Τα έργα ΑΠΕ κατευθύνουν την ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα

Της Ελενας Ερμείδου

Παρουσιάσεις λεπτομερείς των μεγάλων έργα υποδομών δεν χρειάζονται τόσο, όσο χρειάζεται η εκπαίδευση της ασφαλιστικής αγοράς, της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, πρακτόρων και μεσιτών για να μπορέσουν σωστά να ασφαλίσουν.

Η ασφαλιστική αγορά  στοχεύει να αυξήσει την συμμετοχή της στο ΑΕΠ, εξελίσσοντας και διευρύνοντας τα επενδυτικά και προϊοντικά της χαρτοφυλάκια.  Ο μόνος τρόπος να το πράξει αυτό είναι να δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση.

H Ευρώπη 

Η Ευρώπη, με στόχο να κινήσει τις υποδομές, τους μηχανισμούς χρηματοδότησης μεγάλων έργων και να πυροδοτήσει τους μηχανισμούς της οικονομίας με πράσινη ενέργεια σηκώνει πολύ ψηλά τον πήχυ με το Ταμείο Ανάκαμψης να διαθέτει το  40% των πόρων σε ενέργειες που θα γίνουν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η Ελλάδα

Η Ελλάδα δεν θα προπορευτεί των άλλων προηγμένων χωρών της Κεντρικής ή της Βόρειας Ευρώπης στην υιοθέτηση των τεχνολογιών πράσινης ενέργειας, (ακόμα μηχανισμός σοβαρός ανακύκλωσης στην πηγή δεν υπάρχει) μίας και οι χώρες αυτές έχουν ξεκινήσει το έργο του μετασχηματισμού και της  μετάβασης της οικονομίας τουλάχιστον μία δεκαετία πριν, θα φτάσει όμως σε ένα επίπεδο ανεκτό για να προλάβει τις ημερομηνίες και να μπορέσει να αντλήσει κάποια κονδύλια. Να σημειώσουμε ότι η Ευρώπη και ο κόσμος αυτή την στιγμή περνά από τις αιολικές πηγές ενέργειας στην ενέργεια του υδρογόνου,  ιδιωτικά κεφάλαια έχουν συγκεντρώσει δισεκατομμύρια για επενδύσεις στο υδρογόνο.

Η Ελλάδα λέει ότι υποστηρίζει και προωθεί τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας ωστόσο τώρα εκσυγχρονίζεται το νομοσχέδια για την ανάπτυξη  και την χωροθέτηση των αιολικών πάρκων ενώ δίνεται έμφαση και στις διμερείς συμφωνίες.

Τεχνικές (αντ)ασφάλισης αιολικών πάρκων 

Στο πλαίσιο αυτό η ασφαλιστική αγορά καλείται να δώσει περισσότερη έμφαση στις τεχνικές ασφάλισης και αντασφάλισης λειτουργίας των αιολικών πάρκων και εν συνεχεία σε άλλες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η ασφάλιση λειτουργίας αιολικών πάρκων είναι ένας συνδυασμός καλύψεων: Κινδύνων Περιουσίας (Πυρός, Σεισμού, Καιρικών Φαινομένων, κλπ), κινδύνων Μηχανικών Βλαβών. Οι συνήθεις καλύψεις είναι Αιφνίδια, φυσική (υλική) ζημιά ή απώλεια στα ασφαλιζόμενα περιουσιακά, εφόσον δεν εμπίπτει στις εξαιρέσεις, έχει σαν αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει επισκευή ή αντικατάσταση του ζημιωθέντος.

Αποζημιώσεις καταβάλλοντα για Κόστη επισκευής ή αντικατάστασης. Απώλεια εσόδων λόγω της συνεπαγόμενης διακοπής λειτουργίας  και  κάποιες συμπληρωματικές οικονομικές δαπάνες

Τα συμβόλαια και οι διαφορές μεταξύ CMI και  Μηχανικών Βλαβών (MΙ)

Το συμβόλαιο CMI αποτελεί συνδυασμό Κινδύνων Περιουσίας (Πυρός, Σεισμού, Καιρικών Φαινομένων, κλπ) & Μηχανικών Βλαβών ενώ το MΙ προβλέπει κατ’ αρχάς μόνο το 2ο σκέλος Μηχανικών Βλαβών εξαιρώντας Φωτιά, Κεραυνό, Έκρηξη, Πτώση Αεροσκάφους, Σεισμό, Καιρικά Φαινόμενα, Διαδηλώσεις, Απεργίες, Κακόβουλες και λοιπούς συναφείς κινδύνους Περιουσίας. Αυτό είναι ένα συμβόλαιο της Munich Re ωστόσο υπάρχουν και άλλα συμβόλαιο με παρεμφερείς καλύψεις.

To βασικότερο είναι η σωστή πληροφόρηση για την αξιολόγηση του κινδύνου

Η συγκέντρωση της απαραίτητης πληροφόρησης για την αξιολόγηση & τιμολόγηση του Κινδύνου Λειτουργίας Αιολικού Πάρκου είναι πολύ βασικό και καθοριστικό μέρος της ασφάλισης. Καθώς πρόκειται για τεχνική ασφάλιση, είναι απολύτως απαραίτητο να συμπληρωθεί από τον πελάτη ένα ερωτηματολόγιο, κατάλληλο για την συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*