Πολλοί περισσότεροι από τους εκτιμώμενους είναι οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) στη χώρα μας, όπως αποκαλύπτει η κωδικοποίηση (ICD10) του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ.
Σύμφωνα με αυτά, οι νοσούντες είναι 1.187.370. Από αυτούς, οι 188.076 ανήκουν στον τύπο 1 (Ε10, Ε12, Ο24.0, Ο24.2, Ρ70.2) και οι 992.259 ανήκουν στον τύπου 2 (Ε11, Ο24.1), ενώ διαβήτη κυήσεως έχουν 7.035 (Ο24, Ο24.4, Ο24.9). Με αναγωγή του συνολικού αριθμού των νοσούντων στο σύνολο του πληθυσμού (απογραφή 2011), συμπεραίνουμε ότι ποσοστό άνω του 11% πάσχει από τη νόσο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σημαντική διάσταση μεταξύ των πραγματικών στοιχείων και των στατιστικών δεδομένων, αφού η ΕΛΣΑΤ δίνει περίπου 8%.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ατόμων με ΣΔ (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) σχολιάζει σχετικά: «Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία πάθηση, η οποία, όπως επισημαίνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), έχει λάβει τα τελευταία χρόνια διαστάσεις πανδημίας, με τα ποσοστά των ανθρώπων με σακχαρώδη διαβήτη να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και η πρόληψη των πολιτών θα πρέπει να αποτελούν τους κυρίαρχους πυλώνες στη σχεδίαση των πολιτικών υγείας. Αυτό θα έχει ως άμεση συνέπεια όχι μόνο την καθυστέρηση ή την αποφυγή σε κάποιες περιπτώσεις εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και την έγκαιρη διάγνωσή του και αποφυγή των επικίνδυνων για την υγεία και τη ζωή του πάσχοντα επιπλοκών, οι οποίες είναι εξαιρετικά κοστοβόρες για το δημόσιο σύστημα υγείας».
Επισημαίνει ακόμη ότι με βάση τα συγκεκριμένα πληθυσμιακά δεδομένα η ίδια αναμφισβήτητα πρέπει να αποτελεί τον επίσημο συνομιλητή κάθε κυβέρνησης για τα θέματα που αφορούν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειονότητά τους.