Μπήκαν τα θεμέλια για το μέλλον της διαμεσολάβησης

Από την Έλενα Ερμείδου και τον Βάιο Κρόκο

Σημαντικές εξελίξεις γύρω από την ασφαλιστική διαμεσολάβηση έλαβαν χώρα κατά την περσινή χρονιά. Στο γ’ μέρος του αφιερώματος του Insurance World για το 2019, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι προτάσεις και τα συμπεράσματα της 1ης Εθνικής Συνδιάσκεψης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών η οποία έθεσε – σε μεγάλο βαθμό – ισχυρές βάσεις για το μέλλον του κλάδου.

Απασχόλησε επίσης και η ολοκλήρωση μιας σημαντικής συμφωνίας στον κλάδο: Η απορρόφηση της Πειραιώς Μεσίτες από την Matrix που δημιουργεί νέα δεδομένα στα μερίδια και τους συσχετισμούς δυνάμεων στον κλάδο. Κατά τα άλλα, στο επίκεντρο είναι πάντα η πορεία των ασφαλίστρων στον κλάδο αυτοκινήτου.

Διαβάστε το α’ μέρος: 5 καυτά θέματα και τι αναμένουμε φέτος

Επίσης το β’ μέρος: Αλλαξε η ρητορική στις ασφάλειες, όχι ακόμα στην πράξη

Αναλυτικά:

Η 1η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών έθεσε τις βάσεις για το μέλλον

Ορόσημο για την πορεία της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης αποτελεί η 1η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών εκλεγμένων στα επιμελητήρια της χώρας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 18 Μαΐου 2019.

Η συντονιστική επιτροπή που αναδείχθηκε στη συνδιάσκεψη έχει ως έργο τη διασύνδεση των διαμεσολαβητών από τον Έβρο έως την Κρήτη, προκειμένου να προβάλλονται θέματα που απασχολούν τον κλάδο, όπως η διεκδίκηση επαναφοράς της φοροαπαλλαγής ασφαλίστρων του κλάδου ζωής, αλλά και πρόταση για τον κλάδο περιουσίας, δράσεις για τη διευκόλυνση της εισόδου νέων στο επάγγελμα, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που προκύπτουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, διερεύνηση των δυνατοτήτων ένταξης των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών σε ευρωπαϊκά προγράμματα, υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε πανελλαδικό ή τοπικό επίπεδο, διερεύνηση υλοποίησης επαγγελματικού ταμείου ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

Επίσης, θα συνεισφέρει στη στήριξη των θέσεων των σωματείων και στις δράσεις τους για:

  • Πλήρη εφαρμογή του νέου νομικού πλαισίου (4583), του οποίου επιβεβαιώθηκε η σημαντική αξία τόσο για τα εμπορικά δικαιώματα όσο και για την επιβολή διαφάνειας.
  • Διαφάνεια στις εμπορικές συμφωνίες-Σχέση ασφαλίστρου με δικαίωμα συμβολαίου.
  • Στήριξη των θέσεων για την επίλυση του διαχρονικού ζητήματος Ασπίς-Commercial Value.
  • Διαπραγματεύσεις για νέες συμβάσεις ασφαλιστικών εταιρειών κ.ά.

Σε εξέλιξη η IDD

Η IDD έθεσε σε νέα βάση τη λειτουργία του κλάδου της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, καθώς επιβάλλει τη διαφάνεια και καθορίζει τα εμπορικά δικαιώματα.

Η νομιμοπαρασκευαστική επιτροπή πέτυχε να δημιουργηθεί το άρθρο 5, που ρυθμίζει θέματα εθνικής νομοθεσίας, στην παράγραφο 3 του οποίου αναφέρονται οι υποχρεώσεις των μερών σε περίπτωση λύσης της σύμβασης.

Αναφέρει: «Αν, για οποιονδήποτε λόγο, λυθεί η σύμβαση μεταξύ ασφαλιστικής επιχείρησης και ασφαλιστικού πράκτορα ή συντονιστή ασφαλιστικών πρακτόρων, η ασφαλιστική επιχείρηση καταβάλλει στον ασφαλιστικό πράκτορα ή τον συντονιστή ποσό που ισούται με την προμήθεια τριών (3) ετών που θα δικαιούτο αν δεν είχε λυθεί η σύμβαση, και αναλογεί στην παραγωγή του, η οποία εξακολουθεί γι’ αυτό το διάστημα να παραμένει στην ασφαλιστική επιχείρηση».

Η προσαρμογή στην Οδηγία γίνεται σταδιακά, καθώς έχουν υπάρξει παρερμηνείες και κάποιες παραβάσεις που, σταδιακά, αναμένεται να ομαλοποιηθούν.

Ορόσημο η συμφωνία Matrix-Πειραιώς Μεσίτες

Ένα σημαντικό deal ολοκληρώθηκε και τυπικά στα τέλη του 2019 στην αγορά των μεσιτών. Η Matrix απορρόφησε την Πειραιώς Μεσίτες ΑΕ, γεγονός που την καθιστά τον μεγαλύτερο μεσίτη ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων της χώρας τόσο σε επίπεδο κύκλου εργασιών όσο και σε επίπεδο μεριδίων αγοράς.

Το σύνολο των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών αναγκών του πελατολογίου της Πειραιώς Μεσίτες θα εξυπηρετείται, πλέον, από τη Matrix Broker at Lloyd’s.

Η επιχειρηματική αυτή απόφαση υλοποιήθηκε παράλληλα με τη στρατηγική συμμαχία με τον όμιλο Howden, έναν από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους μεσιτικούς οίκους διεθνώς και μέλος του Hyperion Group.

Η ελληνική επιχειρησιακή μονάδα της Matrix Broker at Lloyd’s διαθέτει σήμερα 82 εξειδικευμένα στελέχη και brokers, ενώ καλύπτει γεωγραφικά σημαντικούς άξονες της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, με γραφεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και εκπροσώπους στο Ηράκλειο Κρήτης και στα Ιωάννινα.

Ο Όμιλος Μatrix Insurance & Reinsurance Brokers δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2003 και αναδείχθηκε σε Broker at Lloyd’s το 2012. Σήμερα, αποτελεί την πλέον καινοτόμο, ευέλικτη και φερέγγυα πρόταση στις αγορές της Ελλάδας και της Κύπρου, με γραφεία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Λονδίνο, τη Λευκωσία, την Κωνσταντινούπολη και το Γιοχάνεσμπουργκ, καθώς και συνεργασίες και πελατολόγιο σε περισσότερες από 22 χώρες.

Ασφάλιση αυτοκινήτου: «Νηνεμία» στα ασφάλιστρα

Αν και είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες για αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου, οι τάσεις ήταν νωχελικές ως προς αυτήν την κατεύθυνση. Παρατηρήθηκαν κινήσεις εξορθολογισμού χαρτοφυλακίων ανά εταιρεία, σε μια αγορά που συνεχίζει να ταλανίζεται –σε ελαφρώς μικρότερο βαθμό– από το φαινόμενο των ανασφάλιστων οχημάτων.

Η διελκυστίνδα ανάμεσα σε συμβόλαια μικρής ή πολύ μικρής διάρκειας έναντι ετήσιων προγραμμάτων με πληθώρα υπηρεσιών παραμένει. Στο επίκεντρο του κλάδου βρίσκονται, πλέον, οι νέες καινοτομίες, γεγονός που δημιουργεί αυτοματοποιημένες διαδικασίες σε underwriting, καταβολές ασφαλίστρων, αποζημιώσεις κ.ά., δημιουργώντας ένα νέο πεδίο διαβούλευσης, διαφορετικές παροχές και, εν τέλει, ένα νέο πλαίσιο εργασιών στον κλάδο του αυτοκινήτου.

 

One comment

  1. Μια παρατήρηση:
    όλα τα παρακάτω …
    -Πλήρη εφαρμογή του νέου νομικού πλαισίου (4583), του οποίου επιβεβαιώθηκε η σημαντική αξία τόσο για τα εμπορικά δικαιώματα όσο και για την επιβολή διαφάνειας.
    -Διαφάνεια στις εμπορικές συμφωνίες-Σχέση ασφαλίστρου με δικαίωμα συμβολαίου.
    -Στήριξη των θέσεων για την επίλυση του διαχρονικού ζητήματος Ασπίς-Commercial Value.
    -Διαπραγματεύσεις για νέες συμβάσεις ασφαλιστικών εταιρειών κ.ά.

    ΔΕΝ εξαρτώνται από το τι θα κάνουν οι διαμεσολαβητές αλλά το ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ και ΤΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ τις ασφαλιστικές εταιρίες, τα συμφέροντα των οποιων απέχουν παρασάγας από αυτά των διαμεσολαβητών.

    Οπότε, όλα αυτά είναι απλά “ευχολόγια”….καλημέρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*