back to top
12.6 C
Athens
Σάββατο 12 Απριλίου 2025

Τι λέει η Διευθύντρια της ΕΑΕΕ στο IW για τα PEPP

Προβληματίζει τους ασφαλιστές η πρόβλεψη της πρότασης Κανονισμού για απόλυτη ελευθερία των παρόχων στην επιλογή των μορφών ρευστοποίησης του συσσωρευμένου κεφαλαίο.

Δήλωση της κας Μαργαρίτας Αντωνάκη στο InsuranceWorld

- Advertisement -

“Στις 29 Ιουνίου 2017 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόταση Κανονισμού για τη διαμόρφωση Ατομικού Συνταξιοδοτικού Προϊόντος – Pan European Personal Pension Product, PEPP.

Με την πρόταση αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σκοπό να διαμορφώσει μια μεγάλη αγορά συντάξεων του τρίτου πυλώνα που θα δώσει διέξοδο στο πρόβλημα της συνεχούς μείωσης των συντάξεων αλλά και ώθηση για συλλογικές επενδύσεις των συνταξιοδοτικών εισφορών. Σύμφωνα με μελέτη της ΕΥ η υιοθέτησή της πρότασης θα είχε ως αποτέλεσμα αύξηση των επενδύσεων των συσσωρευμένων κεφαλαίων σε 2,1 τρις. ευρώ έως το 2030 (έναντι 1,4 τρις. ευρώ χωρίς ΡΕΡΡ).

- Advertisement -

Προτείνεται οι πάροχοι του προϊόντος αυτού να είναι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, συνταξιοδοτικά ταμεία (pension funds), επιχειρήσεις επενδύσεων, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων (asset managers) και τράπεζες.

Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται έντονα για την πρωτοβουλία αυτή λόγω της μακράς εμπειρίας τους στα συνταξιοδοτικά προγράμματα. Σημειώνεται, όμως, ότι το PEPP για να δικαιολογεί το όνομά του και τους σκοπούς του, θα πρέπει να είναι ένα γνήσιο συνταξιοδοτικό προϊόν, η παροχή δηλαδή να δίδεται με τη μορφή τακτικών προσόδων, κάτι που δεν έχει ληφθεί επαρκώς υπόψη στο σχέδιο Κανονισμού. Διαφορετικά θα αποτελεί απλά ένα αποταμιευτικό πρόγραμμα.

Πιο συγκεκριμένα, πηγή προβληματισμού για τους ασφαλιστές αποτελεί η πρόβλεψη της πρότασης Κανονισμού για απόλυτη ελευθερία των παρόχων στην επιλογή των μορφών ρευστοποίησης του συσσωρευμένου κεφαλαίου : είτε εφάπαξ, είτε μέσω καταβολής προσόδου είτε συνδυασμός και των δύο ή τμηματικές καταβολές. Βέβαια, σύμφωνα με τις τελευταίες συζητήσεις που πραγματοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ήδη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει ένα ελάχιστο όριο 35% να καταβάλλεται σε μακροπρόθεσμες προσόδους.

Από τις συζητήσεις που διεξάγονται στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου  φαίνεται ότι υπάρχει πολιτική πίεση για επίτευξη συμφωνίας πριν τις εκλογές του Μαΐου 2019, αν και λόγω πολυπλοκότητας της πρότασης η επίτευξη συμφωνίας θα αποτελέσει ιδιαίτερη πρόκληση για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς”.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Στατιστικά στοιχεία ασφάλισης Νομικής Προστασίας

Η Επιτροπή Νομικής Προστασίας της ΕΑΕΕ στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για παροχή στοιχείων, απηύθυνε ερωτηματολόγιο στις Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις

ΕΑΕΕ: To Action Plan της Κομισιόν για την αυτοκινητοβιομηχανία

Στις 5 Μαρτίου 2025, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EE) παρουσίασε το σχέδιο δράσης της (Action Plan ΕΕ) για τον τομέα της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Kυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΩ

Η Πρόεδρος της ΕΑΕΕ κα Δήμητρα Λύχρου, επισημαίνει ότι στην ψηφιακή εποχή, ο ρόλος του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή

Ασφαλίζοντας ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσής της.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Πέντε ασφαλιστικές ελέγχουν το 87% της αγοράς

Στις ασφαλίσεις κατά ζημιών, ο δείκτης ζημιών της αγοράς στις 30.9.2024 ανήλθε σε 52% των αντίστοιχων δεδουλευμένων ασφαλίστρων

Οι τράπεζες θα πουλάνε Unit Linked μόνο και οι ασφαλιστικές ασφάλειες

Αυτή είναι η απάντηση που πήρε σήμερα ο Ανασφάλιστος, ρωτώντας τους φίλους τους Ασφαλιστές για το τι επιτέλους μπορεί να γίνει με το bancassurance

Lloyds: Προσοχή στην αξία του κινδύνου και την υπό-ασφάλιση

Σοβαρές επιπτώσεις θα έχουν στους ασφαλιστές οι δασμοί που επέβαλλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την Lloyd’s Market Association. Οι προσαρμογές...

ΤΜΕΔΕ: Νέες ασφαλιστικές καλύψεις σε συνεργασία με την Allianz και Generali

Από σήμερα 1η Απριλίου 2025 τίθενται σε εφαρμογή οι νέες εξειδικευμένες ανταποδοτικές ασφαλιστικές καλύψεις,

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Οι πρακτικές για την προστασία των πολιτών από τους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου 

H προστασία των πολιτών από τους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου αποτέλεσε κεντρικό θέμα συζήτησης σε πάνελ στο πλαίσιο του

Eurolife FFH, AEAZ: Αύξηση παραγωγής και βελτιωμένο κατά 7,5 εκ. ασφαλιστικό αποτέλεσμα

Αύξηση 12% στα εγγεγραμμένα Ασφάλιστρα σημείωσε η Eurolife FFH, Ζωής το 2024 στα 589,6 εκατ. διατηρώντας την ηγετική θέση της ...

INTERAMERICAN: Mε σταθερό βήμα στον διάλογο για το αύριο στο Delphi Economic Forum X

Η INTERAMERICAN, κορυφαία εταιρεία στην παροχή καινοτόμων λύσεων ασφάλισης στην Ελλάδα και μέλος του διεθνούς ασφαλιστικού Ομίλου Achmea

Υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος τελεί το 6o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης

Το 6ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης τελεί υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος και αποσκοπεί στην καταγραφή των εξελίξεων

Δημιουργώντας… Ασφαλιστικά Αστέρια!

Το ξενοδοχείο Athens Marriott φιλοξένησε την 1η Απριλίου 2025 την φετινή εκδήλωση βραβεύσεων της Επιθεώρησης Χρήστου Χρυσολόγου