Ταμείο Ανάκαμψης και Ενέργεια: Νέες ευκαιρίες για τον ασφαλιστικό κλάδο

του Βάιου Κρόκου

Πληθώρα νέων ευκαιρίων δίνει ο εν εξελίξει ενεργειακός μετασχηματισμός στη χώρα, στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης και με στόχο την πράσινη ανάπτυξη, βάσει και των κατευθυντήριων γραμμών της Ε.Ε.

Ισχυρό σύμμαχο σε αυτό το πλαίσιο αποτελεί ο ασφαλιστικός κλάδος ο οποίος αναλαμβάνει πρακτικά ένα μέρος του ρίσκου που επωμίζεται ο επενδυτής μπροστά σε μια σειρά κινδύνων που ελλοχεύουν: κατά την τέλεση ενός έργου, την συντήρηση και τη λειτουργία κ.α ή στην περίπτωση μιας φυσικής καταστροφής. Έχουν επισημανθεί άλλωστε πολλές φορές από τον ασφαλιστικό κλάδο οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εμφανίζονται άλλωστε πιο συχνά ακόμα και τις νότιες χώρες της Μεσογείου και την Ελλάδα ειδικότερα.

Το ενδιαφέρον γίνεται όλο και πιο έντονο για εθνικά και τοπικά έργα γύρω από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Οι κίνδυνοι πληθαίνουν και απαιτείται εξειδίκευση: σε ανεμογγενήτριες, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά πάρκα, ή μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο κ.α. Πιο αναλυτικά οι καλύψεις εκτείνονται σε ζητήματα όπως το ανθρώπινο ή κατασκευαστικό λάθος, η μηχανική βλάβη, η απώλεια εσόδων, οι κακόβουλες ενέργειες ή ο τομέας της αστικής ευθύνης.

Κατά την διάρκεια της πανδημίας υπήρξε πρόοδος όσον αφορά τέτοια έργα στον τομέα Ενέργειας, θεωρείται ωστόσο βέβαιο πως μόλις οι συνθήκες καταστούν πιο ευνοϊκές αναμένεται μεγαλύτερη ώθηση και επιτάγχυνση των διαδικασιών για τα εν λόγω projects. Δεν είναι αμελητέο, εξάλλου, πως ένας σημαντικός αριθμός δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων έχει προταθεί να ενταχθεί στον πράσινο πυλώνα των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Χαρακτηριστικά, ο ένας από τους 4 βασικούς πυλώνες με συμμετοχή 38% από τα κεφάλαια των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα αποτελεί η Πράσινη Μετάβαση. Η ανάπτυξη με όρους κυκλικής οικονομίας και αειφόρους ανάπτυξης αποτελεί σήμερα μια μη αναστρέψιμη μείζονα παγκόσμια τάση, σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομικής δραστηριότητας με πολλαπλά οφέλη και η ασφαλιστική βιομηχανία καλείται να διαδραματίσει τον δικό της κρίσιμο ρόλο

Ενδεικτικά, σημεία από τους σχεδιασμούς του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*