Επικουρικό Κεφάλαιο: Περιορισμένες προσδοκίες από τους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς των ακινήτων

Μπορεί το Επικουρικό Κεφάλαιο κλάδου Ασφάλισης Αυτοκινήτων να έχει να λαμβάνει από πωλήσεις ακινήτων περί τα 54 εκατ. ευρώ, με βάση τις τιμές εκκίνησης και εφόσον τρέξουν οι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί για την πώληση των ακινήτων που βρίσκονται υπό την κυριότητα ασφαλιστικών εταιρειών των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν, όμως το καλάθι που θα πρέπει να κρατά η διοίκησή του σχετικά με τα ποσά που θα μπορούσε τελικά να εισπράξει θα πρέπει να είναι εξαιρετικά μικρό και οι προσδοκίες της κάτι περισσότερο από περιορισμένες.

Και αυτό διότι σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του Επικουρικού Κεφαλαίου, αν και τα ακίνητα που διαχειρίζεται το ίδιο, και τα οποία ανήκουν σε ασφαλιστικές που είναι σε εκκαθάριση ξεπερνούν σε αριθμό τα 100 και η αξία τους, όπως προαναφέρθηκε τα 54 εκατ. ευρώ, οι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί εκτελούνται με ρυθμό χαμηλότερο της… χελώνας.

Από τα επίσημα στοιχεία του φορέα προκύπτει ότι λόγω της κρίσης οι διαγωνισμοί έχουν μειωθεί δραματικά, από το 2011 και μετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη χρονιά εκείνη είχαν προκηρυχθεί σε σύνολο έξι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί, το 2012 μόνο τρεις, και κατά τα έτη 2013, 2014 και 2015 μόλις από ένας.

Κι όλα αυτά, ενώ το κλίμα στην οικονομία χειροτερεύει, η αγορά ακινήτων συνεχίζει να κινείται πτωτικά ως προς τις αξίες, το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι ισχνό και οι υποχρεώσεις του Επικουρικού Κεφαλαίου παραμένουν στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ , με τα ετήσια έσοδά του από τις εισφορές των ασφαλιστικών εταιρειών να περιορίζονται λόγω πτώσης της ετήσιας παραγωγής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*