Άλλη μια προσπάθεια για τα ανασφάλιστα με νέα βάση δεδομένων

του Βάιου Κρόκου

Λύση στην γνωστή υπόθεση των ανασφάλιστων οχημάτων στους ελληνικούς δρόμους εκτιμάται πως μπορεί να δώσει, μεταξύ άλλων,  η νέα βάση δεδομένων στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) η οποία δημιουργείται σε συνέχεια κοινής απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με σχετική τροπολογία που κατατέθηκε.

Ειδικότερα, σε ειδική ιστοσελίδα θα είναι καταχωρημένα όλα τα οχήματα από ειδική βάση δεδομένων που δημιουργούν τα υπουργεία  Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ.

Θα καταχωρούνται όλα τα οχήματα στα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα και είναι στο μητρώο οχημάτων της ΑΑΔΕ καθώς και όλες οι πληροφορίες για το αν είναι σε κυκλοφορία, έχουν τεθεί σε ακινησία, αν είναι ασφαλισμένα ή αν έχει δηλωθεί κλοπή από τον κάτοχο.

Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο στην Βουλή  με υπουργική απόφαση ορίζονται η διαδικασία και οι λεπτομέρειες χορήγησης των στοιχείων μητρώου οχημάτων από την ΑΑΔΕ προς δημοσίευση στον ανωτέρω ειδικό ιστότοπο, αποκλειομένης της δημοσιοποίησης κάθε είδους στοιχείων ταυτότητας των ιδιοκτητών ή κατόχων των οχημάτων. Επίσης με απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης ορίζονται οι πληροφορίες που θα χορηγούνται από άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς προς δημοσιοποίηση στον ιστότοπο.

Χρόνιο πρόβλημα

Η υπόθεση των ανασφάλιστων οχημάτων, φυσικά, αποτελεί χρόνιο πρόβλημα για τους ελληνικούς δρόμους, τις ασφαλιστικές και την κοινωνία ευρύτερα. Παρά τις όποιες εξαγγελίες και προσπάθειες τα προηγούμενα το πρόβλημα παρέμεινε έντονο ενώ στην περίπτωση του πρώτου lockdown καταγράφηκε αύξηση του ανασφάλιστου στόλου: Τα στοιχεία, στα μέσα του καλοκαιριού, έκαναν λόγο για πάνω από 600.000 ανασφάλιστα οχήματα. Την ίδια ώρα, ασαφής είναι η εικόνα για τα πεπραγμένα για το δεύτερο εν εξελίξει lockdown. Οι τάσεις πάντως στην ασφαλιστικής αγορά κινούνται στο ίδιο μοτίβο: εκπτώσεις ή παροχές σε ασφάλιστρα στο πλαίσιο σκληρού ανταγωνισμού που επικρατεί σε ψηφιακά και άλλα κανάλια διανομής.

Θετικό στοιχείο η μείωση στις αναγγελθείσες ζημιές το 9μηνο

Υπενθυμίζεται παντως πως κάμψη κατέγραψαν οι αναγγελθείσες ζημιές και το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων για το πρώτο 9μηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο αναφορικά με τα ανασφάλιστα οχήματα, δείγμα ίσως των επιπτώσεων που είχε και το lockdown.

Στα στοιχεία 9μηνου από το Επικουρικό Κεφάλαιο σημειώθηκε πτώση 25,92% στις ζημιές που είχαν αναγγελθεί, καθώς οι ζημιές που αναφέρονται σε ανασφάλιστα οχήματα διαμορφώθηκαν σε 963 έναντι 1300 προηγουμένως. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία οι αποζημιώσεις ανέρχονται στα 15,2 εκατ. ευρώ έναντι 18,4 εκατ. ευρώ της περσινής αντίστοιχης περιόδου.

Κατάθεση Πινακίδων: Πρόστιμο – φωτιά σε παραβάτες

Από την άλλη πλευρά η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων αποτελεί σημαντική λύση εν μέσω πανδημίας, οι επίδοξοι παραβάτες όμως θα έχουν να αντιμετωπίσουν εξοντωτικά πρόστιμα. Συγκεκριμένα, με νέα διάταξη νόμου του υπουργείου Οικονομικών οι φορολογούμενοι – ιδιοκτήτες οχημάτων, που επιθυμούν να καταθέσουν τις πινακίδες τους, θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν ηλεκτρονικά από το σπίτι τους μέσω ειδικής online πλατφόρμας με την ονομασία «My Car». Οι φορολογούμενοι θα δηλώνουν εκεί τον αριθμό της πινακίδας τους και στη συνέχεια θα μπορούν να τις κρατούν στο σπίτι τους και όχι να τις καταθέτουν στην Εφορία.

Σε περίπτωση, όμως που εντοπιστούν να κυκλοφορούν με τα οχήματα που έχουν δηλώσει σε ακινησία, θα κληθούν να πληρώσουν «τσουχτερά» πρόστιμα, που θα φτάνουν τα 10.000 ευρώ την πρώτη φορά που θα πιαστούν, και τα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής. Δηλαδή, τα ποσά των προστίμων θα αντιστοιχούν σε χρήματα που θα έφταναν για την αγορά ενός καινούργιου οχήματος.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*