Τι λέει έρευνα της ΑΧΑ για την υγεία των γυναικών

της Ελενας Ερμείδου

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα βρίσκεται η σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών και των ανδρών που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις. Ο πληθυσμός αυτός δίνει καθημερινό αγώνα για την επιβίωση του, καθώς τα πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό αποκλείουν την πρόσβαση τους στις υποδομές υγείας.

Οι άνθρωποι που ζουν μόνοι τους ή / και οι άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα διατρέχουν μεγαλύτερους κινδύνους. Μελέτη της ΑΧΑ σχετική με θέματα υγείας επικαλείται την ανάγκη να στηριχτούν οι προσπάθειες του γυναικείου πληθυσμού με στόχο την υγεία και την ευημερία του στην εποχή της πανδημίας.

Αν και δεν ξέρουμε αν η μελέτη της ΑΧΑ προγραμματίστηκε να εκδοθεί παράλληλα με την έκδοση των προγραμμάτων υποστήριξης γυναικείας επιχειρηματικότητας και άλλων συναφών προγραμμάτων που βγαίνουν για την υποστήριξη των γυναικών, η μελέτη της ΑΧΑ σε 8.000 δείγματα υποστηρίζει την εύρεση τρόπων υποστήριξης της υγείας του γυναικείου πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, παραθέτει ότι η υγεία των γυναικών επιδεινώθηκε κατά την διάρκεια της κρίσης, με τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης να εντοπίζονται στην Ευρώπη. Υποστηρίζει ότι όλες οι πτυχές της υγείας τους έχουν επηρεαστεί.  Έχει επηρεαστεί η σωματική, ψυχική και κοινωνική τους υγείας ενώ δύο στις τρεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες ύπνου και καταστάσεις αγχώδους διαταραχών.

Στην διάρκεια την πρώτης κρίσης και μέχρι τον Σεπτέμβριο πολλές γυναίκες είχαν δυσκολία πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη λόγω οικονομικής στενότητας καθώς και λόγω πρόσβασης. Το 60% των γυναικών με χρόνιες παθήσεις ήταν υποχρεωμένες να αναβάλλουν την θεραπεία που παίρνουν, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο των μακροπρόθεσμων συνεπειών.

Ωστόσο η έρευνα δείχνει ότι αρκετές γυναίκες κατά την διάρκεια του πρώτου πανδημικού κύματος κατέβαλαν προσπάθειες στο να μαγειρέψουν πιο υγιεινά γεύματα για τις ίδιες και τις οικογένειες τους. Τέλος άνω του ήμισυ των γυναικών αναφέρουν τον φόβο της απομόνωσης ή το φόβο περαιτέρω επιδείνωσης της ψυχικής τους υγείας.

Τα αποτελέσματα επίσης της έρευνα τονίζουν ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερους κινδύνους να προσβληθούν από την πανδημία καθώς μεγάλο ποσοστό αυτών εργάζεται στην πρώτη γραμμή σε σχολεία, νοσοκομεία, και οίκους φροντίδας ηλικιωμένων ενώ και στο σπίτι του οι συνθήκες τους οδηγούν να λειτουργούν ως μάνατζερ για την υγεία  της οικογένειας.

Η πρόσβαση στην υγεία αποτελεί μέρος της εξίσωσης. Όπου η πρόσβαση είναι εύκολη αυξάνεται και το προσδόκιμο ζωής, ωστόσο στις χώρες των αναδυομένων οικονομιών οι γυναίκες δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στην υγεία.

Ακόμα και στην Ευρώπη  όπου ο χρόνος ζωής των γυναικών είναι μεγαλύτερος των ανδρών, η υγεία των γυναικών δεν είναι καλύτερη των ανδρών. Οι εισοδηματικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών θέτουν τον γυναικείο πληθυσμό σε μεγαλύτερους κινδύνους. Προσθέτως 1 εκατομμύριο γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, από τον καρκίνο του μαστού, ασθένειες που θεραπεύονται αν υπάρξει έγκαιρη διάγνωση. Οι νεώτερες γυναίκες αντιμετωπίζουν σεξουαλικά ή προβλήματα αναπαραγωγής. Τέλος οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σε διπλάσιο ποσοστό τον κίνδυνο κατάθλιψης σε σχέση με τους άνδρες.

Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι οι θάνατοι των γυναικών που προέρχονται από προβλήματα καρδιάς αποτελούν έναν από τους κύριους λόγους θανάτων τους.  Επίσης οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες σε μεταδοτικές νόσους και ιώσεις

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*