Το μεγάλο ξεκαθάρισμα στους όρους των συμβολαίων

Πολλά τα αναπάντητα ερωτηματικά

Σύνταξη, επιμέλεια: Έλενα Ερμείδου

Τα κυβερνητικά μέτρα κατά του Covid-19 «σάρωσαν» στο πέρασμά τους ακόμη και το εδραιωμένο κατά 64 χρόνια Rendez-Vous του Σεπτεμβρίου στο Μόντε Κάρλο. Για πρώτη φορά στην ιστορία του, εξαιτίας του Covid-19, το συνέδριο RVS έγινε διαδικτυακά. Ο κορωνοϊός ήταν αρκετός για να αλλάξει τον ρου της ιστοαρίας των αντασφαλιστών. 

Ο Covid-19, ένας νέος ιός, έκανε την εμφάνισή του εννέα μήνες πριν, καταφέρνοντας μέσα σε αυτό το διάστημα να ενεργοποιήσει όλα όσα δεν εφαρμόζονταν τα τελευταία 20 χρόνια στην αγορά αντασφαλειών. 

Επί 20 χρόνια, κάθε τέτοια εποχή, ο κλάδος απευχόταν τη στασιμότητα των τιμών των αντασφαλίστρων. Ο Covid-19 τα ανέτρεψε όλα, μέχρι και τις διατυπώσεις των όρων των συμβολαίων, και λειτούργησε ως καταλύτης στο να γίνει αποσαφήνιση των εξαιρέσεων για τις μεταδοτικές ασθένειες, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα αξιώσεων για αποζημιώσεις όπως στο περασμένο εννεάμηνο. 

Ο Covid-19 ήταν αρκετός ώστε να πέσουν εν μία νυκτί οι αποδόσεις των επενδύσεων που κάνουν οι αντασφαλιστές και τα έσοδά τους, να υποχωρήσουν οι αποδόσεις των ιδίων κεφαλαίων και οι δείκτες φερεγγυότητας των αντασφαλιστικών. 

Και οι δύο πλευρές των ισολογισμών των αντασφαλιστικών επιχειρήσεων αντικατοπτρίζουν την πανδημία του Covid-19. O νέος ιός, με την εμφάνισή του, πρόσθεσε ερωτηματικά στα εναλλακτικά επενδυτικά κεφάλαια. Περιορίστηκαν οι νέες εκδόσεις ενώ κάποιοι σταμάτησαν ή και αποχώρησαν, παρατηρώντας ότι η αγορά αρχίζει να «σκληραίνει». 

Δεν έχει καθοριστεί ακόμη με ακρίβεια η αξία των νέων εκδόσεων, σίγουρα όμως αυτοί που θα παραμείνουν στην αγορά είναι οι μεγάλοι και δυνατοί.

Αναδημοσίευση από το περιοδικό Insurance World (πρώτο μέρος)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*