Αλλαξε η ρητορική στις ασφάλειες, όχι ακόμα στην πράξη

To περιοδικό Insurance World, στο τελευταίο τεύχος του έκανε ένα απολογισμό για το έτος 2019. Αποτύπωσε τα πιο σημαντικά γεγονότα του 2019, καταγράφοντας στιγμιότυπα. Μεταξύ των σημαντικότερων γεγονότων της χρονιάς που μας πέρασε ήταν η αλλαγή ρητορικής της κυβέρνησης απέναντι στον ασφαλιστικό κλάδο, ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε καθώς αναδημοσιεύουμε το κομμάτι σήμερα, δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποια αλλαγή πάνω στο θέμα αυτό. 

(μέρος α’)

Από την Έλενα Ερμείδου και τον Βάιο Κρόκο 

Τον δικό της πρωταγωνιστικό ρόλο, στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών ανάτασης της ελληνικής οικονομίας, επιδιώκει να έχει η ασφαλιστική αγορά. Δεδομένου του ότι ως κλάδος αποτελεί τον μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή, με τεχνογνωσία και σύγχρονες λύσεις έναντι πάσης φύσεως κινδύνων, τα νέα της αγοράς για τη χρονιά που φεύγει κρίνονται θετικά.

Αρκετά είναι ακόμη τα βήματα που πρέπει να επιτευχθούν σε θεσμικό και εταιρικό επίπεδο, ωστόσο η πεποίθηση που επικρατεί στις μέρες μας είναι πως ο κλάδος θα συνεχίσει να στέκεται στο ύψος των προσδοκιών πολιτών και επιχειρήσεων, αφήνοντας ένα ακόμα πιο ισχυρό αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία.

Παρακάτω, τα βασικότερα νέα που απασχόλησαν:

Αλλάζει η ρητορική

 Για πρώτη φορά μέσα στο 2019, και μετά τις εκλογές, αλλάζει η ρητορική της κυβέρνησης προς το ασφαλιστικό. Απενοχοποιείται ο ιδιωτικός τομέας και παίρνουν τα πάνω τους οι ιδιωτικές ασφαλιστικές, οι οποίες πάσχιζαν όλα τα χρόνια να αποκτήσουν ρόλο συμπληρωματικό στο δημόσιο σύστημα ασφάλισης και σύνταξης, αλλά, παρά τις προσπάθειες, βρίσκονταν στο περιθώριο.

Με την εκλογή της νέας κυβέρνησης, και με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ακούστηκε για πρώτη φορά ότι οι τρεις πυλώνες ασφάλισης θα μπουν σε λειτουργία.

Η δημόσια ασφάλιση κρατά τον αναδιανεμητικό της χαρακτήρα, που θα είναι κρατικός και θα εκφράζει την αλληλεγγύη της κοινωνίας, θεσμοθετούνται και ενεργοποιούνται τα επαγγελματικά ταμεία, με χαρακτήρα κεφαλαιοποιητικό-επικουρικό, τα οποία θα διανέμουν συντάξεις καθορισμένων εισφορών με αποθεματικά και θα λειτουργούν συμπληρωματικά της δημόσιας ασφάλισης, και δίνονται φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη του τρίτου πυλώνα, ο οποίος θα αφορά τις ιδιωτικές-ατομικές συντάξεις.

Η υιοθέτηση των τριών πυλώνων ασφάλισης αποτελεί ένα από τα πιο βασικά εργαλεία ανάπτυξης της χώρας. Μεταξύ άλλων, θα μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση και μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς. Οι κεφαλαιαγορές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ παράλληλα διαμορφώνουν κίνητρα για αποταμίευση και τρόπους χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Η δε εφαρμογή του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα στην Ελλάδα αποτελεί την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, ως αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής Ένωσης Κεφαλαιαγορών.

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η συρρίκνωση των αποταμιεύσεων κατά τη διετία 2015-2017 τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, επενδύσεις χωρίς εγχώρια αποταμίευση, ή εναλλακτικά συνεχιζόμενη χρηματοδότηση από το εξωτερικό, δεν μπορούν να υπάρξουν. Στο πλαίσιο αυτό, η ανάπτυξη του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα ασφάλισης όχι μόνο εξασφαλίζει καλύτερες προϋποθέσεις βιωσιμότητας για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, αλλά δίνει και κίνητρα στα νοικοκυριά για αποταμίευση και ένα νέο κανάλι χρηματοδότησης των επιχειρήσεων για επενδύσεις.

Τις εισηγήσεις της κυβέρνησης που αφορούν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματα ενστερνίζονται τα επιμελητήρια, η Τράπεζα της Ελλάδος και η ασφαλιστική αγορά.

Συνεχίζεται ….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*