Η μαύρη λίστα της ΕΕ προκαλεί πυρετό στους (αντ)ασφαλιστές

 Της Ελενας Ερμείδου

Πυρετό ανέβασαν οι ασφαλιστές και αντασφαλιστές όταν πληροφορήθηκαν ότι οι Βερμούδες είναι μέσα στην μαύρη λίστα που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ενωση για την μη συμμόρφωση τους σε αποδεκτά φορολογικά πρότυπα. Το ίδιο και η κυβέρνηση των Βερμούδων.

Οι Βερμούδες είναι μία από τις 15 χώρες της μαύρης λίστας της ΕΕ. Μετακινήθηκε από την ζώνη της γκρίζας λίστας στην ζώνη της μαύρης λίστα για την μη συμμόρφωση της σε δεσμεύσεις που της είχαν δοθεί και είχε αναλάβει.

Το περασμένο έτος στην λίστα της Κομισιόν  που αφορά σε  διαδικασίες φορολογικής διαφάνειας, καλή εταιρικής διακυβέρνησης συμπεριλήφθησαν 92 χώρες. 60 χώρες προέβησαν σε μεταρρυθμίσεις και συμμορφώθηκαν με τα πρότυπα, ενώ 15 πέρασαν στην μαύρη λίστα της ΕΕ.  Οι 15 αυτές χώρες που έχουν πάρει θέση στην λίστα της ΕΕ είναι οι:  Αμερικανικές Σαμόα, οι Guam, Samoa, Trinidad και Tobago, US Virgin Islands, τα Barbados, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τα νησιά Μάρσαλ. Οι Aruba, Belize, Βερμούδες, Φίτζι, Ομάν, Vanuatu και Δομινικανή Δημοκρατία μετακινήθηκαν από την γκρίζα στην μαύρη λίστα.

Η ΕΕ σύμφωνα με ανακοίνωση της θα συνεχίσει την παρακολούθηση 34 ακόμα χωρών μέσα στο 2019, οι οποίες χώρες βρίσκονται σήμερα στην γκρίζα λίστα

Η πρώτη μαύρη λίστα της ΕΕ εξεδόθη για πρώτη φορά το 2017.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*