Συμμετοχή της ΕΑΕΕ στη διαβούλευση του ΤΕΕ για το σχέδιο Οδικής Ασφάλειας

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), θεσμικός φορέας του ασφαλιστικού κλάδου με έντονη και μακρόχρονη δράση στον τομέα της Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων και της Οδικής Ασφάλειας συμμετέχει στην ανοιχτή διαβούλευση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για το Εθνικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας 2010- 2011, με την κατάθεση των θέσεων και των προτάσεών της.

Το Εθνικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας έχει ως κύριο στόχο τη μείωση των νεκρών από τροχαία ατυχήματα σε ποσοστό 40% μέχρι το 2020.

Με την ευκαιρία αυτή η ΕΑΕΕ επιθυμεί να τονίσει την αναγκαιότητα ίδρυσης ειδικού κυβερνητικού οργάνου το οποίο θα αναλάβει το συντονισμό όλων των δράσεων οδικής ασφάλειας σε εθνικό επίπεδο.

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε) θα ήθελε καταρχάς να χαιρετήσει την πρωτοβουλία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας να υποβάλλει θέσεις και προτάσεις για το νέο Εθνικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας για τη δεκαετία 2010-2020 στα αρμόδια υπουργεία. 

Ύστερα από μελέτη του Σχεδίου του Τ.Ε.Ε από τα αρμόδια στελέχη της Ε.Α.Ε.Ε θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το Σχέδιο κρίνεται ουσιαστικό, εμπεριστατωμένο και περιλαμβάνει προτάσεις και θέσεις τις οποίες και η Ε.Α.Ε.Ε θεωρεί απαραίτητες για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας και τις οποίες έχει ήδη κοινοποιήσει στα αρμόδια υπουργεία. 

Η Ε.Α.Ε.Ε συμμετέχει στη διαβούλευση αυτή υποβάλλοντας κάποιες προτάσεις αλλά και τονίζοντας τη σημασία κάποιων πολύ σημαντικών θέσεων του Τ.Ε.Ε ως ακολούθως:

-Σύσταση διϋπουργικής επιτροπής και Ειδικής Γραμματείας Οδικής Ασφάλειας που θα συντονίζει τους συναρμόδιους οργανισμούς

-Εφαρμογή στην πράξη των εξαγγελιών της ελληνικής πολιτείας για εισαγωγή μαθήματος κυκλοφοριακής αγωγής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η Ε.Α.Ε.Ε έχει υποβάλει κατά καιρούς σχετικά υπομνήματα στο Υπουργείο Παιδείας

-Αναθεώρηση και εκσυγχρονισμός του ΔΟΤΑ. Υπόμνημα σχετικό της ΕΑΕΕ έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης

-Ενίσχυση της αστυνόμευσης για παραβάσεις που προκαλούν μεγάλης σφοδρότητας ατυχήματα αλλά και διενέργεια ναρκοτεστ της Τροχαίας καθώς πάνω από το 10% των οδηγών που εμπλέκονται σε σοβαρά τροχαία ατυχήματα έχει αποδειχθεί ότι βρίσκονται υπό την επήρεια ναρκωτικών

-Εντατικοποίηση τακτικών και έκτακτων τροχονομικών ελέγχων  με σκοπό την εξακρίβωση της ασφάλισης των οχημάτων στη χώρα μας καθώς ως γνωστόν η συγκεκριμένη παράβαση δημιουργεί σοβαρά κοινωνικά προβλήματα,  ιδιαίτερα  σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων που προκύπτουν θάνατοι και  τραυματίες

-Στην περίπτωση των δικύκλων οχημάτων κρίνεται επιβεβλημένη η μείωση ή η κατάργηση του συντελεστή Φ.Π.Α που επιβαρύνει τους εξοπλισμούς οι οποίοι αυξάνουν την παθητική ασφάλεια των οχημάτων, όπως το προστατευτικό κράνος οδηγού και των επιβαινόντων

-Υποχρέωση νοσηλευτικών ιδρυμάτων για γνωστοποίηση ειδικών νοσηλειών στο Υπουργείο Μεταφορών. Κατ’ εφαρμογή ισχύουσας νομοθεσίας (άρθρο 1, Β’ 6 1γ, Π.Δ. 155/96) οι ψυχιατρικές κλινικές (δημόσιες ή ιδιωτικές) υποχρεούνται να γνωστοποιούν εγγράφως στο Υπουργείο Μεταφορών την νοσηλεία οποιουδήποτε ατόμου που έχει άδεια οδήγησης ή που πρόκειται στο μέλλον να ζητήσει την χορήγησή της, για ψυχολογική συνδρομή ή διαταραχές της προσωπικότητας. 

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος θεωρεί απαραίτητο να επιβληθεί υποχρέωση σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα (δημόσια ή ιδιωτικά) ανάλογη με αυτή των ψυχιατρικών κλινικών να γνωστοποιούν εγγράφως στο Υπουργείο Μεταφορών τη νοσηλεία ατόμων με άδεια οδήγησης ή που πρόκειται στο μέλλον να ζητήσουν την χορήγησή της, εφόσον ο λόγος νοσηλείας αφορά σε κάποια από τις ελάχιστες προϋποθέσεις σωματικής και διανοητικής ικανότητας για οδήγηση, όπως αυτές προσδιορίζονται στο σχετικό νομοθέτημα (Π.Δ. 155/96).

Με την πεποίθηση ότι υπάρχουν ήδη στη διάθεσή μας κατάλληλα στρατηγικά σχέδια οδικής ασφάλειας, καταρτισμένοι επιστήμονες, φορείς αλλά και βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για αποτελεσματική αντιμετώπιση της μάστιγας των τροχαίων δυστυχημάτων στη χώρα μας, θεωρούμε ότι έχει επέλθει ο καιρός, το θέμα αυτό να περάσει από τις αποσπασματικές προσπάθειες ατόμων ή ομάδων στην συγκροτημένη μέριμνα της Πολιτείας. 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*