Πάνω από 200.000 οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης

Ακόμη και τέσσερα χρόνια περιμένουν χιλιάδες συνταξιούχοι για να εγκριθεί η αίτηση συνταξιοδότησής τους. Οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 200.000.

Οι οφειλές για κύριες και επικουρικές συντάξεις υπολογίζονται σε 1,2 δισ. ευρώ, δηλαδή όσο είναι το υπερπλεόνασμα που προβλέπει η κυβέρνηση για το 2019.

Μόνο στον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας διεύθυνσης, εκκρεμούν 97.337 αιτήσεις. Σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν άλλες 25.000 που έχουν υποβληθεί από δημόσιους υπαλλήλους.

Στο ΕΤΕΑΕΠ (επικουρικές) εκκρεμούν τουλάχιστον 96.402 αιτήσεις συνταξιοδότησης. Μόνο στον τομέα των εφάπαξ που σχεδιάζεται η προπληρωμή του 80% , για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία και να μειωθεί ο αριθμός των εκκρεμοτήτων, σε αναμονή βρίσκονται σχεδόν 25.000 αιτήσεις.

Σημειώνεται ότι με έγγραφό της η διοίκηση του ΕΦΚΑ προέβη σε αλλαγή και στη διαδικασία αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης για τους μισθωτούς που έχουν χάσει τα ένσημά τους, με στόχο την επιτάχυνση στην απονομή των συντάξεων.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Καθημερινή, περισσότερα από 2 δισ. – βεβαιωμένα αλλά μη καταβληθέντα – χρωστούν οι υπόλοιποι δημόσιοι φορείς σε φορολογούμενους και προμηθευτές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*