Η άνοδος στα Unit Linked συνεχίζεται

του Βάιου Κρόκου

Πρωταγωνιστικό ρόλο εν μέσω των πιέσεων στην αγορά συνεχίζουν να διαδραματίζουν τα συμβόλαια στις ασφαλίσεις Ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις (Unit Linked). Από την μια πλευρά, σχετίζεται σ’ ένα σημαντικό βαθμό από την πτώση στις άλλες εργασίες του κλάδου, στον αντίποδα συνδέεται άρρηκτα πλέον και με την ανάγκη για αποταμίευση μ’ ένα εν τέλει θετικό – τουλάχιστον – πρόσημο.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγογός πως για τον μήνα Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ, τα Unit Linked καταγράφουν εκρηκτική άνοδο 116,9%. Στο ίδιο μοτίβο, για το σύνολο της περιόδου Ιανουάριος – Νοέμβριος 2020, η άνοδος διαμορφωνεται στο 51,7%.

Είναι γεγονός πως η διαμορφωθείσα νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών τα τελευταία χρόνια που έχει καταστήσει το περιβάλλον μηδενικών – αρνητικών επιτοκίων ως μόνιμη συνθήκη δημιουργεί την ανάγκη για διαφορετικές επενδυτικές – αποταμιευτικές λύσεις πέραν της πατροπαράδοτης τραπεζικής.

Όπως έχει σημειώσει το IW: Μια ευκαιρία για περαιτέρω άνοδο στα Unit Linked

επίσης: Θα αυξηθούν οι πωλήσεις των αποταμιευτικών προγραμμάτων

Η αναζήτηση ικανοποιητικών αποδόσεων το επόμενο διάστημα, σ’ ένα περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων (που εκτιμάται πως θα παραταθεί για καιρό ακόμα) θα αποτελέσει “μήλον της έριδος” για πολλούς χρηματοοικονομικούς – επενδυτικούς οργανισμούς.

Έντονες είναι οι διεργασίες στον τραπεζικό τομέα αναφορικά με την αναδιαμόρφωση του bancassurance και των προϊόντων που εν τέλει θα προσφέρουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την άλλη πλευρά, αρκετές είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα που διαθέτουν εμπειρία, τεχνογνωσία και σύγχρονα προϊόντα Unit Linked. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι τι νέα προϊόντα θα προσφέρει ο ασφαλιστικός κλάδος το νέο έτος: με ασφάλεια, καλές προοπτικές απόδοσεων, χαμηλότερο λειτουργικό κόστος κλπ.

Οι πρώτες ανακοινώσεις για νέα (τροποποιημένα) αποταμιευτικά – επενδυτικά προγράμματα το 2021 έγιναν…και αναμένεται να συνεχιστούν.

διαβάστε επίσης: Στο -4,5% η παραγωγή ασφαλίστρων το 11μηνο του 2020

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*