίσκεται απλά στο να μην τρώμε λιγότερο. Μόνο έτσι θα καταπολεμήσουμε την αντίδραση του εγκεφάλου και, τελικά, θα χάσουμε βάρος. Μια πιο εύκολη και βιώσιμη μέθοδος είναι να τρώμε έτσι ώστε ο εγκέφαλος να νιώσει πιο άνετα στο πιο χαμηλό βάρος που επιδιώκουμε να φτάσουμε. Δηλαδή, να χαμηλώσουμε το «όριο ρύθμισης του βάρους» μας, σε σημείο που το σώμα να αισθάνεται ευτυχισμένο, «κουβαλώντας» λιγότερο λίπος. Έρευνες σε ανθρώπους και ζώα έδειξαν ότι το κλειδί βρίσκεται σε μια δίαιτα απλών, μη επεξεργασμένων τροφίμων πτωχών σε θερμίδες. Δηλαδή φρέσκα, αυτούσια και φυσικά τρόφιμα που τα απολαμβάνουμε όπως τα έφτιαξε η φύση. Έτσι, αντί να φάτε τηγανητά κολοκυθάκια και να λέτε «έφαγα λαχανικά», φάτε ψητά κολοκυθάκια με λίγο αλάτι.

Ίσως ακούγεται βαρετό, αλλά σε συνδυασμό με σωματική δραστηριότητα, αρκετό ύπνο, διαχείριση του άγχους και όχι υπερβολικές απαιτήσεις από το σώμα μας μπορούμε να πετύχουμε αυτό που τώρα φαντάζει ακατόρθωτο. Ακούστε το σώμα σας και φροντίστε το, σύμφωνα με αυτά που θέλει, στις ποσότητες που θέλει.  Γιατί σίγουρα θα είμαστε πιο υγιείς αν εστιάσουμε σε υγιείς συμπεριφορές, παρά στο να χάσουμε βάρος.

Σε σχέση με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, συστήνεται στους υπέρβαρους και παχύσαρκους να απευθυνθούν στο γιατρό τους, ο οποίος θα τους υποδείξει τον κατάλληλο τρόπο απώλειας βάρους (δίαιτα, άσκηση και φαρμακευτική αγωγή).

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ξένες φαρμακευτικές: Ξεχείλισε το ποτήρι στο χώρο του Φαρμάκου

Για ολιγωρία κατηγορεί την πολιτική ηγεσία το Pharma Innovation Forum ως προς τις δεσμεύσεις της για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας. Αδιέξοδη χαρακτηρίζει την πολιτική αυτή το PIF, τονίζοντας ότι η κατάτμηση του προϋπολογισμού δεν είναι λύση.

Ν. «Άγιος Ανδρέας»: Ποιον «καίει» το πόρισμα της ΕΔΕ για τον θάνατο του 49χρονου

Φως αναμένεται να ριχθεί με την ΕΔΕ στην υπόθεση του θανάτου του 49χρονου Θοδωρή Νεμουτιάνου έξω από το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα. Η διαδικασία κυλά αργά, χωρίς επίσημες ανακοινώσεις, ενώ αρχικά είχε εκδιωχθεί εκπαιδευόμενη νοσηλεύτρια.

Ποια νέα έργα για την Υγεία εντάχθηκαν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Μητρώα της ΗΔΙΚΑ, προληπτικά τεστ υγείας, προγράμματα έρευνας και άλλα περιλαμβάνονται στα 372 έργα που εντάχθηκαν στο σκέλος των επιδοτήσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 13,5 δισ. ευρώ.

Σε ιδιωτικές κλινικές πιθανόν να πραγματοποιηθούν χειρουργεία του Ν. Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Για συνολικό πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων στην χώρα έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη που ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο  να χειρουργηθούν περιστατικά από την λίστα του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» σε ιδιωτικές κλινικές.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις του Ιουνίου

Τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων μηνός Ιουνίου 2025 ανακοίνωσε ο e-ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, οι ημερομηνίες πληρωμής

Η Επαγγελματική Ασφάλιση ως εφαλτήριο του νέου κοινωνικού συμβολαίου στην αγορά εργασίας

Οι χαμηλοί μισθοί που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα δεν βοηθούν την λογική της αποταμίευσης και της επένδυσης σε ένα επαγγελματικό ταμείο

Ν. Γαβριήλης: Καθοριστικός ο ρόλος του μεσίτη στην ασφάλιση ΜμΕ

Ερωτώμενος, ο κος Γαβριήλης για το πώς οι επιχειρήσεις με υψηλό κίνδυνο θα μπορέσουν να ασφαλιστούν, απαντά ότι θα ......

ocin25: Tράπεζες και κοινωνικοί εταίροι. Η εμπειρία από τη συμμετοχή στον θεσμό της Επαγγελματικής Ασφάλισης

Ένα ακόμη πάνελ εξαιρετικού ενδιαφέροντος διεξήχθη στο πλαίσιο του 6ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης. “Η εμπειρία των κοινωνικών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις του Ιουνίου

Τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων μηνός Ιουνίου 2025 ανακοίνωσε ο e-ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, οι ημερομηνίες πληρωμής

Maxima Insurance: Μαζί για ένα Πράσινο Μέλλον

Με υπερηφάνεια η Maxima Insurance ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τη Διαπιστωτική Πράξη της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής

H κυβέρνηση Τραμπ παύει την ενημέρωση data για το κόστος των φυσικών καταστροφών!

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα πάψει να ενημερώνει μια βάση δεδομένων, η οποία καταγράφει το κόστος των

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και ο μετασχηματισμός του ρόλου του μεσίτη ασφαλίσεων

Ο ασφαλιστικός κλάδος, που επί μακρόν βασιζόταν στην ανθρώπινη τεχνογνωσία και κρίση, υφίσταται σημαντική μεταβολή.

Εκπαιδευτικό σεμινάριο ασφαλίσεων Τεχνικών Κινδύνων, Κατασκευαστικών Έργων& Ευθύνης Εργοληπτών

Ο κατασκευαστικός τομέας της ελληνικής οικονομίας ανθεί, κινείται σε τροχιά διαρκούς ανόδου και οι ρυθμοί ανάπτυξης των εργασιών