Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Στον αριθμό-ρεκόρ 71 ανήλθαν οι συμφωνίες χρηματοδότησης νεοφυών ασφαλιστικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας (insurtech) κατά το β’ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Willis Tower Watson. Ωστόσο, το ποσό που επενδύθηκε ήταν μειωμένο κατά 20% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, αφού ανήλθε στα 579 εκατ. δολάρια έναντι 724 εκατ. δολάρια την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου.
44 από τις 71 συμφωνίες κατά την εξεταζόμενη περίοδο αφορούσαν στον κλάδο γενικών ασφαλειών, αριθμός αυξημένος κατά 33% σε ετήσια βάση. Παρά την μείωση της συνολικής χρηματοδότησης των insurtechs, o αριθμός των “εδραιωμένων” ασφαλιστικών εταιρειών που επένδυσε σε insurtechs κατά το β’ τρίμηνο ανήλθε σε ιστορικό ρεκόρ. Κατά το διάστημα αυτό, δυο από τις χρηματοδοτικές συμφωνίες ξεπέρασαν το “φράγμα” των 30 εκατ. δολαρίων (από 7 deals το α’ τρίμηνο του 2018).
Η μεγαλύτερη συμφωνία ήταν η χρηματοδοτική “ένεση” 200 εκατ. δολαρίων που εξασφάλισε η insurtech Policy Bazaar, αυξάνοντας έτσι την αποτίμησή της στα 347 εκατ. δολ. Οπως παρατηρεί η Willis Tower Watson, παρατηρείται μεγάλη αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για insurtechs στον κλάδο ασφαλειών ζωής και υγείας . “Ενώ οι εταιρείες γενικών ασφαλειών έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν διάλογο σε πραγματικό χρόνο με τους πελάτες, τους, αυτό σπανίως συμβαίνει στις εταιρείες ασφαλειών ζωής”, σχολίασε ο Rafal Walkiewicz, διευθύνων σύμβουλος της Willis Towers Watson Securities. “Πιστεύουμε ότι τελικά νικητές στον κλάδο Ζωής και Υγείας θα αναδειχθούν οι ετιαιρείες που θα μετατοπίσουν το κέντρο βάρος τους από το να προσφέρουν κατά κύριο λόγο αποζημίωση σε περίπτωση θανάτου, επενδυτική στήριξη και κάλυψη για κενά προστασίας στο να παρέχουν στους πελάτες τους μια πραγματική σχέση συνεργασίας ώστε να ζουν περισσότερο και με καλύτερη υγεία”.