Αγνοεί τους ασφαλιστές η κυβέρνηση

Συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος προκειμένου να εκτιμήσει τα νέα δεδομένα για τον κλάδο μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στη συγκρότηση Εγγυητικού Ταμείου κλάδου Ζωής με αναδρομική δράση, όπως και στην κατάργηση της Επ.Ε.Ι.Α. με την προοπτική μεταφοράς των αρμοδιοτήτων της στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Το κλίμα στην ασφαλιστική βιομηχανία είναι βαρύ διότι τα στελέχη της ήλπιζαν ότι η κυβέρνηση δεν θα απέρριπτε τις θέσεις του κλάδου τουλάχιστον σε ότι αφορά το Εγγυητικό Ταμείο.

 Επί της ουσίας πάντως, σχεδόν στο σύνολό της η αγορά ήταν απαισιόδοξη για τις εξελίξεις. Η επιμονή του υφυπουργού, κ. Φίλιππου Σαχινίδη, να μην διαβουλευθεί με την ασφαλιστική βιομηχανία πριν λάβει τις αποφάσεις του είχε ήδη διαμορφώσει μια πρώτη εικόνα για το τι θα επακολουθούσε.

Μάλιστα το κλίμα στην αγορά είχε βαρύνει ήδη από την προπερασμένη εβδομάδα όταν το υπουργείο συμπεριέλαβε στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου τις νομοθετικές προτάσεις του για την ασφαλιστική αγορά, χωρίς ωστόσο αυτές να συζητηθούν. Υπό αυτή την έννοια, όλοι ανέμεναν τις εξελίξεις της περασμένης Παρασκευής.

Πλέον η κυβέρνηση έχει αποφασίσει για το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί τόσο σε ότι αφορά την Επ.Ε.ΙΑ. όσο και το Εγγυητικό Ταμείο και την Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ.

Η Ένωση καλείται λοιπόν σήμερα να μελετήσει τη στάση την οποία θα τηρήσει έναντι της κυβέρνησης. Να αποφασίσει αν θα συγκρουστεί κατά μέτωπο ή αν θα κινηθεί συγκαταβατικά, ώστε σε κάθε περίπτωση να προλάβει τα χειρότερα.

Όσο για την Επ.Ε.Ι.Α. πληροφορίες αναφέρουν ότι στο αυριανό διοικητικό συμβούλιο θα σταθμίσει κι εκείνη τη δική της στάση. Το κατά πόσο δηλαδή το διοικητικό συμβούλιο θα παραιτηθεί μετά τις απαξιωτικές αναφορές που έκανε το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωση της Παρασκευής για τη δράση της Επιτροπής, ή θα παραμείνει στις… επάλξεις συνεχίζοντας το έργο του μέχρι κατάργησης της Επ.Ε.Ι.Α.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*