Παγκόσμια πρωτιά του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών με ζωντανή 3D μετάδοση ρομποτικής χειρουργικής

Στο πλαίσιο του 25ου Επιστημονικού Συνεδρίου Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας & 13ου Διεθνούς Forum Φοιτητών Ιατρικής και Νέων Ιατρών που διεξήχθη στις 10-12 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, μεταδόθηκε ζωντανά, τρισδιάστατα από το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, 3D ρομποτική χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση, σε 67χρονη γυναίκα με διαφραγματοκήλη, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και χολολιθίαση, πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών από το Δρ. Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, MD, PhD, FACS, Γραμματέα Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής CRSA, Επιστημονικό Διευθυντή Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Διευθυντή Γενικής, Ογκολογικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Επίτιμο Πρόεδρο Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι φοιτητές απένειμαν τιμητική διάκριση στον Δρ. Κωνσταντινίδη για την διαχρονική του συμβολή στα συνέδρια τους.

Η επέμβαση, την οποία παρακολούθησαν περίπου 800 φοιτητές φορώντας ειδικά γυαλιά, πραγματοποιήθηκε με το τελευταίας τεχνολογίας σύγχρονο σύστημα Ρομποτικής χειρουργικής, da Vinci Xi HD, έκδοση 2019 που εγκαταστάθηκε και λειτουργεί πλήρως από τις αρχές του χρόνου στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Το συγκεκριμένο σύστημα, ειδική παραγγελία για το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, έχει, επιπλέον, δικά του συρραπτικά εργαλεία που διευκολύνουν στις συνθέτες επεμβάσεις εντέρου για αναστομώσεις προς αποφυγή κολοστομίας, τις μεγάλες και δύσκολες διαφραγματοκήλες και όλες τις ογκολογικές επεμβάσεις. Με αυτόν τον τρόπο, σχεδόν, καταργείται η ανάγκη για ανοιχτές επεμβάσεις, παρά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, δήλωσε:

«Η λαπαροσκοπική, με προσωπική εμπειρία άνω των 16000 επεμβάσεων και η ρομποτική, με εμπειρία άνω των 2500 επεμβάσεων και η δια μέσου μίας τομής χειρουργική, η Single Site Surgery, άνω των 500 επεμβάσεων, είναι στα χέρια μας ο ιδανικός τρόπος αντιμετώπισης των περισσότερων χειρουργικών προβλημάτων των ενδοκοιλιακών οργάνων. Έχουμε ελαχιστοποιήσει τις επιπλοκές και μεγιστοποιήσει τα άριστα αποτελέσματα με την αποφυγή των μεγάλων τομών.

Η τεχνική μας για τη ρομποτική αποκατάσταση της διαφραγματοκήλης και γαστροοισοφαγικής παλλινδρόμησης, της αχαλασίας οισοφάγου, της βουβωνοκήλης, της κοιλιοκήλης, οι επεμβάσεις για απώλεια βάρους, για όγκους καλοήθεις και κακοήθεις παχέος εντέρου, στομάχου, παγκρέατος, σπληνός, ήπατος, επινεφριδίων όπως και η ρομποτική χολοκυστεκτομή δια μέσου μίας τομής αποτελούν για εμάς επεμβάσεις ρουτίνας από το 2006 με άριστα χειρουργικά αποτελέσματα. Σημειωτέων, ότι όλες αυτές οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται από εμάς  λαπαροσκοπικά από το 1991, και ρομποτικά από το 2006, αλλά όσο η τεχνολογία εξελίσσεται, τόσο εμείς έχουμε καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς μας. Στόχος πάντα η ελαχιστοποίηση της νοσηλείας, η αποφυγή χειρουργικών λοιμώξεων καθώς και όλων των μετεγχειρητικών επιπλοκών που έχουν σχέση με τις τομές. Η τεχνολογία της πυγολαμπίδας με το νέο ρομπότ μας διευκολύνει αφάνταστα σε όλα μας τα ογκολογικά χειρουργεία.

Αξίζει να αναφέρω, μεταξύ άλλων, τη ρομποτική χειρουργική μίας τομής (Single Site Robotic Surgery), η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά διεθνώς στην Ελλάδα, την 1η Μαρτίου 2011, ενώ έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί, με επιτυχία, περισσότερες από 500 επεμβάσεις αυτού του είδους.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα όλες μου οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις γίνονται με τρισδιάστατη εικόνα που μας παρέχει η νέα τεχνολογία του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Αναμένουμε τα νέα ρομποτικά συστήματα που θα βγουν στην αγορά στα επόμενα 1-2 χρόνια και χαιρόμαστε που η ομάδα μας συμμετέχει ενεργά σε όλες αυτές τις συναρπαστικές εξελίξεις!

Ευχαριστούμε το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο, Γεώργιο Β. Αποστολόπουλο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Βασίλη Γ. Αποστολόπουλο και τον Αντιπρόεδρο, Χρήστο Αποστολόπουλο για τον πλήρη εξοπλισμό μας με υπερσύγχρονη λαπαροσκοπική και ρομποτική τεχνολογία που μας επιτρέπει να πρωτοστατούμε στις εξελίξεις και να βρισκόμαστε συνεχώς πολλά βήματα μπροστά. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι πολλές δεκάδες χειρουργών από νοσοκομεία όλου του κόσμου μας επισκέπτονται για να παρακολουθήσουν και να μάθουν τις τεχνικές μας. Η πρόσκληση για επίβλεψη άλλων χειρουργών για να ξεκινήσουν ρομποτική χειρουργική σε μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Ευρώπης και κυρίως της Αγγλίας αποτελεί για μένα ύψιστη τιμή!»

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, κ. Χρήστος Γ. Αποστολόπουλος, μίλησε, μεταξύ άλλων, για τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον κλάδο της Υγείας: «Στην Ιατρική Επιστήμη και στον Κλάδο της Υγείας, είναι ήδη η νέα πραγματικότητα, με την οποία κληθήκαμε να εναρμονιστούμε άμεσα. Και, στον Όμιλο Ιατρικού, το πράξαμε έγκαιρα και ολοκληρωμένα.  Ανταποκριθήκαμε με σχέδιο στις προκλήσεις, και επιτύχαμε σημαντικότατα αποτελέσματα, τόσο στην λειτουργία των νοσοκομείων και των κλινικών, στις διαγνωστικές μας δυνατότητες, στην ταχύτητα επεξεργασίας και αξιοποίησης των ιατρικών δεδομένων, όσο και σε όλο το φάσμα εφαρμογών της ιατρικής επιστήμης. Έχουμε, ήδη, στα χέρια μας, μία σειρά από εργαλεία και δυνατότητες που αλλάζουν την πραγματικότητα όπως την ξέρουμε, με λαμπρό παράδειγμα αυτό της ρομποτικής χειρουργικής, στην οποία επενδύσαμε με αποφασιστικότητα από το 2006, έχοντας έτσι εδραιωθεί ως ηγέτης του κλάδου στην Ελλάδα και την ΝΑ Ευρώπη. Πιστεύουμε στο μέλλον, επενδύουμε σε αυτό και το αγκαλιάζουμε. Δεν μπορούμε να μείνουμε εκτός των μεγάλων δυναμικών που θα αλλάξουν πολλές από τις σταθερές του χώρου. Οφείλουμε και πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή. Με άλλα λόγια, όπως λέμε και δεσμευόμαστε στον Όμιλο Ιατρικού, να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά.»

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*