Εταιρική φήμη και Cyber Insurance

του Βάιου Κρόκου

Χρειάζονται 20 χρόνια για να χτίσεις μια φήμη και μόλις 5 λεπτά για να την καταστρέψεις“, είναι μια από τις πιο γνωστές ατάκες του γκουρού των αγορών και μεγαλοεπενδυτή, Warren Buffet. Δεν ξέρουμε αν οι ιλιγγιώδεις ρυθμοί με τους οποίους τρέχει η τεχνολογία και συνάμα οι νέοι τρόποι επικοινωνίας έχουν συρρικνώσει τους παραπάνω χρόνους, ωστόσο οι κίνδυνοι για να πληγεί η εταιρική φήμη πληθαίνουν.

Οι cyber κίνδυνοι και το κυβερνοέγκλημα αποτελούν πλέον κορυφαία ανησυχία για πολυεθνικές, τοπικές και ΜμΕ επιχειρήσεις καθώς όλο ένα και αυξάνονται οι εταιρικές λειτουργίες και οι επιμέρους διαδικασίες που είναι συνδεδεμένες με το διαδίκτυο (“έξυπνες” συσκευές, IoT κλπ)

Κάθε παράλειψη, λάθος ή κακόβουλη ενέργεια εσωτερικά από την μια πλευρά ή διαρροή πληροφοριών/δεδομένων, κυβερνοεπίθεση στον αντίποδα απειλούν ένα από τα τα σημαντικότερα «περιουσιακά στοιχεία» της κάθε εταιρείας: Την εταιρική φήμη. Όσο πιο μεγάλο και πολυσύνθετο είναι το όραμα μιας επιχείρησης τόσο πιο ευάλωτη σε νέους κινδύνους καθίσταται.

Παράλληλα, άμεσες και έμμεσες είναι χρηματοοικονομικές επιπτώσεις από την παραβίαση συστημάτων λόγω κυβερνοεπιθέσεων, με τις τελευταίες να μην μπορούν να ποσοτικοποιηθούν με ακρίβεια.

Αν και κανείς δεν μπορεί να είναι διασφαλισμένος 100%, το Cyber Insurance έρχεται ως ένα χρήσιμο εργαλείο διαχείρισης τέτοιων κινδύνων, προσφέροντας εξειδικευμένες παροχές οι οποίες είναι σχεδιασμένες με στόχο να
μετριάσουν τις οικονομικές συνέπειες και τον κίνδυνο να θιγεί η εταιρική φήμη από πιθανή παραβίαση της ασφάλειας των δεδομένων.

Όπως ειπώθηκε προηγουμένως όλες οι εταιρείες κινδυνεύουν από κυβερνοεπιθέσεις με πιο ευάλωτες, ωστόσο, να θεωρούνται: Οι τηλεπικοινωνίες, οι Cloud Providers, οι Πάροχοι Υπηρεσιών Υγείας/Νοσοκομεία, Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, Τράπεζες, Χρηματιστηριακές, Ασφαλιστικές, οι Πάροχοι ενέργειας, οι Μεταφορές, τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κλπ.

*Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα διεξαχθεί την Τρίτη  5 Νοεμβρίου 2019, στο Ξενοδοχείο Divani Caravel, το Cyber Insurance & Incident Response Conference.

Στόχος του Συνεδρίου είναι να εξεταστούν όλοι οι κίνδυνοι που επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργία μιας εταιρείας, οι οποίοι μπορούν να απειλήσουν την ομαλή λειτουργία και τη διαθεσιμότητα των συστημάτων της, να επιφέρουν σημαντικές επιβαρύνσεις στα οικονομικά της αποτελέσματα και τη φήμη της, καθώς παράλληλα να βοηθήσει στην ανάπτυξη της αγοράς της ασφάλισης cyber insurance, αναδεικνύοντας τη σημαντικότητά της ως ένα εργαλείο διαχείρισης κινδύνου.

Διαβάστε αναλυτικά: Το πρώτο Συνέδριο στην Ελλάδα με θέμα “Cyber Insurance & Incident Response Conference” 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*