Πουλάνε οι ασφαλιστές ταξιδιωτική ασφάλιση;

της Ελενας Ερμείδου

Καιρικά φαινόμενα, αυξημένες μετακινήσεις, δραστηριότητες, ζημιές με ευθύνη τρίτων είναι μερικά απρόοπτα που μπορεί να συμβούν εν ώρα θερινών διακοπών. Δεν μπορούν να εξαλειφθούν, μπορούν ωστόσο να αντιμετωπιστούν με την ταξιδιωτική ασφάλιση. Η ταξιδιωτική ασφάλιση απευθύνεται είτε σε ιδιώτες & οικογένειες για ταξίδια αναψυχής ή διακοπές είτε σε επαγγελματίες & εταιρίες για επιχειρηματικούς σκοπούς και κάθε ασφαλιστικός διαμεσολαβητής θα πρέπει να το θεωρεί ως αναπόσπαστο μέρος της δουλειάς του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του IW.gr αρκετοί ασφαλιστικοί διαμεσολαβούντες είτε γιατί οι πελάτες τους έχουν άλλα ασφαλιστήρια του κλάδου ζημιών είτε γιατί δεν θεωρούν επικερδή δραστηριότητα, την ταξιδιωτική ασφάλιση την έχουν σαν δεύτερη ή τρίτη προτεραιότητα.

Ωστόσο, οι καιροί το επιτάσσουν λόγω νέων κινδύνων και προβλημάτων, μεταξύ άλλων εναέριας κυκλοφορίας.

Σε ρεπορτάζ του IW μίλησαν παράγοντες από την αγορά του τουρισμού επιχειρώντας να περάσουν το μήνυμα ότι τόσο οι κλασσικές γενικές καλύψεις δεν επαρκούν πλέον για το κλάδο τουρισμού όσο και οι καλύψεις που δίνουν τα συμβόλαια ταξιδιωτικής ασφάλισης.

Στο νέο περιβάλλον εισέρχεται και ο παράγοντας cyber. Οι cyber κίνδυνοι απειλούν κατ’ εξοχήν τον τουρισμό (βλέπετε digi ξενοδοχείο) και εδώ είναι ένα σημείο που θα πρέπει να δουλέψουν ασφαλιστές, αντασφαλιστές και μεσίτες (αντ)ασφαλίσων από κοινού αυξάνοντας το capacity στην αγορά να δοθούν καλύψεις. Το δύσκολο είναι ότι δεν υπάρχουν στην αγορά ιστορικά δεδομένα ωστόσο σταδιακά το προβλήματα στο underwriting με την βοήθεια των αντασφαλιστών επιλύονται.

Από την πλευρά των ασφαλιστών και σε ό,τι αφορά την ταξιδιωτική ασφάλιση υποστηρίζεται ότι υπάρχουν καλύψεις για όλες τις ανάγκες είτε πρόκειται για ταξίδι ψυχαγωγίας είτε επαγγελματικό. Το θέμα δηλώνουν στο IW “είναι τι καλύψεις προτίθενται οι πελάτες να αγοράσουν για τις ανάγκες τους” και ” εδώ είναι που χρειάζεται ο καλός ασφάλισης”, καθώς όπως τονίζουν τα πρακτορεία ταξιδίων συστήνουν συγκεκριμένες καλύψεις και εκ της φύσεως του επαγγέλματος δεν μπορεί να έχουν τις γνώσεις ενός μεσίτη ασφαλίσεων ή ταξιδιωτικού πράκτορα.

Σε ό,τι αφορά τις νέες ανάγκες του κλάδου τουρισμού και των ξενοδοχείων θα πρέπει “στο σημείο αυτό να γίνει δουλειά” δηλώνουν στελέχη της αγοράς και από τους δύο κλάδους.

Ηδη υπάρχει μία συνεργασία με της ΑΧΑ με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Αθηνών και μία ακόμα συνεργασία της Blue Aigaion Insurance Solutions Μεσίτες Ασφαλίσεων ΑΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, η οποία καλύπτει το σύνολο των κινδύνων που αφορούν το ηλεκτρονικό έγκλημα.

Η αγορά του τουρισμού έχει ανάγκες και μπορεί να λειτουργήσει αν δουλευτεί ως μοχλός ανάπτυξης για την ασφαλιστική αγορά και όχι μόνο στις γενικές ασφαλίσεις αλλά και στις ασφάλειες υγείας και ζωής μέσω των ομαδικών ασφαλιστηρίων.

 

 

One comment

  1. Εχει να κάνει με την πολιτική της κάθε εταιρείας νομίζω άλλες το θεωρούν επικερδή και άλλες όχι και δεν παρέχουν ταξιδιωτική ασφάλιση!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*