Ι. Χατζηθεοδοσίου: To ΕΕΑ ανοίγει δρόμο στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και ο πρόεδρός του, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, έχοντας ως βάση τις θετικές εξελίξεις, όπως αυτές σταδιακά διαμορφώνονται από την εφαρμογή της Οδηγίας IDD με σειρά πρωτοβουλιών, μεριμνά για την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του κλάδου της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Ο κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου, έχοντας αποκτήσει πολυετή εμπειρία σε θεσμικά θέματα, αλλά και μεγάλη εμπειρία στο ελληνικό επιχειρείν με την ιδιότητα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Mega Brokers, πέτυχε με τη διοργάνωση της 1ης Εθνικής Συνδιάσκεψης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών να ενώσει και να αποκτήσει ο κλάδος μια ενιαία φωνή με τη διασύνδεση των επιμελητηρίων με τα σωματεία.

Περαιτέρω, το ΕΕΑ ετοιμάζει νέα επιστημονική μελέτη για τον κλάδο, τα αποτελέσματα της οποίας θα είναι καθοριστικά για το παρόν και το μέλλον του κλάδου.

Συνέντευξη στην Έλενα Ερμείδου 

  • Πώς διαμορφώνεται σήμερα το επιχειρείν της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις θεσμικές αλλαγές που έχουν γίνει στον κλάδο το τελευταίο διάστημα;

Διαμορφώνεται θετικά και με ευοίωνες προοπτικές. Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές καλούνται να λειτουργήσουν σε νέες συνθήκες, σαφώς πιο απαιτητικές, και να ανταποκριθούν σε καινούργιες υποχρεώσεις που περιβάλλουν τη λειτουργία τους, οι οποίες όμως είναι οριοθετημένες με ξεκάθαρους όρους. Πεποίθηση όλων είναι πως το σύγχρονο ενιαίο ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο αποτελεί ευκαιρία για ένα ακόμα βήμα προόδου του κλάδου και τη μετάβασή του σε καλύτερες, υψηλότερες και ποιοτικότερες διαδικασίες. Προϋπόθεση είναι ο κάθε διαμεσολαβητής να αφομοιώσει τις αλλαγές και να ενταχθεί σε αυτό που έχει φέρει η εξέλιξη. Να εκσυγχρονιστεί, να αποκτήσει δεξιότητες και να εντάξει την εκπαίδευση στην καθημερινότητά του. Και έτσι θα έχει την ευκαιρία να εξελιχθεί κερδίζοντας τη δική του θέση στη νέα εποχή.

  • Ποια είναι η εικόνα του κλάδου με αριθμούς από τα πρώτα στοιχεία που έχετε συγκεντρώσει;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΕΕΕ, που παρουσιάστηκαν στην 1η Εθνική Συνδιάσκεψης από τον ΓΓ του ΕΕΑ, κ. Δημήτρη Γαβαλάκη, σε όλη τη χώρα οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές ανέρχονται σε 16.729.

  • Πώς λειτούργησε η 1η Εθνική Συνδιάσκεψη των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, ποια είναι τα πρώτα αποτελέσματα και πώς όλο αυτό το εγχείρημα θα συνδεθεί με την ανάπτυξη του κλάδου;

Είναι μια μεγάλη επιτυχία για τον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. Δημιουργήθηκε ενιαία φωνή σε όλη τη χώρα και διασυνδέθηκαν τα επιμελητήρια με τα σωματεία. Υπάρχει συντονιστικό όργανο και, πλέον, μπορούν να αναδεικνύονται οι ενιαίες ανάγκες και να λαμβάνονται αποφάσεις για όλους, να χαράσσονται στρατηγικές με κοινή σε όλη τη χώρα αποδοχή και εφαρμογή. Η δυναμική που δημιουργήθηκε από τη διασύνδεση αποτελεί εχέγγυο για την καλύτερη και ομαδική συνέχεια του κλάδου, οπότε και την ανάπτυξή του μέσα από δράσεις, πρωτοβουλίες, ενέργειες που αποφασίζονται. Πιστεύω ότι η 1η Εθνική Συνδιάσκεψη είναι ένα ορόσημο για τον κλάδο, και αυτό θα φανεί σύντομα.

 – Οι «μαύροι κωδικοί» θα συνεχίσουν να υπάρχουν; Τι κάνει για αυτό το επιμελητήριο;

Το ΕΕΑ, όπως και το κάθε επιμελητήριο, έχει μέλη. Οι «μαύροι κωδικοί» είναι ως θέμα υπαρκτό στην αγορά, όμως δεν σχετίζεται με το ΕΕΑ και τη δράση του. Το ΕΕΑ έχει ρόλο και λόγο στο να στηρίζει τους κλάδους που εκπροσωπεί, να συμπλέει στα δίκαια αιτήματά τους, να λαμβάνει πρωτοβουλίες που συντελούν στη βελτίωση της παρουσίας των επαγγελμάτων και των επιχειρήσεων.

Στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση το ΕΕΑ είναι αρωγός και μεριμνά για καθετί που την ενισχύει, τη βελτιώνει, την αναδεικνύει στην κοινωνία και στη δομή της οικονομίας.

Σταθήκαμε απέναντι στον Τειρεσία των ασφαλιστών, εναντιωθήκαμε σε αθέμιτες τραπεζικές πρακτικές υφαρπαγής ασφαλιστικής ύλης από τη διαμεσολάβηση και, ταυτόχρονα, καλούμε όλους τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές να είναι επικαιροποιημένοι στα επιμελητήρια, να είναι απόλυτα προσαρμοσμένοι στις υποχρεώσεις τους και τα όσα ορίζει ο Νόμος. Το ΕΕΑ στηρίζει τον κλάδο και θα πρέπει και το κάθε μέλος να φροντίζει να είναι και αυτό εντάξει με όλες του τις υποχρεώσεις.

  • Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι του ΕΕΑ για τον κλάδο;

Συνολικά, να σας πω ότι είναι η ποιοτική και ποσοτική αναβάθμισή του, και θα τη στηρίξουμε με όποια απόφαση χρειαστεί, προκειμένου ο κλάδος να λάβει πιο διακριτή θέση στην ελληνική κοινωνία. Σε πιο ειδική προσέγγιση, θα σας πω ότι στο ΕΕΑ βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη μελέτη επιστημονική, που θα ολοκληρωθεί μέσα στο έτος.

Τα ευρήματά της θα αποτελέσουν την απαρχή μιας νέας πορείας. Φιλοδοξούμε μέσω της μελέτης να δοθούν απαντήσεις για το παρόν και το μέλλον του κλάδου. Βάσει αυτών θα ληφθούν αποφάσεις και θα δρομολογηθούν πρωτοβουλίες με πολύ μεγάλη απήχηση στον κλάδο. Ταυτόχρονα, λαμβάνονται και αποφάσεις που σχετίζονται με την ενίσχυση των επαγγελματιών, είτε μέσω ενημερώσεων, είτε με την ηλεκτρονική υπογραφή που θα δοθεί και σε ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, είτε με εκπαιδεύσεις, είτε με άλλες πρωτοβουλίες που αφορούν στη διευκόλυνση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

Για παράδειγμα, η ηλεκτρονική εξυπηρέτησή τους από το ΕΕΑ σε έγγραφα σε άλλες υποχρεώσεις ή απαιτήσεις που δεν χρειάζεται να προσέλθουν. Οι υποδομές που δημιουργούμε στο επιμελητήριο συνιστούν ένα μεγάλο έργο που αποδίδεται και στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*