Βγήκαν από τη μαύρη λίστα της ΕΕ οι Βερμούδες

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Μεγάλη ικανοποίηση επικρατεί στις Βερμούδες μετά την απόφοαση του ECOFIN της 17ης Μαϊου να αφαιρέσει τη χώρα (μαζί με την Αρούμπα και τα νησιά Μπαρμπάντος) από την «μαύρη λίστα» των χωρών που δεν συνεργάζονται με την ΕΕ σε θέματα φορολογίας. Ο εν λόγω κατάλογος συμβάλλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να ενισχυθεί η πρόληψη της φοροαποφυγής.

Η χώρα –που ως γνωστόν αποτελεί (αντ)ασφαλιστικό κόμβο- μετακινήθηκε στην «γκρίζα λίστα» της ΕΕ, καθώς συμφώνησε να λάβει τα μέτρα που ζητήθηκαν από τις Βρυξέλλες για να μην επιστρέψει στην «μαύρη λίστα» το 2020, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνει η διεύρυνση του νομοθετικού της πλαισίου ώστε να συμπεριλαμβάνει τις ρυθμίσεις της ΕΕ για τα συλλογικά επενδυτικά κεφάλαια (collectiveinvestmentfunds ή CIV’s)

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ευγνώμονες που οι Βερμούδες αφαιρέθηκαν από τον «ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών δικαιοδοσίας» (όπως είναι η επίσημη ονομασία της μαύρης λίστας των φορολογικών παραδείσων)…θα αξιοποιήσουμε τη μέχρι τώρα εμπειρία μας και θα πράξουμε ό,τι απαιτείτε για να διασφαλίσουμε ότι οι Βερμούδες θα παραμείνουν η έδρα της επιλογής για ποιοτικές και σύμφωνες με τον νόμο δραστηριότητες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Burt Dickinson.

O Alex Benchimol, πρόεδρος και διευθύνων σύμβολος της αντασφαλιστικής AXIS Capital και προεδρεύων της Ενωσης (Αντ)ασφαλιστικών Εταιρειών των Βερμούδων (ABIR), σημείωσε από την πλευρά του ότι «ως το παγκόσμιο κέντρο μεταβίβασης κινδύνων, η ABIR πιστεύει ότι οι Βερμούδες πληρούν τις διεθνείς προδιαγραφές… Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου και τη δέσμευση (της κυβέρνησης) ότι οι πελάτες και οι αγορές διεθνώς θα συνεχίσουν να επωφελούνται από την εμπειρία της χώρας στη διαχείριση κινδύνων».  Ο διευθύνων σύμβουλος της ABIR, John Huff, πρόσθεσε ότι «Η ΕΕ είναι μια πολύ σημαντική αγορά για τις (αντ)ασφαλιστικές εταιρείες των Βερμούδων και οι πελάτες μας συνεχίζουν να αναλαμβάνουν αυξανόμενους κινδύνους από χώρες της ΕΕ. Η αγορά των Βερμούδων έει καταβάλλει ασφάλιστρα ύψους 72,8 δις. δολαρίων σε κατόχους ασφαλιστικών συμβολαίων και πρωτασφαλιστικές εταιρείες της ΕΕ την τελευταία 20ετία. Οι εταιρείες-μέλη μας παραμένουν δεσμευμένες στην ευρωπαϊκή αγορά, τις ασφαλιστικές της εταιρείες και τους Ευρωπαίους κατόχους ασφαλιστικών συμβολαίων».

Σημειώνεται τέλος ότι η «μαύρη λίστα» περιλαμβάνει πλέον 12 δικαιοδοσίες: Αμερικανική Σαμόα, Μπελίζε, Ντομίνικα, Φίτζι, Γκουάμ, Νήσοι Μάρσαλ, Ομάν, Σαμόα, Τρινιδάδ και Τομπάγκο, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι και Βανουάτου.

Διαβάστε επίσης: Η μαύρη λίστα της ΕΕ προκαλεί πυρετό στους (αντ)ασφαλιστές

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*